Κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα: Το παράδειγμα της Α/φοι Λανίτη

Κάλια Πατσιά  10/09/2018 15:45
Κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα: Το παράδειγμα της Α/φοι Λανίτη

Κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα: Το παράδειγμα της Α/φοι Λανίτη

Κάλια Πατσιά  10/09/2018 15:45

Κάθε σύγχρονος οργανισμός αφήνει το δικό του «αποτύπωμα» στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, εντός του οποίου δημιουργεί και αναπτύσσει τη δράση του. Τι είναι όμως το κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα και γιατί είναι σημαντικό για μία επιχείρηση; 

Με τον όρο «κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα» εννοούμε την άμεση και έμμεση αξία που δημιουργείται μέσα από τη δραστηριότητα μίας εταιρείας και από την οποία προκύπτουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και την κοινωνία ευρύτερα. Οι  θέσεις εργασίας, η καταβολή φόρων, η ενίσχυση παρεμφερών κλάδων της οικονομίας κ.λπ. αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα. 

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 75 χρόνων λειτουργίας της στην Κύπρο, η Α/φοι Λανίτη, διενήργησε πρόσφατα, εξειδικευμένη επιστημονική έρευνα με σκοπό τη διερεύνηση του κοινωνικό-οικονομικού αποτυπώματός της. Της αξίας δηλαδή που δημιουργεί η δραστηριότητά της, ως μέλος του Ομίλου Coca-Cola HBC, στην Κύπρο. 

Η δραστηριότητα αυτή, από την προμήθεια πρώτων υλών και τη λειτουργία των παραγωγικών μονάδων μέχρι την προώθηση και την τελική διάθεση των προϊόντων συνθέτει την αλυσίδα προστιθέμενης αξίας που δημιουργείται για τη χώρα. Μια αλυσίδα με συνδετικούς κρίκους τις εταιρείες και τα χιλιάδες άτομα που δραστηριοποιούνται ενεργά διαμορφώνοντας «πλεόνασμα» αξίας σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, που εκπονήθηκε από τον καθηγητή Θεοφάνη Μαμουνέα και τους συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στη βάση του βραβευμένου με Nobel Οικονομικών, μοντέλου «εισροών-εκροών» του Wassily Leontief, η ετήσια προστιθέμενη αξία που δημιουργεί στην Κύπρο η δραστηριότητα της Α/φοι Λανίτη, ανέρχεται στα €28,2 εκατ., ποσό που αντιστοιχεί σε 0,16% του ΑΕΠ της χώρας. 

01282

Επιπρόσθετα, για κάθε €1 που προκύπτει από τη ζήτηση προϊόντων της Α/φοί Λανίτη δημιουργούνται συνολικά άλλα €2,93 στην κυπριακή οικονομία ενώ τα έσοδα του κράτους από την καταβολή άμεσων και έμμεσων φορολογιών από τη λειτουργία της εταιρείας ανέρχονται σε περίπου €10 εκατ. 

 

011
Η θετική συμβολή της εταιρείας δεν σταματά εδώ καθώς από τη δραστηριότητα της προκύπτουν 1.788 άμεσες και έμμεσες θέσεις απασχόλησης, αριθμός που αντιστοιχεί στο 0,49% της συνολικής απασχόλησης στην Κύπρο, ενώ για κάθε νέα θέση εργασίας στην Α/φοι Λανίτη, δημιουργούνται επαγωγικά άλλες έξι σε διάφορους κλάδους της αγοράς. 

 

011788
016
Παράλληλα, η Α/φοι Λανίτη δίνει σημαντική ώθηση στην τοπική επιχειρηματικότητα, έχοντας δημιουργήσει σημαντικούς δεσμούς με τους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας στη διάρκεια των 75 χρόνων λειτουργίας της. Συγκεκριμένα, η εταιρεία προμηθεύεται προϊόντα συνολικής αξίας €42,8 εκ. ετησίως από 750 εγχώριους προμηθευτές. Η βιομηχανία τροφίμων, ο κλάδος της γεωργίας, του λιανικού και χονδρικού εμπορίου, είναι οι τομείς που επωφελούνται περισσότερο ενώ ενισχύονται σημαντικά και άλλοι κλάδοι της κυπριακής οικονομίας όπως των μεταφορών. 
01428

Τα πιο πάνω είναι μόνο κάποια από τα συμπεράσματα της επιστημονικής μελέτης του κοινωνικό-οικονομικού αποτυπώματος της Α/φοι Λανίτη στην Κύπρο. Επιβεβαιώνουν πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος και η συμβολή ενός οργανισμού / επιχείρησης στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Ο  μελετημένος σχεδιασμός, οι επενδύσεις στην έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία αποτελούν το κλειδί της επιτυχίας.

*Η Κάλια Πατσιά είναι Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας της Α/φοι Λανίτη 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας