Εκτιμήσεις ακινήτων και το σημερινό περιβάλλον

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν δημιουργήσει πρωτόγνωρες καταστάσεις και συνθήκες για την οικονομία της Κύπρου και τον τραπεζικό τομέα. Συνθήκες που αλλάζουν άρδην τα δεδομένα  της ζωής μας. Σίγουρα όλοι οι τομείς της κυπριακής οικονομίας συνδέονται είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο. Κατά συνέπεια, οι οποιεσδήποτε εξελίξεις, θα επηρεάζουν λίγο πολύ τον κάθε κλάδο της κυπριακής οικονομίας.

Για παράδειγμα, οι οποιεσδήποτε εξελίξεις, μόλις αρχίσει η αγορά να κινείται (ευχόμαστε αυτό να γίνει σύντομα) θα επηρεαστούν από τον τρόπο που θα εκτελούνται οι εκτιμήσεις ακινήτων, αφού θα γίνονται με βάση τα δεδομένα νέου περιβάλλοντος που διαμορφώνεται.

Εκφράζοντας την προσωπική μου άποψη, θέλω να ζητήσω, όταν αρχίσει να εκτυλίσσεται αυτή η διαδικασία, σύνεση, ψυχραιμία και κατανόηση. Σίγουρα το περιβάλλον έχει αλλάξει δραματικά και ειδικά σ’ ό,τι αφορά τον τομέα των ακινήτων θα υπάρχουν «πωλητές» οι οποίοι μέσα στο κλίμα πανικού και απελπισίας αλλά και ανάγκης που έχει διαμορφωθεί θα πωλήσουν  ακίνητα σε τιμές που κυριολεκτικά θα σοκάρουν.

Πρέπει  να αντιληφθούμε ότι αυτό δε θα διαρκέσει επ’ άπειρο.

Αυτό που συμβαίνει συνήθως στην αγορά είναι ότι αυτή αποκτά σταθερότητα με τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται, τα κίνητρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση κ.α. Είναι πεποίθησή μας ότι τα ακίνητα είναι σταθερή αξία και για αυτό αργά η γρήγορα οι τιμές θα σταθεροποιηθούν και θα συνεχίσουν να θεωρούνται ως η καλύτερη μορφή επένδυσης.

Ο τομέας των ακινήτων σίγουρα είχε και έχει τα προβλήματα του, αλλά η αξία τους  δεν έχει  εξανεμιστεί, όπως έγινε με τις μετοχές ή να έχουν κουρευτεί, όπως έγινε με τις καταθέσεις ή να έχουν κλειδωθεί, όπως συνέβη με τις μεγάλες επενδύσεις σε τράπεζες.

Σ’ αυτό, λοιπόν, το περιβάλλον πιστεύουμε ότι τα ακίνητα, όπως συνέβαινε ως τώρα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης.
 Και σίγουρα σημαντικό εξίσου ρόλο σ’ αυτή την πορεία, μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν  οι εκτιμητές ακινήτων που επιβάλλεται να προχωρούν με συνετές και ψύχραιμες εκτιμήσεις, μακριά από το κλίμα πανικού ή οποιονδήποτε άλλων προβλημάτων και σκοπιμοτήτων.

Είναι μέσα σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο που πρέπει να ενεργούμε υπεύθυνα, αποδεικνύοντας τον επαγγελματισμό και τη σοβαρότητά μας.    
 

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό