Μιχάλης Καράσαββας: Ανησυχητική η κατάσταση με τους Tour Operators

Το tour operating είναι ένας πολύπλοκος και ευαίσθητος  κλάδος που λειτουργεί σε ένα κλίμα συνεχούς αβεβαιότητας και μεταβολής σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά ανταγωνιστικό και απρόβλεπτο. 
 
Όπως είναι γνωστό, η εξάρτηση του κυπριακού τουρισμού στους ξένους τουριστικούς πράκτορες είναι μεγάλη και δεν μπορούμε να τους αποφύγουμε.  Πιθανή κατάρρευση κάποιου από αυτούς ισοδυναμεί μεγάλη απώλεια τουριστών και εισοδημάτων με καταστροφικό πλήγμα στον τουρισμό μας.  Μερικοί από αυτούς είναι αντιμέτωποι με το σενάριο της οικονομικής κατάρρευσης και συγκεκριμένα μεγάλος οργανισμός από το Ηνωμένο Βασίλειο που αποτελεί την βασική μας αγορά. 
 
Βρισκόμαστε στην αρχή της καλοκαιρινής - μιας σχετικά απρόβλεπτης και προβληματικής - τουριστικής περιόδου τελειώνοντας τον προγραμματισμό και τις προβλέψεις της νέας τουριστικής χρονιάς 2020 η οποία ήδη έχει επηρεαστεί από τις αρνητικές εξελίξεις της φετινής. Ο ισχυρος ανταγωνισμός από γειτονικές χωρες και από την άλλη οι οικονομικές ζημίες των τουριστικών πρακτόρων οδηγούν σε μειωση αφίξεων.
 
Μεγάλη αβεβαιότητα προκαλούν οι εξελίξεις στον ξενοδοχειακό τομέα σε σχέση με τους τουριστικούς πράκτορες που αντιμετωπίζουν απώλειες και σοβαρά οικονομικά προβλήματα για διάφορους λόγους, με κλείσιμο των καταστημάτων τους που δεν ειναι κερδοφόρα με αποτέλεσμα να απειλείται η κάθοδος τουριστών κυρίως από την Βρετανία. Δυστυχώς οι οικονομικές υποχρεώσεις αυτου του πρακτορείου είναι μεγάλες και το ζήτημα είναι αν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του στα κυπριακά ξενοδοχεία αυτή την σεζόν εάν δεν υπάρξει άμεση αντι΄δραση εκ μέρους του. Η αναζήτηση επενδυτή και συνεργασιών, με το ποιο πιθανο σενάριο για την επιβίωση είναι η πώληση της αεροπορικής της εταιρείας του.
 
Τα καταστροφικά οικονομικά αποτελέσματα του συγκεκριμένου Βρετανικού πράκτορα ο οποίος διακινεί παγκοσμίως 21 εκατ.πελάτες και η υποχώρηση της μετοχής του  έχουν ανησυχήσει την Κυπριακή τουριστική βιομηχανία που η συγκεκριμένη εταιρεία για το 2018 είχε μερίδιο αγορας στην Κύπρο 7% που αναλογεί σε περίπου 280.000 τουρίστες και εάν υπάρξει πρόβλημα  θα  παρασύρει τα ξενοδοχεία στον πάτο.
Τρομακτικές οι συνέπειες και με επιπτώσεις αλυσιδωτές αφού οι ξενοδόχοι έχουν υπογράψει μεγάλα και αποκλειστικά συμβόλαια συνεργασίας μαζί του. 
Η αποτελεσματική αντίδραση εκ μέρους μας με ένα σύνολο  μέτρων και δράσεων, με στόχο τη μείωση πιθανών επιπτώσεων  πάνω στα ξενοδοχεία είναι επιβεβλημένη άμεσα.
Η ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι πολύ σημαντικός τομέας για την οικονομία της χώρας μας και ελπίζουμε να μην υπάρχουν απώλειες από αυτή την κατάσταση αφού τα έσοδα είναι ήδη μειωμένα και καμία άλλη αγορά εκτός από την βρετανική μπορεί να προσφέρει όσο αυτή.
 
 
Μιχάλης Καρασάββας - Οικονομικός Αναλυτής
 
 

Δειτε Επισης

Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό
Καρδιακή Αποκατάσταση: Πώς να ενδυναμώσετε την καρδιά σας μειώνοντας τους κινδύνους που την απειλούν
Αναγκαίοι ορυκτοί πόροι για την ενεργειακή μετάβαση
Το ενοικιοστάσιο εμποδίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στα ακίνητα
Είναι τελικά το μέλλον της τηλεόρασης ζοφερό ή μήπως πιο φωτεινό;
Αθηροσκλήρωση: Ο σιωπηλός «εχθρός» που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους
Διαχείριση της αλλαγής στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό: Οι 3 προκλήσεις για έναν επιτυχημένο μετασχηματισμό
Ο κατασκευαστικός τομέας, οι δημογραφικές αλλαγές και η διεθνής ζήτηση
Κατακτώντας τα κλικ: Οδηγός για να πετύχετε στη διαδικτυακή αγορά