Επανεκκίνηση μέσω προσέλκυσης επενδύσεων


Η Κύπρος διατηρεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα


Οι πρόσφατες δυσμενείς εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία καθιστούν τις ξένες επενδύσεις και την προσπάθεια προσέλκυσής τους, ακόμη πιο σημαντικό συντελεστή για το επιχειρηματικό περιβάλλον, την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση στην Κύπρο.

Μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, η κυπριακή οικονομία καλείται να ορθώσει το ανάστημά της και να αναδείξει τα πλεονεκτήματά της. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταστεί η Κύπρος ένα ισχυρό επιχειρηματικό κέντρο, πιο αποτελεσματικό, πιο ανταγωνιστικό, με ακόμη πιο διαφανείς διαδικασίες σε σχέση με τις επενδύσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια μπορεί να διαδραματίσει ο Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA). Στόχος του CIPA είναι να συνεισφέρει στην όσο το δυνατό πιο γρήγορη επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης προσπάθειας. Συγκεκριμένα, ο CIPA έχει θέσει τέσσερις βασικούς άξονες στρατηγικής:Την αναστροφή της αρνητικής εικόνας της Κύπρου στο εξωτερικό, τη στήριξη και εξυπηρέτηση των υφιστάμενων ξένων επενδυτών, τη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης με συγκεκριμένες εισηγήσεις σε διάφορα επίπεδα και την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων, με στόχο την αποφυγή διαχρονικών αδυναμιών όπως οι γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες.

Ανάμεσα στα πολλά ενθαρρυντικά μηνύματα που προέκυψαν από το Συνέδριο «Global Russia Business Meeting 2013», το οποίο φιλοξένησε πρόσφατα ο CIPA, ήταν ότι η Κύπρος διαθέτει τα εχέγγυα για να ανακάμψει. Ήταν διάχυτη η πεποίθηση ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας περνά μέσα από την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπειτο κράτος, ο επιχειρηματικός κόσμος αλλά και ο καθένας από εμάς να συμβάλει με θετικό πνεύμα.

Οι σύνεδροι εξέφρασαν την άποψη ότι, παρά το σοβαρό πλήγμα που δέχθηκε η οικονομία μας, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου παραμένουν και ο διεθνής επενδυτικός κόσμος παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις σημαντικές ευκαιρίες που προκύπτουν, υπό το φως των διαρθρωτικών μέτρων που λαμβάνονται τα οποία μπορούν να καταστήσουν τη χώρα μας πιο ανταγωνιστική, λιγότερο γραφειοκρατική και πιο φιλόξενη σε ξένες επενδύσεις.

Επικρατεί αισιοδοξία ότι μεσωστά και μελετημένα βήματα, η Κύπρος μπορεί να εισέλθει σε μια νέα περίοδο σταθερότητας και ανάπτυξης. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις σε διάφορους τομείς, όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, μεγάλα έργα υποδομής, η έρευνα και η καινοτομία και ασφαλώς ο τομέας της ενέργειας ο οποίος μπορεί να επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη.

Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε αμέσως στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές στα δημόσια οικονομικά μας για να δημιουργήσουμε ένα πιο ευέλικτο και φιλικό κράτος. Η κυπριακή οικονομία έχει σήμερα μεγαλύτερη ανάγκη παρά ποτέ τις σοβαρές ξένες επενδύσεις και οι μελλοντικές ενέργειες πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην προσέλκυση των ξένων επενδύσεων.

Ο CIPAως ένας σύγχρονος, ευέλικτος και καλά δικτυωμένος οργανισμός,μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια της Κύπρου να δημιουργηθεί ευνοϊκό κλίμα για τις ξένες επενδύσεις και έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη την πρόθεση και προθυμία του να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Δειτε Επισης

Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες