Ένα δικηγόρο και γρήγορα

Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε τις «ανακριτικές» εργασίες της η ερευνητική επιτροπή για την οικονομία πάσχει σοβαρά σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

Ουσιαστικά δεν κάνει «ανακρίσεις» αλλά καταγραφή γεγονότων. Δεν μπαίνει στο ζουμί της κάθε περίπτωσης αλλά περιορίζεται κυρίως σε επιβεβαίωση περιστατικών και αποφάσεων. Το πρόβλημα, όπως το διέκρινα παρακολουθώντας τις εργασίες, είναι η απουσία του ενδιάμεσου κρίκου μεταξύ μάρτυρα και «δικαστή». Λείπει αυτός που θα κάνει τη δουλειά του δικηγόρου.

Που θα πάρει τα γεγονότα ένα προς ένα και θα ζητήσει εξηγήσεις για τον τρόπο που εξελίχθηκαν και το που κατέληξαν.

Οι αόριστες ερωτήσεις αποφέρουν φιλολογικές απαντήσεις και προσωπικές τοποθετήσεις και αυτό δεν είναι το επιδιωκόμενο της επιτροπής. Αν συνεχίσει μ’ αυτόν τον τρόπο θα καταλήξει με ένα ιστορικό σύγγραμμα και όχι με μία έκθεση στην οποία να καταγράφει απαντήσεις στους δεκάδες όρους εντολής που έχει.

Το πρόβλημα της Επιτροπής θεωρώ πως είναι η σύνθεση της. Αποτελείται από τρεις έγκριτους μεν νομικούς οι οποίοι όμως λειτουργούν ως δικαστές, ενδεχομένως επειδή έτσι έμαθαν. Δηλαδή αξιολογούν τα ενώπιον τους δεδομένα και τοποθετήσεις και καταλήγουν σε κάποια συμπεράσματα.  Απουσιάζει όμως το πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί ένας δικηγόρος (ναι υπάρχουν και τέτοιοι, πέραν από αυτούς που θέλουμε στον πάτο της θάλασσας) ο οποίος δεν περιορίζεται στην κατάθεση τεκμηρίων αλλά τα αναλύει και υποβάλει ερωτήσεις στη βάση τους (ξέρετε όπως κάτι αμερικάνικα δικαστικά θρίλερ). Όσο ήταν ο Π. Καλλής στην Επιτροπή κάτι πήγαινε να γίνει αλλά μετά ξεχείλωσε η κατάσταση.

Δεν γίνεται κ. Πική μου να λέει ο Σαρρής πως ο Δημητριάδης δεν ήθελε να προχωρήσει η διαδικασία θυγατροποίησης στην Ελλάδα και να τον διακόπτεις γιατί δεν είναι αυτό που ρώτησες. Ελπίζουμε τουλάχιστον όταν καλέσετε τον Δημητριάδη να τον ρωτήσετε γιατί δεν ευνοούσε την θυγατροποίηση.

Επίσης δεν γίνεται να ρωτάτε αν ζήτησε δάνειο η Ομόνοια, στο πλαίσιο των ερωτήσεων για την απομάκρυνση του, και να μην ρωτάτε αν αυτό το γεγονός είχε σχέση με την απομάκρυνσή του. Εκτός του ότι μαθαίνετε την μισή αλήθεια αφήνετε και ένα σωματείο με μεγάλο κοινωνικό εκτόπισμα εκτεθειμένο, αυξάνοντας την ήδη υπάρχουσα προκατάληψη κατά της Επιτροπής. Όπως διερωτήθηκαν και πολλοί φίλοι στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης γιατί δεν ρωτήσατε για δάνεια σε πρώην μέλη του ΔΣ και για χίλια άλλα τόσα προβλήματα στη Λαϊκή;

Με όλο το σεβασμό εισηγούμαι να ζητήσετε το διορισμό ενός έγκριτου δικηγόρου στην Επιτροπή και να διακόψετε τις συνεδρίες για κανένα τρίμηνο. Ενημερωθείτε πρώτα για όλα τα θέματα και μετά συνεχίζετε.

ΥΓ: Κάτι δεσμεύσεις του Προέδρου για να ερευνηθεί πρώτα η δική του περίπτωση τι έγιναν;


 

Δειτε Επισης

Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες