Διορίστε άμεσα CEO στην Τράπεζα Κύπρου

 

Ανοικτή Επιστολή προς τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας  Πανίκο Δημητριάδη

Αξιότιμοι Κύριοι,

Αποφάσισα να αποταθώ στο πρόσωπό σας εκφράζοντας τη μεγάλη και έντονη ανησυχία που νοιώθω τόσο εγώ όσο και πολλοί συμπατριώτες  μας από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν από τις 15 Μαρτίου και μετά.  Όλοι μιλούμε για να μαζέψουμε τις στάχτες και να ξαναχτίσουμε την πατρίδα μας από την αρχή.  Τι πράττουμε όμως; Αυτό που θα είναι αρκετό να οδηγήσει πράγματι  στην κατεύθυνση αυτή;

Ξεκινώ παραθέτοντας κάποια παραδεκτά γεγονότα:

1.    O τραπεζικός μας τομέας δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα. Η επιβίωση της μίας μόνο από τις 2 μεγάλες Τράπεζες που διαθέταμε κάτω από την ομπρέλα Τράπεζα της Κύπρου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιβίωση του κράτους, αν λάβουμε υπόψη τη θέση των δύο τραπεζών πριν της 15ης Μαρτίου και τη συμμετοχή τους στην οικονομία της Κύπρου. Η Τράπεζα Κύπρου πέραν των δικών της προβλημάτων φορτώθηκε και τα προβλήματα της Λαϊκής Τράπεζας, και την κατεπείγουσα  πώληση σε τιμή ευκαιρίας της παρουσίας της στην Ελλαδα σαν μέρος συμβιβασμού του κράτους με το Eurogroup. Επίσης υπέστη σοβαρό κόστος με το κούρεμα των Ελληνικών Ομολόγων που ήταν πολιτική απόφαση.

2.    Θα πρέπει να βρεθούν τρόποι, όσων κουρεύτηκαν οι καταθέσεις, να τους δοθεί κίνητρο και ελπίδα επανάκτησης  έστω και μέρους των λεφτών που απώλεσαν.

3.    Όλα πρέπει να γίνουν με ένα ομαδικό και συνενωτικό πνεύμα.

Τι έχουμε πράξει μέχρι σήμερα;

1.    Υπoσχεθήκαμε στους μη Κύπριους βαρυκουρεμένους (3εκ +)τη χορήγηση ιθαγένειας.

2.    Διορίστηκε μετά από ένα μήνα πελαγοδρόμησης ένα Διοικητικό Συμβούλιο στην Τράπεζα Κύπρου που δεν έχει το ΚΙΝΗΤΡΟ επιτυχίας της Τράπεζας όσο οι πραγματικοί ιδιοκτήτες. Αυτό απ’ ό,τι ακούεται είναι ένας συμβιβασμός δυνάμεων, ο δε διορισμός Προέδρου και Αντιπροέδρου μια επίδειξη δύναμης.

3.    Απολύονται στελέχη που βρέθηκαν ένοχα στις έρευνες και κάποιο αόρατο χέρι φτιάχνει νέες διευθυντικές ομάδες χωρίς διαφάνεια.

4.    Η Συντεχνία των Τραπεζικών σήκωσε τα λάβαρα και ζητά να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας. Σε διακήρυξή της μιλά για μαχαιρώματα και ρατσισμούς, ανασφαλή διευθυντικά στελέχη κλπ. Αντιλαμβάνομαι ότι τα διευθυντικά στελέχη που θίχτηκαν απάντησαν στη διακήρυξη. Η ενότητα … στο μέγιστο.

Παραθέτω κάποιες εισηγήσεις για το τι θα πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ:

1.    Nα διορισθεί ένα Δ.Σ. στην Τράπεζα Κύπρου που να εκπροσωπεί ΑΠΟΛΥΤΑ τους νέους μετόχους της Τράπεζας. Αυτοί είναι γνωστοί και οποιεσδήποτε δικαιολογίες για τεχνικά προβλήματα τις θεωρώ προφάσεις. Οι μέτοχοι είναι αυτοί που έχασαν τα λεφτά τους και ο μόνος τρόπος να τα προστατέψουν είναι μέσα από μια ισχυρή και υγιή τράπεζα. Έχουν ΚΙΝΗΤΡΟ να πετύχει η Τράπεζα.

2.    ΤΟ Δ.Σ. να διορίσει ΑΜΕΣΩΣ Εκτελεστικό Γενικό Διευθυντή με σύντομο ίσως συμβόλαιο γύρω στους 12 μήνες,  άτομο το οποίο να μπορεί να επαναφέρει την αξιοπιστία της Τράπεζας, αλλά και να μπορεί να «κτίσει» την επόμενη διοίκηση μέσα από αξιοκρατικά κριτήρια. Πιθανό αυτός να μην είναι Κύπριος και να είναι και πολύ ακριβός (βάσει λαϊκιστικής προσέγγισης). Ας σταματήσει ο λαϊκισμός και ας αναγνωρίσουμε  ότι είναι υπό άμεσο κίνδυνο η οικονομία ολόκληρου του τόπου. Ας επιλέξουμε τον κατάλληλο τεχνοκράτη που θα φέρει τα συμφωνημένα μετρήσιμα αποτελέσματα.  Ο μη Κύπριος θα έχει επίσης και το πλεονέκτημα της ανεξαρτησίας και του μη επηρεασμού από το μικρόκοσμο της Κύπρου και, είτε μας αρέσει είτε όχι, θα έχει και περισσότερη αξιοπιστία στην Ευρώπη, μέχρι να επανακτίσουμε τη δική μας.

3.    Να ετοιμασθεί αμέσως το νέο οργανόγραμμα της Τράπεζας, το οποίο θα αντανακλά τις πραγματικές της ανάγκες στις σημερινές συνθήκες και με όσο λιγότερα διευθυντικά επίπεδα (μέγιστο 3 αντί των 7-8 που υπάρχουν σήμερα). Ναι, μέσα από αυτό θα χαθούν αρκετές θέσεις εργασίας αλλά ίσως πρέπει να σκεφτόμαστε πλέον πόσες θα σώσουμε, για να μην χαθούν όλες.  Όπου υπάρχουν περισσότεροι του ενός υποψηφίου (ανεξάρτητα από ποια Τράπεζα προέρχονται), να αξιολογηθούν και να επιλεχθεί ο καταλληλότερος. Αν δεν υπάρχει κατάλληλος για κάποια θέση, να γίνουν δεχτές αιτήσεις και από τρίτους. Για τις ψηλές θέσεις, αφού καταγραφούν τα απαιτούμενα κριτήρια, να χρησιμοποιηθεί εξωτερικός οίκος αξιολόγησης με εμπειρία σε τέτοια θέματα. Αυτοί που θα επιλεχθούν (αξιοκρατικά) στη συνέχεια με τη βοήθεια Εσωτερικών και Εξωτερικών Συμβούλων, όπου χρειάζεται, να προχωρήσουν στην επιλογή των πιο κάτω επιπέδων. Η πείρα λέει ότι κάποιος που επιλέχθηκε αξιοκρατικά επιλέγει και ο ίδιος αξιοκρατικά. Η όλη διαδικασία δεν πρέπει να πάρει πάνω από τρεις μήνες.

4.    Άμεση απόφαση και εφαρμογή του τελικού επιπέδου κουρέματος. Προς τι η αναβολή για δύο φάσεις τον Ιούνιο και τελική το Σεπτέμβριο; Οι Αμερικανοί αναδιάρθρωσαν τον τραπεζικό τους τομέα το 2008 σε χρόνο ρεκόρ.

5.    Να προικοδοτηθεί με κάποιο τρόπο η Τράπεζα Κύπρου, όπως με προνομιακή μελλοντική συμμετοχή στην Εταιρεία Ενέργειας, ως αντιστάθμισμα του βάρους που της φορτώθηκε και δεν της ανήκε.

6.    Η συντεχνία να προχωρήσει άμεσα σε βήματα καλής θέλησης. Δεν το χωράει ο νους ότι δεν δούλεψαν οι Τράπεζες ούτε ένα Σαββατοκύριακο μετά τις 25 Μαρτίου ή Μεγάλη Παρασκευή, ή Τρίτη του Πάσχα (που η αγορά ήταν ανοικτή), να στείλουν το μήνυμα  ότι ενδιαφέρονται για τους πελάτες τους, τους οποίους άφησαν χωρίς εξυπηρέτηση για 15 τόσες μέρες και για τις οποίες πληρώθηκαν. Επίσης θα πρέπει να γίνουν άμεσα και οι πρώτες μειώσεις μισθών. Οι Τραπεζικοί είναι οι μόνοι ίσως από τους προνομιούχους που δεν υπέστησαν καμία μείωση μισθών και η ΕΤΥΚ ας πρωτοτυπήσει και κάνει τέτοια εισήγηση.

Το τι προτείνω πιο πάνω δεν είναι ούτε πρωτοποριακό ούτε κάτι δύσκολο, αλλά διαφανές, αξιοκρατικό και μπορεί να υποκινήσει όλους τους εμπλεκόμενους. Αυτό ακολουθούν συνήθως όλοι οι μεγάλοι οργανισμοί σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών. Αν δεν ενεργήσουν οι αρμόδιοι άμεσα, πολύ φοβούμαι ότι θα ξεκινήσουμε σύντομα να επιρρίπτουμε ευθύνες και πάλι.

Για να πετύχεις κάτι πρέπει:

ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ, ΝΑ ΘΕΛΕΙΣ και ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ.

Έχουμε τα πιο πάνω ή κάτι μας λείπει ;

Με μεγάλη αγωνία για το μέλλον της πατρίδας μας,

Φιλικά,

Μάριος Λουκαΐδης

Διευθύνων Σύμβουλος,

Cyprus Trading Corporation Plc

Δειτε Επισης

Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό
Καρδιακή Αποκατάσταση: Πώς να ενδυναμώσετε την καρδιά σας μειώνοντας τους κινδύνους που την απειλούν
Αναγκαίοι ορυκτοί πόροι για την ενεργειακή μετάβαση
Το ενοικιοστάσιο εμποδίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στα ακίνητα
Είναι τελικά το μέλλον της τηλεόρασης ζοφερό ή μήπως πιο φωτεινό;
Αθηροσκλήρωση: Ο σιωπηλός «εχθρός» που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους
Διαχείριση της αλλαγής στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό: Οι 3 προκλήσεις για έναν επιτυχημένο μετασχηματισμό
Ο κατασκευαστικός τομέας, οι δημογραφικές αλλαγές και η διεθνής ζήτηση
Κατακτώντας τα κλικ: Οδηγός για να πετύχετε στη διαδικτυακή αγορά