Γιατί αυξάνονται τα ενοίκια στην Λεμεσό και στην Λευκωσία

Γιατί αυξάνονται τα ενοίκια στην Λεμεσό και στην Λευκωσία

Γιατί αυξάνονται τα ενοίκια στην Λεμεσό και στην Λευκωσία

Όσο και να προσπαθούμε να υπερνικήσουμε τα "Βασικά Αξιώματα" των "Οικονομικών των Ακινήτων" δεν θα τα καταφέρουμε. Τα αξιώματα των Ακινήτων που ονομάζονται Προσφορά και  Ζήτηση, παγκοσμίως ποτέ δεν έχουν νικηθεί από οποιαδήποτε άλλη θεωρία διότι,

RELATED ARTICLES


 
Α. Εάν βάλουμε την "ΖΗΤΗΣΗ" πάνω σε μία γραφική παράσταση στον κάθετο άξονα "Χ", και τις "Τιμές Ακινήτων" στον οριζόντιο άξονα "Ψ", ο νόμος της φυσικής λέει ότι όταν αυξάνετε το "Χ" δηλαδή η "ΖΗΤΗΣΗ" , τόσο θα αυξάνονται και οι "Τιμές" στον άξονα "Ψ".
 
Β.  Άρα, αφού όσο αυξάνετε η "ΖΗΤΗΣΗ" θα αυξάνονται και οι "Τιμές Ακινήτων", η επόμενη φορά που η "ΖΉΤΗΣΗ" θα έρθει,  σε "ΙΣΟΡΟΠΊΑ" ("Equilibrium") με την "ΠΡΟΣΦΟΡΆ", θα γίνει ΜΌΝΟ όταν ΑΥΞΗΘΕΊ η "ΠΡΟΣΦΟΡΆ" και αρχίσει η μερική υπερπροσφορά να μειώνει σταδιακά την μεγάλη αύξηση της "Ζήτησης", αφού πλέων θα εισχωρήσουν στην αγορά περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα και θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός στις τιμές    
 
Γ. Η "Αύξηση" στην "Ζήτηση Ενοικίασης Ακινήτων" γίνετε όταν μία πόλη με καλύτερα χαρακτηριστικά και ανέσεις προς τους κατοίκους της, αρχίσει να αυξάνετε η Ολική Ζήτηση σε όλων των τύπων ακινήτων λόγο Εξωγενών Παραγόντων , όπως η μεταφορά πληθυσμού είτε από την ίδια χώρα είτε από άλλες χώρες, άρα και λόγω αύξησης νέων θέσεων εργασίας.
 
ΛΕΜΕΣΟΣ
Η Λεμεσός τα τελευταία 15 χρόνια έχει δεχθεί μεγάλη αύξηση στην ζήτηση όλων των ειδών ακινήτων λόγο εξωγενών παραγόντων. Η κατά προτίμηση της Λεμεσού από μεγάλη μερίδα Ρώσσων επενδυτών έγινε λόγο της θάλασσας, αλλά και την σημαντική επιμονή κατασκευαστικών εταιριών που πίστεψαν σε αυτήν την πόλη αλλά και στις ικανότητες της. Εν μέρη δικαιώθηκαν. Σήμερα, υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν πουληθεί ακίνητα μέχρι και €20.000/m² ανα μέτρο, ενώ στην Λευκωσία δεν υπερβαίνουν τις €3000/m². Εκτός από τους εξωγενείς παράγοντες που αναφέραμε ποιο πάνω που κατά κύριο λόγο οι νέες θέσεις εργασίας έχουν δοθεί σε ξένους υπηκόους οι οποίοι χρειάζονται τόπο στέγασης, ένας άλλος σημαντικός  παράγοντας αύξησης είναι η αύξηση των τιμών πωλήσεων των ακινήτων επηρεασμένη από την μεγάλη ζήτηση, η οποία οι επενδυτές ακινήτων ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την απόδοση (Yield) που θα έχει ένα ακίνητο. Για παράδειγμα, εάν ένα ακίνητο έχει πουληθεί €1.000.000 και η απόδοση την επένδυση του είναι 5% , αυτό σημαίνει ότι το ακίνητο εισπράττει σε ενοίκια €1.000.000 Χ 5% (Yield) = €50.000 ÷ 12 μήνες = €4.166 . Αρα, το ακίνητο αυτό ενοικιάζετε €4.166 τον μήνα, ή €50.000 τον χρόνο.

Με απλά λόγια, η αύξηση των ενοικίων στην Λεμεσό γίνετε λόγο αυξημένης ζήτησης από εξωγενείς παράγοντες , και λόγο της αύξησης των τιμών όλων των τύπων ακινήτων.
  
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Στην Λευκωσία, η αύξηση των τιμών των ενοικίων γίνετε λόγο της αύξησης των νέων θέσεων εργασίας σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, λόγο της μερικής αύξησης του ΑΕΠ, όπου σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν θέσεις εργασίας όπου έχουν πληρωθεί από ξένους οι οποίοι αναζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας, και επίσης την μεγάλη αύξηση της ζήτησης σε μικρά διαμερίσματα από τις μεγάλες ποσότητες φοιτητών που θέλουν να κατοικούν κοντά στα πανεπιστήμια.    
 
Πασχάλης Θεοφάνους 
Master of Science in Real Estate  MSc RE
 

 
Σχολιάστε την Είδηση
Πίσω στην αρχή της σελίδας