Οι Επερχόμενες Γεωτρήσεις στην ΑΟΖ και η Άμεση Ανάγκη Εξειδικευμένου Προσωπικού

Οι επερχόμενες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες είναι προγραμματισμένες να αρχίσουν το τέταρτο τρίμηνο του 2018 από την εταιρία Exxon Mobil, αποτελούν για μία ακόμη φορά το έναυσμα της ενεργειακής ανάπτυξης του νησιού μας.

Με τις επερχόμενες γεωτρήσεις, προσφέρεται η ευκαιρία να διερευνήσουμε τις διεθνείς μας σχέσεις και να συνάψουμε νέες συνεργασίες με κολοσσούς και οργανισμούς, για την βελτίωση και αναβάθμιση του Ενεργειακού Τομέα στην Κύπρο. Για να είναι όμως δυνατή η  βελτίωση και αναβάθμιση του Ενεργειακού Τομέα, θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις στο εργατικό δυναμικό και κυρίως στην εξειδικευμένη επιστημονική και τεχνική κατάρτιση. Κατάρτιση, η οποία θα δίνει ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας του Ενεργειακού Τομέα για τον Κύπριο εργαζόμενο χωρίς να είναι αναγκαία η πρόσληψη επιπλέον εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό.

Οι ίδιες οι εταιρείες οι οποίες απασχολούνται στον τομέα της ενέργειας, έχουν αναφερθεί αρκετές φορές στην ανάγκη πρόσληψης εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών τους, χωρίς ωστόσο να έχουν την αναμενόμενη ανταπόκριση. Όπως γίνεται αντιληπτό, υπάρχουν αρκετά κενά τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν για να μπορέσει το εγχώριο εργατικό δυναμικό να υποστηρίξει τις ανάγκες του ενεργειακού τομέα.

Οι συνεχείς εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας, αποτέλεσαν το έναυσμα για το Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών (IPS) του Πανεπιστήμιου UCLan Cyprus να λειτουργήσει Ενεργειακή Σχολή με διετή προγράμματα σπουδών που οδηγούν στην απονομή του Επαγγελματικού Διπλώματος Τεχνικών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου με εξειδικεύσεις στις Γεωτρήσεις, στις Συγκολλήσεις, στην Τεχνική Ηλεκτρολογία και Μηχανολογία. 

Σκοπός του Επαγγελματικού Διπλώματος Τεχνικών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου είναι να προετοιμάσει, να εκπαιδεύσει και να καταρτίσει τους φοιτητές ώστε να είναι σε θέση να αναλάβουν τους τεχνικούς ρόλους της βιομηχανίας Υδρογονανθράκων και της ευρύτερης πετροχημικής βιομηχανίας, καλύπτοντας έτσι τις αυξημένες ανάγκες της αναδυόμενης βιομηχανίας Υδρογονανθράκων τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η σύναψη συνεργασιών με εκπαιδευτικά κέντρα του εξωτερικού, όπως είναι το International Safety Training Collage στην Μάλτα, καθώς και η TUV Austria, δίνουν την ευκαιρία στους φοιτητές μας να πιστοποιηθούν από αναγνωρισμένους διεθνείς φορείς με σκοπό την καλύτερη τεχνική κατάρτιση η οποία θα τους προσφέρει ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας του Ενεργειακού Τομέα.    

Οι Ενεργειακές Εξελίξεις στην Κύπρο δεν αφορούν μόνο στην ανίχνευση και εντοπισμό των υδρογονανθράκων αλλά επίσης στις κατάλληλες υποδομές και εξοπλισμό υποδοχής των υδρογονανθράκων, όπως είναι οι σωληνώσεις, τα πλοία μεταφοράς υδρογονανθράκων, τα διυλιστήρια, οι εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου – LNG και εγκαταστάσεις αεριοποίησης του LNG.
 

Εκτός από τεχνικό προσωπικό, όλες αυτές οι υποδομές και εξοπλισμός, μπορούν να απασχολήσουν και επιστημονικό προσωπικό από διάφορους κλάδους σπουδών, από μηχανολόγους μηχανικούς, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, μηχανικούς πετρελαίων μέχρι και αποφοίτους  Οικονομικών, Νομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Οι επερχόμενες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ μπορούν να αποτελέσουν «Ορόσημο» για την Ενεργειακή Ανάπτυξη της Κύπρου, βελτιώνοντας το Βιωτικό Επίπεδο του νησιού μας. Η «προσέλκυση» εξειδικευμένης τεχνογνωσίας και τεχνολογίας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα αποτελέσουν τα κατάλληλα εχέγγεια για μία σωστά δομημένη και αξιοκρατική ενεργειακή πολιτική. Πολιτική, η οποία σε βάθος χρόνου θα είναι σε θέση να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο εγχώριο τεχνικό και επιστημονικό δυναμικό και στο τέλος θα μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της Κύπρου από τρίτες χώρες.           

Κυριάκος Πατσαλίδης
Ακαδημαϊκός Διευθυντής Ινστιτούτου Επαγγελματικών Σπουδών Πανεπιστημίου UCLan Cyprus

Δειτε Επισης

Είναι τελικά το μέλλον της τηλεόρασης ζοφερό ή μήπως πιο φωτεινό;
Αθηροσκλήρωση: Ο σιωπηλός «εχθρός» που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους
Διαχείριση της αλλαγής στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό: Οι 3 προκλήσεις για έναν επιτυχημένο μετασχηματισμό
Ο κατασκευαστικός τομέας, οι δημογραφικές αλλαγές και η διεθνής ζήτηση
Κατακτώντας τα κλικ: Οδηγός για να πετύχετε στη διαδικτυακή αγορά
Οικονομικό περιβάλλον και τομέας των ακινήτων
Η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο απαιτούμενος επανασχεδιασμός των διαδικασιών αδειοδότησης
Τελικά τι κάνουμε με τα comfort zones; Τα διατηρούμε ή τα επαναπροσδιορίζουμε;
Προστασία ενεργειακής υποδομής Βασιλικού
Ανεκτίμητη η προσφορά των γυναικών μηχανικών