Ευρωεκλογές: Γυναίκες και κοινωνία

Προσωπική μου άποψη, είναι, ότι, το γεγονός, ότι, δεν έχει εκλεγεί στη Κύπρο, γυναίκα ευρωβουλευτής, στις Ευρωεκλογές 26 Μαΐου 2019, αποδεικνύει, ότι, ο πολιτικός χώρος και η κοινωνία υστερεί! Ως κοινωνία, γαλουχηθήκαμε, με το ρόλο,  γυναίκας-μάνας, γυναίκας-συζύγου, γυναίκας – εργαζομένης και είναι πιο απόμακροι οι ρόλοι, όπως,  γυναίκας- επαγγελματίας, γυναίκας- επιστήμονας  και γυναίκας- πολιτικός.

Ως, ένας πολιτικοποιημένος πολίτης, με προβλημάτισε, ιδιαίτερα, ότι, εκλέχθηκαν μόνο άνδρες Ευρωβουλευτές! Και για να μην παρεξηγηθώ,  εκτιμώ και σέβομαι βαθύτατα το αντρικό φύλο αλλά που είναι οι γυναίκες? 

Κάνοντας, όμως, μια αναδρομή, με λύπη παρατηρώ, ότι, σε κάθε εκλογική διαμάχη, στη χώρα μας, η συμμετοχή των γυναικών, είναι, ελάχιστη και παρατηρείται και το φαινόμενο, ότι, τα κόμματα, συμπεριλαμβάνουν στο ψηφοδέλτιο, γυναίκες,  εξ ανάγκης, λόγω ποσόστωσης, λόγω της  λεγόμενης «γεμοσιάς»  εις την κυπριακή διάλεκτο, για να αποφύγουν τα αρνητικά σχόλια, να προσελκύσουν ψήφους αλλά βεβαίως  και τη τακτοποίηση συμφερόντων!
 
Αλήθεια? Είμαστε τόσο σεξιστική κοινωνία? 

Η πραγματικότητα, είναι, ότι, είμαστε ένα  κράτος που διοικείται στα πλείστα επίπεδα από άνδρες και πολλοί, εξ αυτών, με ανατολίτικες συμπεριφορές! Συμπεριφορές, οι οποίες, βέβαια, γίνονται αρκετές φορές, αποδέκτες και από τις γυναίκες! 

Και, ενώ, οι γυναίκες, μορφωνόμαστε ισάξια, με τους άντρες, μέχρι σήμερα, δεν έχει καταφέρει η κοινωνία μας, να αποδεχθεί , ότι, η γυναίκα είναι ισάξια και ισότιμη με τον άνδρα.

Βέβαια, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, όπου βλέπουμε γυναίκες να προχωρούν ισότιμα με τους άνδρες . Οι γυναίκες που επιδιώκουν την ισοτιμία, χαίρουν έπαινο, διότι, κάνουν  μεγάλο αγώνα για την καθιέρωση τους. 

Υπάρχει βέβαια και το φαινόμενο ότι πολλές γυναίκες,  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΑΣ, προς Θεού, η ανέλιξη και προώθηση τους,  γίνεται  λόγω συμφερόντων ή λόγω του μπαμπά, ή του συζύγου, ή του συντρόφου ή εκμεταλλεύονται  προς όφελος τους, κάποιο πρόβλημα υγείας ή/και τα κοινωνικά μέσα! 

Οι δε, νομοθεσίες περι ισότητας, χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν. 

Γιατί ως Κοινωνία διαφοροποιούμε τις γυναίκες από τους άνδρες?

Είναι θέμα εμπιστοσύνης?  Είναι θέμα σεξισμού? Είναι θέμα παιδείας? Είναι θέμα Κουλτούρας? Είναι θέμα ανατροφής και νοοτροπίας γυναικών? Είναι θέμα φοβίας? Είναι θέμα βολέματος?

Είναι καιρός, ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, να δώσουμε το σεβασμό που αξίζουμε στο γυναικείο φύλο και να μην δεχόμαστε να μας υποτιμούν ή να μας προσπερνούν, αν όχι, αγνοούν  με οποιοδήποτε τρόπο!  Ας αρχίσουμε από τον ίδιο τον εαυτό μας, αλλάζοντας τρόπο σκέψης, νοοτροπία και στάση ζωής. Με αυτό τον τρόπο θα γίνουμε πιο ενεργοί πολίτες και θα υπάρξει και μεγαλύτερη εμπλοκή στα πολιτικά δρώμενα, όπως, έχουν και οι άνδρες. Δεν χρειαζόμαστε οι γυναίκες ποσόστωση! Οι γυναίκες πρέπει να έχουμε παρουσία και πολιτικό λόγο, πρέπει διεκδικήσουμε και θα  εκλεγούμε ισάξια! 
Νοοτροπία, πρέπει να αλλάξουμε, ως κοινωνία και κατ’ επέκταση τα πολιτικά κόμματα!!!

*Η Μαρία Βασιλείου είναι Νομικός / Σύμβουλος Αφερεγγυότητας με εξειδίκευση στα Τραπεζικά και Εργασιακά καθώς και σε Θέματα Κανονιστικής Συμμόρφωσης όπως Προσωπικά Δεδομένα.

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό