Το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη

Είναι κοινή διαπίστωση πως η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ικανότητά της να προσελκύει ξένες επενδύσεις. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελεί η Κύπρος, η ανάκαμψη της οποίας αποτυπώθηκε και στην εισροή ξένων επενδύσεων.

Η χώρα μας κατάφερε τα τελευταία χρόνια να προσελκύσει επενδύσεις σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, όπως ο  τομέας των επενδυτικών ταμείων, οι τράπεζες, η ναυτιλία, η εκπαίδευση, το λιανικό εμπόριο, ο τουρισμός, ο ιατροφαρμακευτικός τομέας και η ενέργεια.

Καθοριστικός παράγοντας ήταν οι σωστές κινήσεις που έγιναν σε επίπεδο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και οι στοχευμένες δράσεις που υλοποιήθηκαν στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με τις επενδυτικές ευκαιρίες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η χώρα μας. Η πρόσβαση που προσφέρει στις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, το ελκυστικό και διαφανές φορολογικό καθεστώς, το χαμηλό λειτουργικό κόστος, οι ποιοτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες, η υψηλή ποιότητα ζωής που μπορεί να προσφέρει, αλλά και το ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον. 

Θέσεις εργασίας, αύξηση εσόδων κράτους
Ουσιαστική συνεισφορά στην προσπάθεια επανεκκίνησης της αναπτυξιακής δραστηριότητας είχε το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, με τα οφέλη του να αγγίζουν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Μεταξύ άλλων, το Πρόγραμμα συνέβαλε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους, στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιχειρήσεων, αλλά και στην αναθέρμανση κλάδων ζωτικής σημασίας για την οικονομία του τόπου. Επιπλέον, με την παρουσία επενδυτών διεθνούς εμβέλειας, ενισχύεται η προσπάθεια προώθησης της Κύπρου ως ελκυστικού επιχειρηματικού κέντρου. 

Για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα, ως Invest Cyprus θεωρούμε ότι δημιουργήθηκε δυσανάλογος και αχρείαστος θόρυβος, τον οποίο ως Οργανισμός προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο της διεθνούς μας δραστηριότητας. Πιστεύουμε ότι οι αλλαγές που προωθήθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού καθιστούν το πρόγραμμα πιο στοχευμένο και προσαρμοσμένο στα σημερινά δεδομένα της κυπριακής οικονομίας, θωρακίζοντας την αξιοπιστία του. Παράλληλα, με τις αλλαγές διανοίγονται ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές για προσέλκυση ποιοτικών ξένων επενδύσεων σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της οικονομίας.

Όπως καταδεικνύει σχετική μελέτη που εκπόνησε το Υπουργείο Οικονομικών, η εντύπωση που υπάρχει ότι η προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων και για επίτευξη βιώσιμης και μακροχρόνιας οικονομικής ανάπτυξης, εξαντλείται στο Πρόγραμμα Πολιτογράφησης μέσω επένδυσης ή ότι το Πρόγραμμα αφορά μόνο την αγορά ακινήτων, είναι εσφαλμένη, αν και είναι γεγονός ότι η αγορά ακινήτων βελτιώθηκε θεαματικά από το πρόγραμμα αυτό. 

Επέκταση σε εναλλακτικούς τομείς
Η προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων είναι πολυδιάστατη. Εξελίσσεται σε πολλούς τομείς και επίπεδα, στη βάση ενός πολύ συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδιασμού, μέχρι στιγμής με θετικά αποτελέσματα. Παράλληλα, διαρκείς και έντονες είναι οι προσπάθειες του Invest Cyprus για επέκταση και ενίσχυση εναλλακτικών τομέων της οικονομίας στους οποίους εντοπίζονται ουσιαστικές αναπτυξιακές προοπτικές. Τέτοιοι τομείς είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις, η τεχνολογία, η υγεία, η εκπαίδευση, ο θεματικός τουρισμός, η οπτικοακουστική βιομηχανία τα επενδυτικά ταμεία κ.ά..

Είμαστε πεπεισμένοι ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για εμπλουτισμό του επενδυτικού προϊόντος και των πλεονεκτημάτων και ευκαιριών που προσφέρουμε ως χώρα. Αυτό που χρειάζεται είναι διαρκής μελέτη της αγοράς και των διεθνών τάσεων, σωστή στόχευση, μα κυρίως συνεχής βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του επενδυτικού προϊόντος που προσφέρουμε, μέσω σωστών και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που έχουμε ανάγκη για βελτίωση του σωστού επιχειρείν στη χώρα μας.

Για να στεφθούν οι προσπάθειές μας με επιτυχία, είναι απαραίτητη η επίδειξη υπευθυνότητας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Δεν έχουμε περιθώρια για άστοχους ή επιπόλαιους χειρισμούς και προσεγγίσεις. Αρμόδιοι φορείς, Πολιτεία, ιδιωτικός τομέας και ΜΜΕ, οφείλουμε να συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό και την αξιοπιστία που έκτισε τα τελευταία χρόνια.

* Πρόεδρος Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων – Invest Cyprus

Δειτε Επισης

Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό
Καρδιακή Αποκατάσταση: Πώς να ενδυναμώσετε την καρδιά σας μειώνοντας τους κινδύνους που την απειλούν
Αναγκαίοι ορυκτοί πόροι για την ενεργειακή μετάβαση