Snapbox Holdings: Η Κύπρος μπορεί να γίνει κύριος επενδυτικός προορισμός

Σκιαγραφώντας το επενδυτικό σκηνικό, όπως διαμορφώνεται σήμερα στην Κύπρο, καθίσταται πρόδηλο πως οι ξένες επενδύσεις αποτελούν έναν από τους βασικότερους παράγοντες της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας, με τη συνεισφορά τους στο ΑΕΠ της χώρας να είναι ιδιαίτερα σημαντική. Μετά από μία δύσκολη περίοδο, απότοκο της πρωτόγνωρης χρηματοπιστωτικής κρίσης που αντιμετώπισε η Κύπρος, η εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας άρχισε σταδιακά να αποκαθίσταται, ενώ οι θετικές προβλέψεις των οίκων αξιολόγησης στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας. 

Ως αποτέλεσμα της βελτίωσης του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, παρατηρείται σημαντική ανάπτυξη σε μία σειρά νευραλγικών τομέων της κυπριακής οικονομίας, όπως ο κλάδος των ακινήτων και των κατασκευών. Ήδη υλοποιούνται έργα μεγάλης κλίμακας τόσο στη Λεμεσό, με την ανέγερση πολυώροφων κτιρίων στο παραλιακό μέτωπο όσο και στις υπόλοιπες επαρχίες, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην εγχώρια αγορά. Σε αυτήν την εξέλιξη, ο ρόλος των ξένων επενδύσεων υπήρξε καταλυτικός καθώς πολλά από τα εν εξελίξει έργα προέρχονται από επενδυτές του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα η δημιουργία του πολυθεματικού καζίνο-θέρετρου. Ένας άλλος τομέας που καταγράφει επίσης ανοδική πορεία είναι ο τομέας των επενδυτικών ταμείων, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια έχει προσελκύσει πέραν των €3 δις. Εξάλλου, ο αριθμός των ξένων εταιρειών που επιλέγουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Κύπρο, είτε μεταφέροντας τη βάση τους εδώ είτε ανοίγοντας γραφεία, συνεχίζει να αυξάνεται. 

Δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στη μακροπρόθεσμη προοπτική της κυπριακής οικονομίας, επέλεξα τα τελευταία χρόνια να ζω και να δραστηριοποιούμαι στην Κύπρο ως μέλος ενός διεθνούς Ομίλου, που ήδη μετρά 16 χρόνια δυναμικής παρουσίας στην τοπική αγορά. Πρόκειται για Όμιλο που διαθέτει, μεταξύ άλλων, εταιρείες παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και χαρτοφυλακίου καθώς και επενδυτικές εταιρείες. Αξιολογώντας την Κύπρο ως επιχειρηματικό κέντρο και επενδυτικό προορισμό, αναμφίβολα, διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα πεδία χρηματοοικονομικής δραστηριότητας της περιοχής. Το εύρυθμο ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο, το ευνοϊκό φορολογικό  σύστημα, το φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον, καθώς επίσης και το υψηλό επίπεδο των επαγγελματικών υπηρεσιών που προσφέρει, καθιστούν την Κύπρο ελκυστική επιλογή για τους ξένους επενδυτές. 

Παρόλα αυτά υπάρχουν ζητήματα που χρήζουν βελτίωσης. Η γραφειοκρατία εξακολουθεί να συναντάται στις κρατικές δομές και σε αρκετές περιπτώσεις θέτει εμπόδια στις επενδυτικές προοπτικές. Ως εκ τούτου, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να επικεντρωθούν στη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο αφενός την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας μέσω της παροχής επιπλέον κινήτρων και αφετέρου τον εμπλουτισμό των αναπτυξιακών πηγών της. 

Η Κύπρος δεν είναι απλά μια χώρα με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, γαλάζιες παραλίες και φιλόξενους ανθρώπους. Διαθέτει ένα σύγχρονο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, το οποίο μπορεί να ικανοποιήσει ατομικές και επιχειρηματικές ανάγκες, δημιουργώντας συνθήκες σταθερότητας και βιώσιμης ανάπτυξης. Προβάλλοντας τα πλεονεκτήματα της διεθνώς, η Κύπρος μπορεί να αναδειχθεί στο παγκόσμιο στερέωμα ως ένας κορυφαίος προορισμός επενδύσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, διασφαλίζοντας μία ακμάζουσα οικονομία. 

Ο Αντρέι Φόκιν είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Snapbox Holdings (Όμιλος Steelnet). Ο Όμιλος παρέχει ένα ευρύ φάσμα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και δραστηριοποιείται στην Κύπρο από το 2002. 

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό