Με υπευθυνότητα η συζήτηση για τις πολιτογραφήσεις

Η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ικανότητά της να προσελκύει ξένες επενδύσεις. Αναπόσπαστο κομμάτι της επενδυτικής πολιτικής των σύγχρονων κρατών είναι η παροχή κινήτρων σε επενδυτές για επέκταση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων στην επικράτειά τους. Η χώρα μας, έχοντας μάλιστα βρεθεί αντιμέτωπη με τις οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.
 
Η συμβολή του Προγράμματος Πολιτογράφησης μέσω επένδυσης, στην προσπάθεια που κατέβαλε η Κύπρος για να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης, υπήρξε καθοριστική. Για τη σωστή προώθηση του Προγράμματος Πολιτογράφησης ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) έχει καταβάλει πολλές προσπάθειες στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, ενώ παρενέβη σε κάθε περίπτωση που διαπίστωσε ότι προέκυψαν φαινόμενα εκμετάλλευσης ή και παραπληροφόρησης επενδυτών σχετικά με τις πρόνοιές του. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίες είχαν ως στόχο τη διαμόρφωση ενός πιο αυστηρού και ελεγχόμενου πλαισίου για την υποβολή αιτήσεων για πολιτογραφήσεις.
 
Η εντύπωση που υπάρχει ότι η προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων και για επίτευξη βιώσιμης και μακροχρόνιας οικονομικής ανάπτυξης, εξαντλείται στο Πρόγραμμα Πολιτογράφησης μέσω επένδυσης ή ότι το Πρόγραμμα αφορά μόνο την αγορά ακινήτων, είναι εσφαλμένη.
 
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει επενδύσεις σε πολλούς άλλους τομείς, ενώ οι προσπάθειες του Invest Cyprus για επέκταση και ενίσχυση εναλλακτικών τομέων στους οποίους εντοπίζονται ουσιαστικές αναπτυξιακές προοπτικές, είναι συνεχείς. Τέτοιοι τομείς είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις, η τεχνολογία, η υγεία, η εκπαίδευση, ο θεματικός τουρισμός, η οπτικοακουστική βιομηχανία τα επενδυτικά ταμεία κ.ά.. Η πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας του Οργανισμού με το ρωσικό κέντρο Καινοτομίας Skolkovo, η ετοιμασία του Σχεδίου Προώθησης της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας και οι συνεχείς εκστρατείες για στοχευμένη προώθηση της χώρας σε αγορές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για εναλλακτικούς τομείς, είναι ενδεικτικές της προσπάθειας που καταβάλλεται.
 
Είναι επίσης σαφές ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας προϋποθέτει την ολοκλήρωση όλων των μεταρρυθμίσεων που επηρεάζουν το επιχειρηματικό της περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι η ανάγκη για άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για τη λειτουργία του Υφυπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι επιτακτική.  
 
Όλα τα πιο πάνω, καταδεικνύουν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια που απαιτεί συλλογικότητα, μεθοδικότητα, επιμονή και συνέπεια, καθώς τα αποτελέσματα θα διαφανούν σε βάθος χρόνου. Είμαστε πεπεισμένοι ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για εμπλουτισμό του επενδυτικού προϊόντος και των πλεονεκτημάτων και ευκαιριών που προσφέρουμε ως χώρα.  
 
Για να στεφθούν οι προσπάθειες αυτές με επιτυχία, είναι απαραίτητη η επίδειξη υπευθυνότητας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Δεν έχουμε περιθώρια για άστοχους ή επιπόλαιους χειρισμούς και προσεγγίσεις. Αρμόδιοι φορείς, Πολιτεία, ιδιωτικός τομέας και ΜΜΕ, οφείλουμε να συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό και την αξιοπιστία που έκτισε τα τελευταία χρόνια.
 
 
*Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων – Invest Cyprus.

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό
Καρδιακή Αποκατάσταση: Πώς να ενδυναμώσετε την καρδιά σας μειώνοντας τους κινδύνους που την απειλούν