Ανάκαμψη μέσω Φυσικού Αερίου

Αφορμή στην παρέμβαση μου αυτή είναι μία αναφορά σε σχετική διάλεξη του καθηγητή του Πανεπιστήμιου Χιούστον κ. Μιχάλη Οικονομίδη, όπως παρουσιάζεται στην έκδοση του “Φιλελεύθερου” ημερομηνίας 8 Μαΐου 2013.  Πιθανόν δε η παρέμβασή μου να μην έχει και σχέση με τον τίτλο της διάλεξης.

Στη διάλεξη αυτή, μέσα στα πλαίσια της “συνεπούς διαχείρισης” γίνεται η πιο κάτω εισήγηση:

“Να γίνει το συντομότερο δυνατό πιστοποίηση της επιβεβαιωτικής γεώτρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε η εν λόγω εταιρεία να βγει για πώληση μετοχών με τη μέθοδο IPO (αρχική προσφορά νέων μετοχών με δημόσια εγγραφή στα διεθνή Χρηματιστήρια)…………..”

Πιστεύω ότι η διατύπωση αυτή χρήζει κάποιου σχολιασμού. 

Πάντοτε στην καριέρα μου είχα αποφύγει είτε να σχολιάσω είτε να απαντήσω σε ερωτήσεις που δεν ήταν του αντικειμένου μου.  Που δεν μπορούσα να στηρίξω με λογικά επιχειρήματα.  Που κατά κάποιο τρόπο δεν θα είμαι προσωπικά βέβαιος για την ορθότητα τους.  Με άλλα λόγια δεν είμαι εμπειρογνώμονας παντός καιρού.  Μέσα στα πλαίσια αυτά, και οι πιο κάτω απόψεις.

Μία οικονομία, είναι ένα σύστημα.  Για να δουλέψει και να αναπτυχθεί αυτό το σύστημα χρειάζεται ΟΛΑ τα συστατικά του.  Και η οικονομία είναι μέρος τους και το Χρηματιστήριο μέρος της οικονομίας.  Γιατί δηλαδή το IPO, ή καλύτερα με απλά ελληνικά η “δημόσια πρόσκληση” να μη γίνει μέσω του Χρηματιστηρίου της Κύπρου;  Αυτό στη συνέχεια, κι αν κρινόταν αναγκαίo, μέσω του Ευρωπαϊκού διαβατηρίου και συντεταγμένα θα μπορούσε να επεκταθεί και σ’ άλλα διεθνή χρηματιστήρια είτε μέσω της παράλληλης εγγραφής είτε μέσω της αξιοποίησης άλλων χρηματιστηριακών τίτλων όπως π.χ. τα πιστοποιητικά αποταμίευσης (για τους αγγλομαθείς τα GDR’s) ή διαφόρων ειδικών ομολόγων.

Κι εδώ θα πει ένας.  Είναι πολύ μικρό το ΧΑΚ για τέτοια έκδοση.  Όμως ένας ακαδημαϊκός για να πει κάτι τέτοιο θα πρέπει να κάνει τη σχετική έρευνα του.  Και αν δεν την κάνει ΔΕΝ πρέπει να το πει.  Ας ερευνηθεί πρώτα η Νορβηγία, τι ήταν το Χρηματιστήριο της χώρας αυτής πριν και μετά την εισαγωγή των μετοχών από την εκμετάλλευση του ανάλογου φυσικού πλούτου της χώρας αυτής.

Οι δε διεθνείς επενδυτές δεν είναι τυφλοί.  Αν μία έκδοση έχει προοπτικές και γίνεται μέσω αναγνωρισμένου Χρηματιστηρίου θα προστρέξουν.  Είναι η έκδοση που έχει σημασία κι όχι το μέγεθος της οργανωμένης αγοράς.  Άλλωστε και το Νορβηγικό χρηματιστήριο ήταν κάποτε μικρό.

Όμως, μέσω της έκδοσης μεγαλώνει το Χρηματιστηρίου, μεγαλώνει ένας τομέας που είναι το ισχυρό αντίβαρο για χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες και που περιορίζει την εξάρτηση της οικονομίας σ’ αυτές.  Παράλληλα ανοίγονται ευκαιρίες, όχι μόνο για Κύπριους επενδυτές αλλά και για νέους και ιδιαίτερα για εργοδότηση πληθώρας άνεργων επιστημόνων.  Και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο τόπος μας έχει αρκετούς και ικανότατους επιστήμονες.  Παιδιά που σπούδασαν με τις στερήσεις των γονιών τους και τους αξίζει κάθε ευκαιρία για να μείνουν στη γη που τους γέννησε.

Μπορεί ένας να πει ότι το ΧΑΚ έχει απαξιωθεί.  Είναι γνωστές οι σχετικές συχνές αναφορές.  Ας δούμε όμως την πραγματικότητα όσον αφορά το θεσμό. Δύο Ερευνητικές Επιτροπές.  Η μία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με δημόσιες ακροάσεις και η μία από το Υπουργικό Συμβούλιο.  Τα πορίσματα έχουν δημοσιευθεί.  Ας τα διαβάσει κάποιος για να δει τι αναφέρουν για το προσωπικό του ΧΑΚ.  Μεγάλος αριθμός ποινικών ανακριτών είχε διοριστεί τότε.  Το ΧΑΚ και οι υπηρεσίες του τους καλοδέχθηκαν.  Άλλωστε, ποτέ δεν είχαμε τίποτα να κρύψουμε.  Τους έδωσαν κάθε στήριξη κι ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα, που είχαν φυλαχθεί ευλαβικά.  Παρόλο τον αφόρητο όγκο εργασίας κανένα έγγραφο, ούτε ένας φάκελος, δεν εξαφανίστηκαν όπως σε πλείστες άλλες γνωστές περιπτώσεις, που σύντομα ξεχνιούνται και δεν αναφέρονται τόσο συχνά όσο το Χρηματιστήριο.  Κι εκδόθηκαν τα ευρήματα των ποινικών ανακριτών και πάλι για το προσωπικό που εργαζόταν στο ΧΑΚ δεν είχαν τίποτε το μεμπτόν.  Αντίθετα.  Σαν αυτά να μην ήταν αρκετά, πολλές υποθέσεις κατέληξαν στα δικαστήρια και στο τέλος, στο Ανώτατο Δικαστήριο.  Κι εκεί η δικαιοσύνη αποφάσισε ότι το ΧΑΚ έκανε ότι μπορούσε να κάνει.

Άρα είναι κρίμα να αφήσουμε σήμερα θεσμούς - τους θεσμούς του τόπου μας -αναξιοποίητους. Θεσμούς που μπορούν να βοηθήσουν καθοριστικά την ανάπτυξη και προ πάντων τη δημιουργία θέσεων εργασίας και να τρέχουμε στο εξωτερικό.  Πρέπει η ανάπτυξη, για να είναι επιτυχής, να βασίζεται σε ντόπιους πυλώνες.

Μπορεί η διεξαγωγή Δημόσιας Πρόσκλησης από την εταιρεία για το φυσικό αέριο και η εισαγωγή των τίτλων που θα προκύψουν στο ΧΑΚ και μέσω του, γιατί όχι, και σ’ άλλες οργανωμένες αγορές να πολλαπλασιάσει την αναπτυξιακή δυναμική.  Θα δώσει μία τονωτική ένταση στο Χρηματοοικονομικό τομέα και στις συναφείς υπηρεσίες – όπου υπάρχει πληθώρα αξιόλογων επιστημόνων στην Κύπρο για να εργοδοτηθούν.  Θα δημιουργηθούν νέα προϊόντα όπως π.χ. Αμοιβαία Κεφάλαια τόσο βασισμένα στην ενέργεια ή σε σχετικούς δείκτες.

Θα μπορούσα να είχα γράψει πολλά για τα σχετικά ωφελήματα.  Στόχος μου είναι να πω με απλά κατανοητά λόγια ότι το ΧΑΚ, ένας υγιής θεσμός, είναι εδώ να βοηθήσει.  Ας σταματήσουμε επιτέλους να κοιτάμε έξω από το σπίτι μας.  Εδώ είναι η Κύπρος μας, το σπίτι μας, η πατρίδα μας και είναι ύψιστο καθήκον να αξιοποιήσουμε όλους τους υγιείς θεσμούς της.

Τελειώνω με μία έκκληση.  Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που αναγκαστικά θα διαμορφωθεί για την Κύπρο πρέπει να έχει ισχυρά θεμέλια στην Κύπρο. Αν αυτά τα βάλουμε στο εξωτερικό, τότε θα είναι ένα μεγάλο κρίμα.

Δειτε Επισης

Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό
Καρδιακή Αποκατάσταση: Πώς να ενδυναμώσετε την καρδιά σας μειώνοντας τους κινδύνους που την απειλούν
Αναγκαίοι ορυκτοί πόροι για την ενεργειακή μετάβαση
Το ενοικιοστάσιο εμποδίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στα ακίνητα
Είναι τελικά το μέλλον της τηλεόρασης ζοφερό ή μήπως πιο φωτεινό;
Αθηροσκλήρωση: Ο σιωπηλός «εχθρός» που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους
Διαχείριση της αλλαγής στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό: Οι 3 προκλήσεις για έναν επιτυχημένο μετασχηματισμό
Ο κατασκευαστικός τομέας, οι δημογραφικές αλλαγές και η διεθνής ζήτηση
Κατακτώντας τα κλικ: Οδηγός για να πετύχετε στη διαδικτυακή αγορά