Η κρουαζιέρα μοχλός τουριστικής ανάπτυξης

Ο κλάδος της κρουαζιέρας παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία διεθνώς, αποτελώντας κινητήριο μοχλό της τουριστικής ανάπτυξης, την ίδια ώρα που η τουριστική βιομηχανία είναι ζωτικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (World Travel & Tourism Council - WTTC), ο τουρισμός αναμένεται να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο της κυπριακής οικονομίας, με τη συνεισφορά του στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας να ανέρχεται στο 29% μέχρι το 2028.
 
Διαχρονικά η περιοχή της Μεσογείου αποτελούσε δημοφιλή επιλογή, με τους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων να αντιπροσωπεύουν σημαντικό τμήμα της τουριστικής αγοράς. Με τη ζήτηση να αυξάνεται συνεχώς και διαθέτοντας μία σειρά συγκριτικών πλεονεκτημάτων, όπως ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, κρυστάλλινες παραλίες, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και σύγχρονες υποδομές, η Κύπρος εδραιώνεται ως ένας ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός.
 
Παράλληλα, η Λεμεσός διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να αναδειχθεί σε περιφερειακό κέντρο κρουαζιέρας. Το λιμάνι Λεμεσού είναι το πρώτο λιμάνι στάθμευσης για κρουαζιερόπλοια μετά τη διέλευση τους από τη Διώρυγα του Σουέζ, ενώ η εξαιρετική τοποθεσία του προσφέρει εύκολη πρόσβαση στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
 
Με τη λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου Επιβατικού Τερματικού, η DP World Limassol φιλοδοξεί να καταστήσει τη Λεμεσό λιμένα βάσης για τις εταιρείες κρουαζιέρας, δίνοντας νέα ώθηση στον τουριστικό κλάδο και βοηθώντας την Κύπρο να επανακτήσει τον ηγετικό της ρόλο στον τουρισμό κρουαζιέρας στη Μεσόγειο. Διαθέτοντας παγκόσμιας κλάσης εγκαταστάσεις, με επτά ξεχωριστές αίθουσες συνολικής έκτασης 8,205 τετραγωνικών μέτρων, το τερματικό είναι ειδικά σχεδιασμένο να παρέχει διαμετακομιστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες αρχικής επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών, προσφέροντας άριστη ποιότητα εξυπηρέτησης.
 
Το λιμάνι Λεμεσού μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια παγκοσμίως. Η ανατολική προβλήτα διαθέτει 480 μέτρα μήκος και βύθισμα 11 μέτρων ενώ τα σκάφη μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τα υπόλοιπα 1000 μέτρα που διατίθενται στο λιμάνι για ελλιμενισμό πλοίων. Ως εκ τούτου, χιλιάδες επιβάτες έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την πόλη της Λεμεσού και όχι μόνο, ενδυναμώνοντας την τοπική αγορά.
 
Με την ισχυροποίηση του θαλάσσιου τουρισμού διανοίγονται σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης με πολλαπλά οφέλη για την εγχώρια οικονομία όπως η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αναβάθμιση των υποδομών και η βελτίωση των υπηρεσιών. Αντικατοπτρίζοντας τη δέσμευσή της για παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, η DP World Limassol επικεντρώνεται στην υλοποίηση επενδύσεων που θα την καθιερώσουν ως τον κορυφαίο διαχειριστή λιμένων της περιοχής και θα καταστήσουν το τερματικό βασικό μοχλό μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της οικονομίας της Κύπρου. Ωστόσο, η συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι.
 
Η DP World Limassol, ως η διαχειρίστρια εταιρεία του νέου Επιβατικού Τερματικού, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς, αναλαμβάνοντας και συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενίσχυση του τουρισμού κρουαζιέρας. Ενδεικτικά, η εταιρεία, σε συνεργασία με τον ΚΟΤ, τον Δήμο Λεμεσού και το λιμάνι της Χάιφα, υποδέχθηκε πρόσφατα ηγετικά στελέχη από τις μεγαλύτερες εταιρείες-διοργανωτές κρουαζιέρας στον κόσμο, σε μια τριήμερη επίσκεψη, με στόχο την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού.
 
Ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών, όπως η διασύνδεση του νέου λιμανιού με την πόλη, είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη έργα που θα ενισχύσουν τη συνδεσιμότητα, διευκολύνοντας την πρόσβαση των επισκεπτών στο κέντρο. Παράλληλα, από πλευράς κυβέρνησης, θα πρέπει να δοθούν επιπρόσθετα κίνητρα για την προσέλκυση περισσότερων κρουαζιερόπλοιων. Η εξωστρέφεια, ο εμπλουτισμός και η συστηματική προώθηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση προς την επίτευξη αυτού του στόχου.
 
*Γενικός Διευθυντής της DP World Limassol
 

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό