Jus primae noctis

Δίκαιον της πρώτης νυκτός

Ο περίφημος κανόνας που ήθελε τη νύφη του δουλοπάροικου να περνά την πρώτη νύκτα του γάμου της με τον γαιοκτήμονα ή τον τοπικό άρχοντα επιχειρείται πλέον να διαψευστεί από τους πολιτισμένους, πια, Ευρωπαίους (αυτούς που σφάζουν και μας ταΐζουν άλογα, κυνηγούν ελάφια και αλεπούδες αλλά θίγονται με τα αμπελοπούλια).
Επειδή όμως η συγκεκριμένη πρακτική αναφέρεται πολύ πρόσφατα στην ιστορία για να αποτελεί κάποιο μυθολογικό εύρημα, το πιθανότερο είναι να ισχύει.

Μία σύγχρονη εφαρμογή τέτοιου Δικαίου πρέπει να αναμένουμε και εδώ στην Κύπρο. Και μάλλον κάτι τέτοιο πρέπει να αναμένουν και οι Ευρωπαίοι μετά την εκλογή Αναστασιάδη αν κρίνουμε από τον τρόπο που την υποδέχθηκαν.

Όχι μόνο ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και οι οίκοι αξιολόγησης θεωρούν πως με την εκλογή Αναστασιάδη το μνημόνιο θα τρέξει πιο γρήγορα. Ο ίδιος βέβαια, στο τελευταίο debate φώναζε πως δεν θα είναι Yes man.

Το ότι θέλουν το πάνω χέρι οι εταίροι μας το έδειξαν ήδη χειροπιαστά. Απαίτησαν την εφαρμογή νομοσχεδίων πριν την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, απαγόρευσαν στον Νεοκλή να υπογράψει τη συμφωνία με τη Vopak για το τερματικό καυσίμων και παραπονέθηκαν και για νομοσχέδια που δεν εγκρίθηκαν.

Όπως επισημαίνουν και οι οίκοι, η κρισιμότερη περίοδος, είναι οι πρώτες μέρες του Ιούνη οπόταν θα κληθούμε να καταβάλουμε 1.3δις για κρατικά ομόλογα που λήγουν. Μέχρι τότε, κουτσά-στραβά, θα διαβούμε. Ο χρόνος όμως και πάλι εμάς θα πιέζει. Ειδικά τώρα με την κατάσταση ακυβερνησίας που δημιουργήθηκε στην Ιταλία, οι Ευρωπαίοι έχουν πονοκεφάλους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων να ανησυχούν και είτε θα μας παραμελήσουν είτε θα θέλουν να τελειώνουν μία ώρα νωρίτερα μαζί μας.

Όποια στάση (χωρίς παρεξήγηση) και να κρατήσει ο Νίκος Αναστασιάδης ή ο Στ. Μαλάς αν είχε εκλεγεί, οι δανειστές μας θα είχαν ούτως ή άλλως το δικαίωμα της πρώτης νύκτας. Και εδώ που τα λέμε, με το ρίσκο που παίρνουν δεν τους αδικείς ότι και να ζητήσουν.

Υπομονή, μία νύκτα είναι (που θα κρατήσει τρία χρόνια) θα περάσει.
 

Δειτε Επισης

Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό
Καρδιακή Αποκατάσταση: Πώς να ενδυναμώσετε την καρδιά σας μειώνοντας τους κινδύνους που την απειλούν
Αναγκαίοι ορυκτοί πόροι για την ενεργειακή μετάβαση