Το μεγάλο διακύβευμα και άλλα κυπριακά ανέκδοτα

Τα όσα ακούγονται, διαδίδονται και μεταφέρονται το τελευταίο διάστημα με αφορμή τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό, είναι δείγματα μίας χώρας που δεν εκπέμπει κανενός είδους σοβαρότητα σε κανένα επίπεδο.

Να αρχίσουμε από τα πλέον σοβαρά. Ενώ καταφέραμε να μην προκαλέσουμε bank run όταν ο Συνεργατισμός ήταν στον αέρα, με έλλειμμα κεφαλαίων 600 εκατ. ευρώ και το εποπτικό πιστόλι στον κρόταφο, το πετύχαμε όταν κλείδωσε η συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα, η οποία με την σειρά της υπέβαλε σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης καλύπτοντας τις απαιτούμενες ανάγκες. Προφανώς, στη δική μας λογική, μία λύση που μπορεί να είναι ετεροβαρής, είναι χειρότερη από τη μη λύση ενός προβλήματος που αφορά 10 δις ευρώ καταθέσεων.

Άλλο σημείο έλλειψης σοβαρότητας. Ενώ από το 2014 η Δήμητρα Επενδυτική είναι μεγαλομέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας, κανένας δεν ασχολήθηκε με το γεγονός ότι η Συνεργατική, έλεγχε το 20% της Δήμητρας. Δηλαδή, για τέσσερα χρόνια κανένας δεν ασχολήθηκε με το γεγονός ότι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου έλεγχε το 20% περίπου της εταιρείας που έλεγχε πάνω από 10% της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου. Κανένας δεν ασχολήθηκε όταν ο γενικός διευθυντής (Ν. Χατζηγιάννης) της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας (Συνεργατικής) διορίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας (Δήμητρα) που ελέγχει το 10% της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας (Ελληνικής).

Αντίθετα, ενοχληθήκαμε επειδή η Logicom, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στην Κύπρο με κύκλο εργασιών 865 εκατ. ευρώ το 2017 και κέρδος 14,6 εκατ. ευρώ, αποφάσισε να μεγαλώσει το μερίδιο της στην Δήμητρα και κατά τα λεγόμενα, αυτό έγινε με δανεισμό από τον Συνεργατισμό. Αγνοούμε φαίνεται πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Συνεργατισμού ήταν πως δεν έπιανε τους στόχους παραχώρησης νέων βιώσιμων δανείων. Ενόχλησε το αν έδωσε δάνειο σε μία εταιρεία με τζίρο πέραν των 800 εκατ. ευρώ μετρητά 40 εκατ. ευρώ και συνολικό δανεισμό περίπου 115 εκατ. ευρώ. Μάλιστα σχολιάζουμε πως με την απορρόφηση των στοιχείων, το δάνειο θα μεταφερθεί στην Ελληνική. Το ότι μπορεί να είναι από τα δάνεια που ούτε κρατικές εγγυήσεις θέλουν, ούτε πρόκειται να κοκκινίσει ποτέ, μάλλον είναι δευτερευούσης σημασίας.

Μας ενόχλησε επίσης αν η σύζυγος του Αβέρωφ Νεοφύτου και η πεθερά του έχουν μετοχές της Logicom, ίσες με το 2/1000. Μα, αν ο Αβ. Νεοφύτου ήθελε να βοηθήσει τη Logicom γιατί δεν το έπραξε τα τελευταία χρόνια όταν ο ιδρυτής της τελευταίας, Βαρνάβας Ειρήναρχος, μαζί με την Δήμητρα Επενδυτική φώναζαν για τα κακά αποτελέσματα της Ελληνικής και ζητούσαν έστω και μία θέση στο Συμβούλιο της τράπεζας; Θα μπορούσε να το πράξει και μάλιστα παρασκηνιακά χωρίς να πάρει κανένας είδηση. Γιατί δεν παρενέβη τα τελευταία χρόνια που η Δήμητρα γράφει συνεχώς ζημιές λόγω της επένδυσης της στην Ελληνική;

Δεν μας ενόχλησε που εδώ και πέντε χρόνια τα μη εξυπηρετούμενα των νοικοκυριών μειώνονται με ρυθμούς χελώνας επειδή προφανώς κάποιοι στρατηγικά επιλέγουν να μην πληρώνουν και γι’ αυτό αποφασίζουμε να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο στήριξης των «ευάλωτων» δανειοληπτών το οποίο όμως δεν περιλαμβάνει το βασικότερο κριτήριο: τη συσχέτιση εισοδήματος με το ύψος της δόσης. Πιο απλά, προτείνεται επιχορήγηση του ενός τρίτου της δόσης ενός δανειολήπτη εάν εμπίπτει στα γνωστά κριτήρια, όπως δόθηκαν στη δημοσιότητα, αλλά δεν εξετάζεται η ουσία, που δεν είναι άλλη από την πραγματική δυνατότητα του δανειολήπτη να καταβάλει τη δόση του. Το ότι δικαιούται να έχει κύρια κατοικία μέχρι 350 χιλ. και επιπλέον περιουσία 420 χιλ. ευρώ, το αφήνω ασχολίαστο. Ας του επιχορηγεί ο φορολογούμενος τη δόση κι ας έχει εξοχικό στον Πρωταρά. 

Δεν μας ενόχλησε που ενώ είμαστε μία καταχρεωμένη κοινωνία, ζούμε στα σπίτια με τα μεγαλύτερα εμβαδά στην ΕΕ, κάνουμε ρεκόρ στις διακοπές στο εξωτερικό, δημιουργούμε τη μία φούσκα ακινήτων μετά την άλλη, αλλά μας ενοχλεί που πρέπει επιτέλους η νομοθεσία για τις εκποιήσεις να εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Όπως βέβαια δεν μας ενοχλεί εδώ και χρόνια το γεγονός ότι έχουμε το πιο αναποτελεσματικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης στον κόσμο. ‘Η που το όνομα της Κύπρου σε θέματα διαφάνειας και χρηματοοικονομικής αξιοπιστίας διασύρεται και λοιδορείται ανελέητα. Ή που ενώ έχουμε μη εξυπηρετούμενα πέραν του 40%, φτιάξαμε ένα πλαίσιο Αφερεγγυότητας τόσο αναποτελεσματικό και δύσχρηστο που κανείς δεν το χρησιμοποιεί.

Για να μην το παρατραβάμε, την Κυριακή στη Βουλή δεν θα τελειώσει τίποτα. Απλώς θα είναι ένα ακόμα βήμα σε ένα φαύλο κύκλο, είτε περάσουν είτε δεν περάσουν τα νομοσχέδια και οι προτάσεις.

Καλή ψήφο, καλές διαρθρωτικές αλλαγές, καλά μπάνια.  

Το κείμενο είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, για να νιώσει ο συγγραφέας λιγότερο κορόιδο. Απόπειρα αποτυχημένη. 
 

Δειτε Επισης

Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες