Έφτασε η ώρα των έργων…

Εδώ και δύο μήνες, από την εκλογή της νέας κυβέρνησης, έγιναν, λέχθηκαν και συζητήθηκαν πολλά σ’ ό,τι αφορά γενικά την οικονομία και ειδικά τον τομέα των ακινήτων.

Μεταξύ άλλων τέθηκαν πολλές επιλογές – λύσεις, κάποιες από τις οποίες αναιρούν η μια την άλλη.

Ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να επιλέξει από όλα αυτά που ακούστηκαν, κατά την άποψη της, τις καλύτερες επιλογές και να προχωρήσει σε άμεση εφαρμογή τους.

Είναι απαραίτητο να γίνει ιεράρχηση των προτάσεων και σε σημασία και σε μέγεθος. Παράλληλα, πρέπει να τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο λόγος που τα γράφουμε αυτά είναι γιατί δεν υπάρχει πια χρόνος και αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα, τότε θα στραγγαλιστούν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η κατάσταση θα γίνει τραγικότερη.

Μπαίνοντας στη θέση της κυβέρνησης εμείς θα θέσουμε τα θέματα ως εξής:

Πρώτο και κύριο είναι να παρθούν μέτρα ώστε να σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα και να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο κοινό. Επιπρόσθετα, είναι απαραίτητη η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά και η σημαντική μείωση τόσο των καταθετικών όσο και των δανειστικών επιτοκίων.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, θέση μας είναι ότι ο μέσος όρος των καταθετικών επιτοκίων πρέπει να κυμαίνεται γύρω στο 2.5% και των δανειστικών γύρω στο 5%.

Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Με την εξασφάλιση από την κυβέρνηση σημαντικής ρευστότητας μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (είτε μέσω ομολόγων είτε με ELA κ.α.) και την εγγύηση όλων των καταθέσεων που έχουν μείνει στην Τράπεζα Κύπρου μετά το κούρεμα.

Κατά συνέπεια, και αν φύγουν καταθέσεις από την τράπεζα Κύπρου, αυτές θα αντικαθίστανται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το λέμε αυτό, για τον απλούστατο λόγο αν δεν λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα, οι πωλήσεις σε ακίνητα θα είναι μηδαμινές.

Ένα δεύτερο άμεσο μέτρο είναι να δοθούν ουσιώδη και σημαντικά κίνητρα σε επιχειρήσεις, για να παροτρυνθούν και να προχωρήσουν σε επενδύσεις στα ακίνητα.

Πολλές φορές αναφερθήκαμε στα κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν. Για παράδειγμα, στον τομέα των ακινήτων, για οποιαδήποτε αγορά γίνει στον επόμενο ένα χρόνο, να μην πληρώνει ο πωλητής κεφαλαιουχικό φόρο και να μην επιβαρύνεται ο αγοραστής με μεταβιβαστικά τέλη.

Ακόμη, έξοδα για σοβαρή αναβάθμιση υφιστάμενων κτηρίων να φοροαπαλλάσσονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Να δοθούν φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις ώστε να αποκτήσουν τη δική τους στέγη με επιταχυνόμενη απόσβεση.

Όλα τα παραπάνω είναι μερικές απλές ιδέες.

Είμαστε σίγουροι ότι οι ιθύνοντες και τα οικονομικά τους επιτελεία αν μελετήσουν τα δεδομένα θα βρουν περισσότερα και πιο ευφάνταστα μέτρα που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση της οικονομίας γενικότερα και ειδικότερα του τομέα των ακινήτων.

Οι εκάστοτε κυβερνώντες λόγω της κρίσης, πρέπει να προωθούν την ανάπτυξη και όχι να οδηγούν σε πισωδρόμηση και να επιβαρύνουν τις προσπάθειες των επιχειρήσεων που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη.

Πρέπει, επιτέλους, να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα και τα πολλά λόγια και θεωρίες και να δούμε τα δεδομένα με ανοικτό μυαλό (έξω από το κουτί) και να υλοποιήσουμε αυτά τα μέτρα που θα επιφέρουν την πρόοδο και την ανάπτυξη. Δεν πρέπει να ξανακούσουμε από κυβερνητικά χείλη το στερεότυπο “δεν γίνεται“ σε εισηγήσεις που προτείνονται από επιχειρηματίες για επενδύσεις. Η σωστή απάντηση είναι “θα βρούμε τον τρόπο να το υλοποιήσουμε“.  
 

Δειτε Επισης

Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες