Ξένες τράπεζες επειγόντως

Πρέπει να ξεκινήσει μία ομαδική προσπάθεια από Κεντρική Τράπεζα και υπουργείο Οικονομικών ώστε να πεισθούν μεγάλες ξένες τράπεζες να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο.

Με τα σημερινά δεδομένα καμία κυπριακή τράπεζα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την οικονομία. Η Λαϊκή πάει, η Τράπεζα Κύπρου είναι υπό ανάρρωση αλλά και υπό καθεστώς σμίκρυνσης, η Ελληνική είναι μικρή και επιρρεπής στους κινδύνους ενώ τα Συνεργατικά πρέπει πρώτα να βρουν 1δις και μετά να στηρίξουν τον μέσο άνθρωπο.

Για τα τραπεζικά ιδρύματα η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει μία καλή αγορά. Ειδικά για μεγάλες τράπεζες που είναι διατεθειμένες να αναλάβουν κάποιο ρίσκο για κέρδος μεσοπρόθεσμα. Πρέπει να προσελκύσουμε τράπεζες που θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη και θα δώσουν και πάλι ανάσες στην πραγματική οικονομία, προσελκύοντας και ξένους επενδυτές.

Πρέπει να σκεφτούμε γιατί ένα κράτος που αποκαλούσε τον εαυτό του χρηματοικονομικό κέντρο για μία 20ετία δεν κατόρθωσε να προσελκύσει, ούτε καν να διατηρήσει ένα μεγάλο τραπεζικό όνομα στην Κύπρο.
Και μην μου πείτε ότι έχουμε την Barclays και τη Societe γιατί η παρουσία τους ποτέ δεν ήταν ζωτική, άσε που πλέον είναι αβέβαιη.

Η παρουσία μίας τράπεζας-κολοσσού στο νησί θα αποτελούσε και την καλύτερη απόδειξη πως μπορεί να υπάρξει μέλλον. Πρέπει βέβαια και κάποιοι (βλ. ΕΤΥΚ) να βάλουν πολύ νερό στο κρασί τους. Οι όροι εργοδότησης των τραπεζικών στην Κύπρο είναι τόσο προνομιούχοι που τρόμαξαν παγκόσμιους κολοσσούς που επιχείρησαν έστω να δείξουν ενδιαφέρον.

Και μην διανοηθεί κανείς να μιλήσει για εθνικά συμφέροντα και ξεπούλημα του τόπου. Ή ότι μπορεί η Τουρκία να κρύβεται πίσω από κάποια επένδυση και τέτοιες μπούρδες. Όταν πουλούμε γη σε Εγγλέζους, Ρώσους και Κινέζους και μαζεύουμε τα ευρώ δεν άκουσα κανένα να διαμαρτύρεται για ξεπούλημα. Η Πέγεια, η Ορόκλινη και τόσες άλλες περιοχές νομίζεις πως είναι παραρτήματα της Επισκοπής και της Δεκέλειας.
 

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό