Συλλογικές επενδύσεις: Κατάλληλες για τον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων

Είναι κανόνας οι αναπτύξεις στον τομέα των ακινήτων να γίνονται, κατά κύριο λόγο, από εταιρείες ανάπτυξης γης. Κατά καιρούς, όμως, βλέπουμε κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες ή μεγάλα ταμεία προνοίας να αναλαμβάνουν το ρόλο του ντιβέλοπερ. 
 
Μετά την οικονομική κρίση του 2013 είναι γεγονός ότι μειώθηκε και ο αριθμός επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν την εκτέλεση τέτοιων έργων. Οι τράπεζες έγιναν πολύ πιο προσεκτικές στη δανειοδότηση των εταιρειών ανάπτυξης γης με ευδιάκριτη πλέον μια τάση αποστροφής στη δανειοδότηση του τομέα των ακινήτων.
 
Με αυτά τα δεδομένα, θεωρούμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για παράκαμψη των τραπεζών και την προώθηση των συλλογικών επενδύσεων σαν μια νέα πηγή κεφαλαίων προς τον συγκεκριμένο τομέα.
 
Ας αναλύσουμε την συγκεκριμένη ιδέα, δηλαδή πως μπορούν τα συλλογικά κεφάλαια να επενδυθούν στον τομέα των αναπτύξεων.
 
Οι σπόνσορες μιας ανάπτυξης (οι διαχειριστές του έργου δηλαδή), προχωρούν στη διεκπεραίωση της προκαταρκτικής εργασίας, δηλαδή αναγνωρίζουν και δεσμεύουν το κατάλληλο τεμάχιο γης, προχωρούν στη διενέργεια των σχετικών μελετών και υποβάλλουν τις αιτήσεις για αδειοδότηση.
 
Όταν ωριμάσει μια ολοκληρωμένη και επικερδής πρόταση για ανάπτυξη, τότε απευθύνονται σε αριθμό επενδυτών, οι οποίοι είναι έτοιμοι να επενδύσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για την ανάπτυξη και ολοκλήρωση του έργου. Συνήθως πρόκειται για μικρό αριθμό επενδυτών από τον κύκλο των διαχειριστών που συνήθως επενδύουν σε πολλά έργα των διαχειριστών.
 
Επιτυχία
 
Εννοείται ότι για την επιτυχία τέτοιων αναπτύξεων, τόσο οι σπόνσορες όσο και οι σύμβουλοί τους, πρέπει να είναι άτομα με γνώσεις και εμπειρίες στην ανέγερση τέτοιου είδους έργων. Ίσως να είναι θεμιτό ένας των επενδυτών να είναι εταιρεία ανάπτυξης που θα βοηθήσει με την τεχνογνωσία και πείρα.
 
Οι αναπτύξεις αυτές τείνουν να είναι μεγαλύτερης κλίμακας από αυτές που ένας ντιβέλοπερ θα επιχειρούσε από μόνος του.
 
Σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα, να αναφέρουμε ότι έχουμε υπόψιν μας συγκεκριμένη ανάπτυξη που τροχοδρομείται στη Λευκωσία, σε πολύ προσιτή και ήσυχη οικιστική περιοχή, με πρόσβαση τόσο προς το κέντρο της πόλης όσο και προς τον υπεραστικό δρόμο Λεμεσού.
 
Η ανάπτυξη αφορά τη δημιουργία 100 περίπου διαμερισμάτων σε μια κλειστή πράσινη κοινότητα, με περιορισμένη πρόσβαση μόνο στους κατοίκους, χωρίς αυτοκίνητα, αφού οι χώροι στάθμευσης και βοηθητικοί χώροι θα βρίσκονται υπόγεια.
 
Διευκολύνσεις
 
Θα υπάρχει κεντρική πλατεία με χώρο πρασίνου, παιδότοπο, πεζόδρομο για περπάτημα και τρέξιμο, με μεγάλη πισίνα και με όλες τις άλλες διευκολύνσεις και ανέσεις που επιζητεί σήμερα ο κάθε ιδιοκτήτης και ένοικος.
 
Τέτοιου είδους έργα απουσιάζουν από τη Λευκωσία. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι τέτοια έργα προσφέρουν μια μοναδική λύση στους αγοραστές στην αναζήτηση για έναν πιο ποιοτικό τρόπο ζωής.
 
Να αναφέρουμε ότι αν και θα προσφέρονται υψηλής ποιότητας διαμερίσματα πολυτελείας με όλες τις καθημερινές υπηρεσίες προς τους κατοίκους, οι τιμές θα είναι ανταγωνιστικές και θα απευθύνονται στον μέσο κάτοικο της Λευκωσίας.
 
Οι επενδυτές του έργου θα μπορούν να κρατήσουν την επένδυση τους στο έργο για περίοδο περίπου πέντε χρόνων, μέχρι την ολοκλήρωση του, με ετήσια απόδοση που αναμένεται πέραν του 15% ή να ανταλλάξουν το κεφάλαιο της επένδυσής τους με διαμέρισμα ή διαμερίσματα, με σημαντική έκπτωση από τις κανονικές τιμές.
 
Είναι φανερό ότι με αυτά τα δεδομένα δίνεται η ευκαιρία σε άτομα που θέλουν να επενδύσουν στον τομέα των ακινήτων να το πράξουν, χωρίς να υποστούν την ταλαιπωρία για εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών από την κυβέρνηση, τα τρεχάματα για χρηματοδότηση από τις τράπεζες και γενικά όλη την κοπιώδη ταλαιπωρία που συνεπάγεται η ανέγερση ενός ακινήτου. Απλώς θα επενδύσουν ένα ποσό που θα διέθεταν, ούτως ή άλλως, για τον σκοπό αυτό.
 
Με αυτό τον τρόπο, επίσης, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να συμμετέχουν και στην εκτέλεση πιο μεγάλων έργων, που από μόνοι τους δεν θα μπορούσαν να πράξουν, με καλύτερες προοπτικές κέρδους.
 
Μεγαλύτερη απόδοση
 

Είναι κατάλληλη και για μικρούς επενδυτές. Αντί να αγοράσει κάποιος ένα μονάρι, να έχει απόδοση 4% τον χρόνο και να είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει όλα τα τρεχάματα που απαιτεί μια τέτοια ενέργεια (επιδιορθώσεις, φόροι, ενοικιαστές, κ.ά.) μπορεί να επενδύσει το αντίστοιχο ποσό και να έχει προοπτική πολλαπλάσιας απόδοσης, χωρίς την ταλαιπωρία και σχετικές υποχρεώσεις
 
Τέτοιες επενδύσεις πληρούν αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας για τους επενδυτές αφού οι διαχειριστές είναι εγκεκριμένοι από το κράτος. Το επιχειρηματικό ρίσκο φυσικά παραμένει στους επενδυτές αφού και οι ίδιοι πρέπει να αξιολογήσουν την πρόταση των διαχειριστών και να αφού αντιλαμβάνονται και συμφωνούν με τις προβλέψεις τότε προχωρούν με την συγκεκριμένη επένδυση.
 
Είναι η ώρα, λοιπόν, να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια από συλλογικές επενδύσεις στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων τόσο για το όφελος των επενδυτών όσο και για χάρη της ανάπτυξης του τομέα των ακινήτων και της οικονομίας γενικότερα. 
 
 
*Γιώργος Μουσκίδης
Διευθυντής FOX Smart Estate Agency
Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ)

 

Δειτε Επισης

Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό
Καρδιακή Αποκατάσταση: Πώς να ενδυναμώσετε την καρδιά σας μειώνοντας τους κινδύνους που την απειλούν
Αναγκαίοι ορυκτοί πόροι για την ενεργειακή μετάβαση
Είναι τελικά το μέλλον της τηλεόρασης ζοφερό ή μήπως πιο φωτεινό;
Αθηροσκλήρωση: Ο σιωπηλός «εχθρός» που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους
Διαχείριση της αλλαγής στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό: Οι 3 προκλήσεις για έναν επιτυχημένο μετασχηματισμό
Ο κατασκευαστικός τομέας, οι δημογραφικές αλλαγές και η διεθνής ζήτηση
Κατακτώντας τα κλικ: Οδηγός για να πετύχετε στη διαδικτυακή αγορά
Οικονομικό περιβάλλον και τομέας των ακινήτων