Η ανάγκη για καινοτομίες

To περασμένο Νοέμβρη απονεμήθηκαν τα δέκατα χρονιαία Βραβεία Καινοτομίας-ΟΕΒ 2016, και Έρευνας ΙΠΕ 2016, που διοργανώνονται κάθε χρόνο από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού.

Οι καινοτομίες αποτελούν επιτακτική ανάγκη επιβίωσης που μπορούν να συμβάλουν στην ανταγωνιστική επιτυχία, αλλά είναι και μια σύνθετη διαδικασία η οποία ενέχει κινδύνους και χρειάζεται προσεκτική και συστηματική διαχείριση. Η κύρια διαδικασία περιλαμβάνει την παραλαβή των νέων ιδεών, επιλέγοντας τα καλά στοιχεία και την εφαρμογή τους.

Οι καινοτομίες οδηγούνται από την ικανότητα να εντοπίζουν τις ευκαιρίες και να επωφεληθούν από αυτές. Μερικές φορές πρόκειται για εντελώς νέες δυνατότητες, όπως για παράδειγμα με την αξιοποίηση ριζικών καινοτομιών στην τεχνολογία, νέων φαρμάκων με βάση τη γενετική χειραγώγηση που έχουν ανοίξει ένα σημαντικό νέο μέτωπο στον πόλεμο κατά της επάρατης νόσου. Εξίσου σημαντική είναι η άμεση χρήση των έξυπνων κινητών τηλεφώνων, η επικοινωνία και ικανότητα να εντοπίζουν που και πως οι νέες αγορές μπορούν να δημιουργηθούν και να αναπτυχθούν. 

Οι καινοτομίες δεν είναι μόνο ιδανικές στην καθιέρωση, και στην ανάπτυξη αλλά και στο άνοιγμα νέων αγορών που μπορεί να προσφέρουν νέους τρόπους και στην εξυπηρέτηση των πελατών. Και δεν πρόκειται μόνο για προϊόντα που κατασκευάζονται αλλά πολλά παραδείγματα της καινοτομίας υπάρχουν και στον τομέα των υπηρεσιών. Οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους είναι άμεσα συνδεδεμένες με μετακινήσεις επιβατών στα διάφορα αεροδρόμια, αλλά και οι καινοτομίες που εισαγάγουν οι επιχειρήσεις έχουν κινητοποιήσει τα αεροπορικά ταξίδια και έχουν σημαντικά καλλιεργήσει την αγορά αρκετών υπηρεσιών. Στις περισσότερες οικονομίες, ο τομέας των υπηρεσιών υπάρχει στην συντριπτική πλειονότητα των δραστηριοτήτων. Και το χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου συχνά σημαίνει ότι οι ευκαιρίες και οι ριζικές αλλαγές για τους νεοεισερχόμενους και εξίσου  μεγαλύτερες στον τομέα των υπηρεσιών. Οι τραπεζικές και ασφαλιστικές εταιρείες αυξανόμενα καινοτομήσει και προσφέρουν αρκετές υπηρεσίες που έχουν ριζικά βελτιώσει την αποτελεσματικότητα με την οποία λειτουργούν οι εν λόγω τομείς όπως επίσης και το εύρος των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρουν.

Άλλοι νεοεισερχόμενοι στην καινοτομία έχουν χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο για να τους βοηθήσει να μετατρέψουν τα επιχειρηματικά μοντέλα σε άμεσα αποτελέσματα και σε χρηματοοικονομικά κέρδη όπως οι online αγορές, και η μουσική βιομηχανία. Η καινοτομία προσφέρει επίσης τεράστιες προκλήσεις και ευκαιρίες για το δημόσιο τομέα. Οι πιέσεις για την παροχή περισσότερων και καλύτερων υπηρεσιών χωρίς αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης είναι επείγουσα ανάγκη στην υγειονομική περίθαλψη ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών όπως για παράδειγμα στη Σουηδία και στη Νορβηγία. Αρκετά από τα νοσοκομεία τους έχουν καταφέρει να κάνουν ριζικές βελτιώσεις στην ποιότητα της ταχύτητας και στην αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών φροντίδας τους, όπως η αφαίρεση των λιστών αναμονής για εκλεκτική χειρουργική επέμβαση κατά περισσότερο από 75% και οι ακυρώσεις σε κατά περισσότερο από 80% μέσω της καινοτομίας.

Για την φετινή χρονία τα Κυπριακά βραβεία δώθησαν σε εταιρείες για τις κανονοτομίες που πρόσφεραν στην καλλιέργεια του ψαριού (οξύρρυγχου), στον σχεδιασμό και στη παραγωγή της σειράς συρόμενων συστημάτων αλουμινίου με αντοχή σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Επίσης βραβεία καινοτομίας, δώθησαν για την ανάπτυξη και εμπορία λογισμικού προγραμμάτων πιστότητας που επιτρέπει τη γρήγορη επεξεργασία των δεδομένων σε κεντρικά συστήματα βάσεων δεδομένων όπως και στην Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) για την καινοτόμα υπηρεσία απεξάρτησης και επανένταξης των νέων από τα ναρκωτικά.

Η πρόκληση είναι αυτή που ασχολείται με έναν αβέβαιο κόσμο που προσπαθεί συνεχώς για νέα πράγματα. Εκ πρώτης όψεως, αυτό φαίνεται προφανές σε επιχειρήσεις που δεν αναγνωρίζουν την ανάγκη για αλλαγή. Ενώ εκείνοι που αναγνωρίζουν την ανάγκη για μια αλλαγή μπορεί να χρησιμοποιήσουν καινοτομίες οι οποίες μπορούν συνολικά να οικοδομήσουν τις νέες και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις τους. Αλλά μερικές φορές η όποια «αλλαγή» μπορεί να φέρει αξιόλογη ανατροπή στην όλη διαδικασία και ακόμη να αμφισβητήσει και τις ρίζες στις οποίες η εταιρεία ξεκίνησε. 

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό