Πρέπει να ηγούμαστε και να χαράσσουμε πορεία

"We listen but we have to lead…" λόγια του Πρωθυπουργού της Σιγκαπούρης κ. Lee κατά την διάρκεια ενός σεμιναρίου του κόμματος του - ένα κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 50 σχεδόν χρόνια. Από τις γενικές εκλογές το 1963, το People'sActionParty έχει κυριαρχήσει στην κοινοβουλευτική δημοκρατία της Σιγκαπούρης και έχει διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην ταχεία πολιτική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης-κράτους. Ωστόσο, έχει επικριθεί για την ψήφιση νόμων που καταστέλλουν την ελευθερία του λόγου και άλλες πολιτικές ελευθερίες.
Στις εκλογές του 2011, το ΡΑΡ κέρδισε 81 από τις 87 (99 συνολικά) έδρες στο Κοινοβούλιο της Σιγκαπούρης, ενώ έλαβε 60,14% του συνόλου των ψήφων, το χαμηλότερο ποσοστό που συγκέντρωσε από την ανεξαρτησία της χώρας.

Πρέπει το κόμμα να είναι σε θέση να ηγείται με τις ιδέες και τις πολιτικές του και δεν πρέπει ο ηγέτης να ακούει απλώς το λαό και να παίρνει σημειώσεις ώστε να γίνεται απλά αγαπητός στο λαό γιατί αυτή η αγάπη και η σχέση θα ανατραπεί πολύ σύντομα, όταν οι εξελίξεις και τα γεγονότα θα αποδείξουν ότι οι πρόσκαιρες φιλολαϊκές λύσεις δεν είναι πάντοτε και η άριστη επιλογή.
Το κόμμα (ΡΑΡ) δεν μπορεί απλώς να «κρατά σημειώσεις απόψεων» , είπε ο πρωθυπουργός LeeHsienLoong, και συνέχισε «Δεν ρωτάμε απλά τον κόσμο, ποιές είναι οι απόψεις σας, και θα πάω και θα κρατήσω σημειώσεις και θα μιλήσω εκ μέρους σας... 

Πιστεύω ότι έχουμε ιδανικά, έχουμε ιδέες, έχουμε πολιτικές, έχουμε προτάσεις. Και είναι δική μας ευθύνη να ηγούμεθα στη συζήτηση μαζί με το λαό προκειμένου να πείσουμε το λαό να δει τα πράγματα καλύτερα με τον τρόπο όπως τα βλέπουμε εμείς,» είπε.

Ο πρωθυπουργός Lee, ο οποίος είναι ο γενικός γραμματέας της κεντρικής εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος, τόνισε επίσης ότι ένα κυβερνών κόμμα δεν μπορεί να αντέξει πολιτικά και οικονομικά να συμπεριφέρεται σαν ένα συνηθισμένο πολιτικό κόμμα. Για το ΡΑΡ, τα συνθήματα δεν μπορούν μόνο να ακούγονται καλά; πρέπει να έχουν σχέση με την πραγματικότητα και να αποτελούν όχι προϊόν φιλολαϊκής πολιτικής αλλά να είναι το αποτέλεσμα σύγχρονου προβληματισμού, επιστημονικά καταξιωμένου και να καθορίζουν το αύριο της χώρας με όραμα και διορατικότητα.
«Είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι λέμε, και είμαστε πολύ συνειδητοποιημένοι για να βεβαιωθούμε ότι μπορεί να συμβεί. Γι αυτό πρέπει να σκεφτούμε σκληρά. Και το κόμμα πρέπει να σκεφτεί σκληρά ποιος είναι ο μελλοντικός του ρόλος για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια,» είπε ο πρωθυπουργός Lee.
Σε ομιλία του που επίσης καθόρισε μερικές από τις βασικές προκλήσεις για το κόμμα και τη χώρα, είπε τι έχει επιτραπεί για ένα κυρίαρχο κόμμα και συνεκτική πολιτική στη

Σιγκαπούρη είναι μία μέση λύση. Σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Σιγκαπούρης υπάρχει κόσμος που μοιράζεται παρόμοια ενδιαφέροντα και μια ταυτότητα.
Αυτό, είπε, είναι σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες χωρίζονται από τα συμφέροντα σε κόκκινα και μπλε κράτη που υποστηρίζουν το Ρεπούμπλικανικό και το Δημοκρατικά κόμμα, αντίστοιχα.
«Εάν η Σιγκαπούρη είχε τις μπλε και κόκκινες εκλογικές περιφέρειες, νομίζω ότι η Σιγκαπούρη θα ήταν σε μπελάδες,» είπε ο κύριος Lee.
Επίσης επανέλαβε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Σιγκαπούρη στην εξισορρόπηση του εμπορίου σε όλες τις επιλογές που κάνει και ότι είναι σημαντικό να αλλάξει πολιτικές γιατί «η χθεσινή λύση μπορεί να είναι το σημερινό πρόβλημα.»

Στην ξένη σύσφιξη των εργαζομένων, που έχει προκαλέσει την οργή πολλών επιχειρήσεων, είπε: «Ας προχωρήσουμε, αλλά να είστε έτοιμοι να αναθεωρήσετε και να αναπροσαρμόσετε όταν η κατάσταση αλλάξει.»
Η ισορροπία είναι απαραίτητη στο είδος της πολιτικής, πρόσθεσε, μεταξύ μίας πολιτικής χωρίς αποκλεισμούς και μίας αποφασιστικής κυβέρνησης που πηγαίνει μπροστά με αποφάσεις ακόμα και όταν δεν αρέσει σε μερικά άτομα.

«Δεν είναι μόνο εάν θα τολμούσαμε να πάμε ή εάν δεν θα τολμούσαμε. Είναι αν ο λαός αποδέχεται ότι αυτή η κυβέρνηση το κάνει, και εσύ μπορεί να μην συμφωνείς, αλλά πιστεύεις ότι το κάνει για το καλό της Σιγκαπούρης και το καλό του λαού,» είπε.
Και ενώ μπορεί να μην είναι «πολιτικά της μόδας» για μια κυβέρνηση να πει, «Πιστεύω σε αυτό, ακολούθα με,» μία κυβέρνηση που απλά συμφωνεί με τι θέλει ο λαός θα κάνει αποτυχημένους ηγέτες, είπε ο πρωθυπουργός Lee.

«Νομίζω ότι πρέπει να αντανακλούμε τις προσδοκίες και τα όνειρα των ανθρώπων, αλλά αν είμαστε μόνο haohaoxiansheng - ό,τι πει ο λαός, εσύ συμφωνείς - νομίζω ότι θα είμαστε αποτυχημένοι ηγέτες.»
Αλλά το να είσαι καθοριστικός πρέπει να είσαι εξισορροπημένος από την ανάγκη να κερδίσεις τις εκλογές. Εάν το ΡΑΡ δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, είπε, υπάρχει ο κίνδυνος ότι η «πολιτική θα δυσλειτουργήσει επειδή δεν πρόκειται να είναι εύκολο να μαζέψει μία άλλη ομάδα για να κάνει τη Σιγκαπούρη να δουλέψει.»

Αναφέρθηκε στην Ιαπωνία, η οποία είχε τρεις πρωθυπουργούς σε τρία χρόνια, και είπε ότι είναι επειδή υπήρξε μία απώλεια εμπιστοσύνης στο σύστημα.

«Δεν πρέπει ποτέ να αφήσουμε να συμβεί αυτό στη Σιγκαπούρη. Αυτό σημαίνει ότι το ΡΑΡ πρέπει να παραμείνει δυνατό, πρέπει να παραμείνει ζωντανό με μέλη τα οποία πιστεύουν στο σκοπό τους, που είναι έτοιμοι να υπηρετήσουν και θα παλέψουν για να νικήσουν».
Διερωτώμαι αν είναι η ώρα όλοι οι πολιτικοί ηγέτες σε αυτό το τόπο να υιοθετήσουν και για τη Κύπρο αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης “Ακούμε το λαό αλλά παράλληλα πρέπει να ηγούμαστε και να χαράσσουμε πορεία...”. 
  Ας αποφασίσουν όλοι λοιπόν να εγκαταλείψουν τις λαϊκίστικες προσεγγίσεις που  σίγουρα μας οδήγησαν στα οικονομικά αδιέξοδα και αδυνατούν να ανατρέψουν την καταστροφική πορεία μιας κατά τα άλλα πολύ υποσχόμενης μικρής αλλά και δυναμικής Ευρωπαϊκής  χώρας.

*Επισκέπτης Καθηγητής Ναυτιλιακών Επενδύσεων και Ναυτιλιακής Χρηματοδότησης, Επίτροπος Εμπορικής Ναυτιλίας ΔΗΣΥ

Δειτε Επισης

Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό
Καρδιακή Αποκατάσταση: Πώς να ενδυναμώσετε την καρδιά σας μειώνοντας τους κινδύνους που την απειλούν
Αναγκαίοι ορυκτοί πόροι για την ενεργειακή μετάβαση
Το ενοικιοστάσιο εμποδίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στα ακίνητα
Είναι τελικά το μέλλον της τηλεόρασης ζοφερό ή μήπως πιο φωτεινό;
Αθηροσκλήρωση: Ο σιωπηλός «εχθρός» που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους
Διαχείριση της αλλαγής στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό: Οι 3 προκλήσεις για έναν επιτυχημένο μετασχηματισμό
Ο κατασκευαστικός τομέας, οι δημογραφικές αλλαγές και η διεθνής ζήτηση
Κατακτώντας τα κλικ: Οδηγός για να πετύχετε στη διαδικτυακή αγορά