Ταμεία Προνοίας ώρα μηδέν, θεσμοί και αξίες μηδέν

Η οικονομική κρίση του 2013 επηρέασε ανισομερώς τους πολίτες αυτού του κράτους.

Έγιναν πολλές αδικίες, η μεγαλύτερη όμως αδικία έγινε σε βάρος των Ταμείων Προνοίας τα οποία ήταν κατατεθειμένα στις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες, την Τράπεζας Κύπρου και τη Λαϊκή.


Γνωρίζουμε όλοι ότι οι λογαριασμοί πελατών των μεγάλων δικηγορικών και ελεγκτικών γραφείων (client accounts) και οι ναυτιλιακές εταιρείες εξαιρέθηκαν του κουρέματος και έγινε κατανομή των υπολοίπων τους στους διάφορους πελάτες τους δικαιούχους, γνωρίζουμε όλοι ότι εξαιρέθηκαν του κουρέματος οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Γνωρίζουμε επίσης όλοι ότι δεν ίσχυσε το ίδιο για τα Ταμεία Προνοίας που αποτελούν τη σύνταξη των εργαζομένων. Τα Ταμεία Προνοίας κουρεύτηκαν εξ’ ολοκλήρου χωρίς καμία προστασία.

Η Κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Οικονομικών διαβεβαίωσε γραπτώς τον Μάϊο 2013 ότι θα αποζημιώσει τα Ταμεία Προνοίας, ούτως ώστε η ζημιά να περιοριστεί στο 25% μόνο. Ποσό 22.5% θα δοθεί στα μέλη των Ταμείων στην συνταξιοδότηση ή στο θάνατο τους, έλεγε η επιστολή του Υπουργού Οικονομικών.  Ο Υπουργός Οικονομικών συνέχισε να διαβεβαιώνει γραπτώς με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής για την αποζημίωση των Ταμείων.

Η Βουλή έδωσε τον λόγο της τιμής της ότι θα διασφαλίσει τα Ταμεία Προνοίας, τις Συντάξεις των εργαζομένων. Όλος ο κόσμος είδε την υπόσχεση διότι μεταδιδόταν απευθείας από την τηλεόραση.

Οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι υπάλληλοι της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου οι οποίοι αποχώρησαν από την δουλειά τους τον Αύγουστο του 2013 με βασικό κριτήριο την επιστολή του Υπουργού Οικονομικών, περιμένουν εδώ και τέσσερα χρόνια την θεσμοθέτηση της γραπτής διαβεβαίωσης του Υπουργού Οικονομικών.

Δυστυχώς όμως για ακόμη μια φορά ξεγελάστηκαν και παραπλανήθηκαν. Η ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών για το σχέδιο αναπλήρωσης της ζημιάς των Ταμείων Προνοίας δεν καλύπτει τους Τραπεζοϋπαλλήλους. Όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι σχεδόν καλύπτονται στην ολότητα τους εκτός από την Τραπεζοϋπαλληλική οικογένεια.

Εμφανής η δυσμενής διάκριση σε βάρος των τραπεζικών υπαλλήλων. Είναι Ανώτατα Διοικητικά στελέχη λέγει ο Υπουργός. Πέραν των 2000 οικογενειών τραπεζουπαλλήλων είναι για τον υπουργό ανώτατα διοικητικά στελέχη, αν είναι δυνατόν! Ναι αγαπητοί αναγνώστες, η δυσμενής διάκριση αφορά πέραν των 2000 τραπεζοϋπαλλήλων. Δεν πρόκειται για ανώτατα διοικητικά στελέχη. Πρόκειται για υπαλλήλους εργαζομένους, όπως εσείς αγαπητοί αναγνώστες.

Για δεύτερη φορά μέσα σε 4 χρόνια λεηλατούνται οι συνταξιοδοτικές ανάγκες των τραπεζικών υπαλλήλων, αφού δεν υπάρχει στις τράπεζες το ωφέλημα σύνταξης.

Οι εργαζόμενοι των άλλων κλάδων νίπτουν τας χείρας τους, σιωπούν και αποδέχονται την λεηλασία συναδέλφων τους (ναι αγαπητοί αναγνώστες, όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα ποιος είναι ο εργοδότης τους, είναι συνάδελφοι).

Ο Υπουργός Οικονομικών αθέτησε γραπτές διαβεβαιώσεις που έδωσε επανηλλειμένα στον Πρόεδρο της Βουλής, η Βουλή δεν τηρεί τον λόγο τιμής που έδωσε στα μέλη των Συνταξιοδοτικών Ταμείων Προνοίας, οι εργαζόμενοι δεν συμπαρίστανται στους συναδέλφους εργαζόμενους στις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή.  Πού πάμε αγαπητοί αναγνώστες!

Πλήττεται κατάφωρα η αξιοπιστία των Θεσμών της Πολιτείας και εμείς κωφεύουμε και σιωπούμε. Πού πάμε αγαπητοί αναγνώστες!

Αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί αναγνώστες όλοι καλούμαστε σήμερα (γιατί αύριο θα είναι αργά) να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία των Θεσμών της Πολιτείας, να αποκαταστήσουμε τις χαμένες αξίες και να παλέψουμε για την δικαίωση των Τραπεζοϋπαλλήλων, και ξέρετε γιατί!  Γιατί όπως λέει και η παροιμία: «όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, περίμενε η φωτιά να έρθει και στο δικό σου».

Γεώργιος Κυριάκου
Πρώην υπάλληλος Λαϊκής Τράπεζας

Δειτε Επισης

Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες