Όταν «πρωτοστατούσα για την έξοδο μας από το ευρώ»

Ελλείψει επιχειρημάτων και προφανώς έχοντας τους καταρρίψει άλλο ένα μύθο-πυλώνα της προεκλογικής τους εκστρατείας (το περιβόητο «success story»), σκέφτηκαν και συσκέφτηκαν οι κυβερνώντες και  οι παρατρεχάμενοί τους. Και αποφάσισαν την «ποινή» μου. Να μου προσάψουν την εσχάτη των αντι-ευρωπαϊκών κατηγοριών. Ότι «πρωτοστατούσα για έξοδό μας από το ευρώ». Λίγο πιο κάτω δηλαδή από το «πρωτοστάτησε στο Brexit» και λίγο πιο πάνω από το… διάβασε το βιβλίο του Βαρουφάκη!

Μιλώ δημόσια και γράφω δημόσια για περισσότερο από μια δεκαετία. Πολλοί συμφωνούν μαζί μου, άλλοι διαφωνούν. Αλλά νομίζω κανείς δεν αμφιβάλει την ευθυβολία μου. Ότι θέλω να πω, το λέω ξεκάθαρα. Και αναλαμβάνω και την ευθύνη και την υπεράσπισή του. Άρα, αν το πίστευα και ήθελα να εισηγηθώ την έξοδό μας από το ευρώ θα το έκανα. Με μελέτες και εισηγήσεις. Όπως έκανα και κάνω για όλα τ’ άλλα. Δεν το πίστεψα όμως τότε και δεν το πιστεύω τώρα.

Ψάχνουν λοιπόν οι κακομοίρηδες τέσσερα και κάτι χρόνια τώρα να βρουν στοιχεία ότι έκανα ανάλογη πρόταση. Πειστήρια στο «κατηγορητήριο». Και τι βρήκαν;

Μια ομιλία μου στα μέσα Απριλίου του 2013 όπου ανέλυα σενάρια. Όλα τα πιθανά σενάρια, ως οικονομολόγος –  κακές συνήθειες πραγματικών οικονομολόγων βλέπετε. Για να καταλήξω στο ότι «δεν θα εμπιστευόμουν τους πολιτικούς μας να διαχειριστούν ένα νέο νόμισμα» και ότι «το θέμα είναι πολιτικό και όχι οικονομικό». Αυτό λοιπόν, θεωρήθηκε ως ανεπαρκής στήριξη της πορείας μας εντός ευρωζώνης την κρίσιμη εκείνη ώρα. Άρα… τάχθηκα εναντίον του ευρώ.

Βρήκαν και κάτι άλλο (τα σαΐνια). Μια εισήγησή μου (μέσα από εκατοντάδες εισηγήσεις μου την περίοδο εκείνη) ότι έπρεπε «πρακτικά να προετοιμαστούμε» γιατί μπορεί να μας πετάξουν έξω από το ευρώ. Αυτό μάλιστα το ανήρτησαν και από το Προεδρικό περήφανα και περισπούδαστα ως την απόλυτη απόδειξη ότι «αυτός που καταρρίπτει το success story μας, πρωτοστάτησε για έξοδό μας από το ευρώ». Άρα… και τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται. Για να το επαναλάβουν την περασμένη εβδομάδα λογής-λογής παρατρεχάμενοι, τάσσοντας με στην πυρά της… κυπριακής ακαδημαϊκής ελίτ (μούζα το Cambridge).

Και πόσο μάλλον ότι διέπραττα αυτές τις ανομολόγητες, επιζήμιες και απαράδεκτες αναλύσεις ενώ (την ίδια περίοδο, Μάρτης-Απρίλης 2013) με αυτό ακριβώς μας απειλούσαν οι κυβερνώντες. Ότι δηλαδή οι περιβόητοι «φίλοι» του Προέδρου, μας εκβίαζαν με εκδίωξη από το ευρώ αν δεν κάτσουμε ήσυχα να μας κουρέψουν, την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σε αντίθετη ρότα, μας έλεγε από τις ΗΠΑ ότι αν κουρευτούμε θα βγούμε από το ευρώ!

Δηλαδή, μας απειλούσαν οι ίδιοι ότι θα βγούμε από την Ευρωζώνη και ανακάλυψαν μετά από τέσσερα χρόνια ότι φταίει ο Πλατής επειδή ανέλυσε τότε δημόσια τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του δικού τους σεναρίου-τρόμου και τους είπε να είναι έτοιμοι σε κάθε ενδεχόμενο. Τα σαΐνια του Προεδρικού και οι παρατρεχάμενοι τους τελικά πιάνουν πουλιά στον αέρα! 

Το πρόβλημα εδώ φίλοι μου δεν είναι τα ψέματα ή οι χαρακτηρισμοί. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί, με αυτά τα μυαλά και νοοτροπίες μας κυβερνούν!   

Δειτε Επισης

Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό
Καρδιακή Αποκατάσταση: Πώς να ενδυναμώσετε την καρδιά σας μειώνοντας τους κινδύνους που την απειλούν
Αναγκαίοι ορυκτοί πόροι για την ενεργειακή μετάβαση
Το ενοικιοστάσιο εμποδίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στα ακίνητα
Είναι τελικά το μέλλον της τηλεόρασης ζοφερό ή μήπως πιο φωτεινό;
Αθηροσκλήρωση: Ο σιωπηλός «εχθρός» που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους
Διαχείριση της αλλαγής στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό: Οι 3 προκλήσεις για έναν επιτυχημένο μετασχηματισμό
Ο κατασκευαστικός τομέας, οι δημογραφικές αλλαγές και η διεθνής ζήτηση
Κατακτώντας τα κλικ: Οδηγός για να πετύχετε στη διαδικτυακή αγορά