Η ΕΤΥΚ να δει το ευρύτερο καλό

Το ότι η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί στην Ελληνική Τράπεζα για να μεταφερθεί σε μία νέα εταιρεία η διαχείριση των κόκκινων δανείων, είναι πρωτόγνωρη όσον αφορά τα εργασιακά θέματα, κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Τέτοια διαδικασία, της μεταφοράς δηλαδή υπαλλήλων σε μία νέα εταιρεία από τράπεζα δεν συνέβη ούτε το 2013, τότε μεταφέρθηκαν οι υπάλληλοι της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου. Είναι λοιπόν λογικό να υπάρχουν έντονες αμφιβολίες ως προς το εγχείρημα. Άλλωστε, οι τραπεζικοί είναι από τις πλέον ισχυρές συνδικαλιστικά αλλά και μισθολογικά κατηγορίες εργαζομένων.

Την ίδια ώρα όμως, η απόφαση της ΕΤΥΚ για 24ωρη απεργία αποτελεί πισωγύρισμα και πλήγμα στην αξιοπιστία ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος. Αντιλαμβανόμαστε ότι η κίνηση γίνεται στις 30 του μήνα επειδή από την 1η Ιουλίου θεωρητικά τίθεται σε λειτουργία η νέα εταιρεία APS, ωστόσο, δημιουργεί μία πολύ άσχημη εικόνα για την ίδια την τράπεζα αλλά και προβλήματα για τους πελάτες της. Μάλιστα, στην προσπάθεια της η ΕΤΥΚ να πείσει τα μέλη της για την αναγκαιότητα της απεργίας, καλεί τους υπαλλήλους της Ελληνικής όχι μόνο να μην εμφανιστούν στα γραφεία τους αύριο αλλά να νιώσουν και περηφάνια για την απεργία που πραγματοποιούν.

Το ζήτημα που τίθεται σε κίνδυνο δεν αφορά μόνο 130 υπαλλήλους της Ελληνικής Τράπεζας, αφορά την ίδια τη βιωσιμότητα της τράπεζας, τις καταθέσεις των πελατών, τα κεφάλαια των μετόχων αλλά και τις θέσεις εργασίας όλων των υπαλλήλων του οργανισμού. Η δημιουργία αυτής της κοινής εταιρείας με την APS αποτελεί την ύστατη προσπάθεια για μείωση του ύψους των κόκκινων δανείων. Δεν βάζουμε το χέρι στη φωτιά ότι αυτή η κοινή εταιρεία διαχείρισης των προβληματικών δανείων θα επιλύσει όλα τα προβλήματα ή θα οδηγήσει σε δραματική μείωση τα κόκκινα δάνεια, αλλά είναι η λύση που αποφάσισε να ακολουθήσει η τράπεζα βλέποντας πως όλα τα άλλα έχουν αποτύχει. Και σε τέτοια ζητήματα, ο χρόνος είναι καθοριστικός παράγοντας. Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει η ΕΤΥΚ, θα ήταν να ανακαλέσει τα μέτρα και οι δύο πλευρές μαζί να εξεύρουν μία προσωρινή συμβιβαστική λύση μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως το θέμα. 

Ούτε η τράπεζα αλλά και ούτε η οικονομία γενικότερα είναι σε θέση ακόμα για να αντέξουν τέτοιου είδους ενέργειες.

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό