Αέρας αλλαγής και κινητικότητα στην αγορά ακινήτων

Θα το πούμε ξεκάθαρα. Υπάρχει αέρας αλλαγής και άρχισε μια κινητικότητα στον τομέα των ακινήτων. Αναμένουμε, μάλιστα, ότι μετά τις εκλογές, αυτά τα στοιχεία θα αρχίσουν να συγκεκριμενοποιούνται και αναμένεται και αύξηση του αριθμού των ακινήτων που θα πουληθούν. Αυτό βασικά οφείλεται στην αλλαγή της ψυχολογίας  του κόσμου αλλά και στις βελτιωμένες τιμές που βρίσκονται αυτή την περίοδο τα ακίνητα.

Ξεκαθαρίζουμε από την αρχή ότι τα σημερινά επίπεδα των τιμών, ανεξαρτήτως των κασανδρικών προβλέψεων, είναι δύσκολο να προβλεφθούν με ακρίβεια οι τιμές των ακινήτων για τα επόμενα δυο χρόνια.

Ποιοι είναι οι λόγοι που πιστεύουμε ότι θα παρατηρηθεί αυτή η κινητικότητα;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι, θα παραθέσουμε μερικούς.
Ορισμένα ακίνητα, επειδή είναι οικονομικά πιεσμένοι οι ιδιοκτήτες τους διατίθενται σε πολύ χαμηλές τιμές, που πολλές φορές κυμαίνονται πιο κάτω και από το κόστος. Επίσης υπάρχει πληθώρα ακινήτων στην αγορά, έτσι ο αγοραστής έχει αρκετές επιλογές.

Οι τράπεζες αναμένεται μετά τις εκλογές και την υπογραφή του μνημονίου ότι θα αρχίσουν να δίνουν ξανά δάνεια για την αγορά ακινήτων.

Η υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων για έμφαση στην ανάπτυξη σίγουρα θα προσελκύσει άμεσα και έμμεσα, επενδύσεις κυρίως από ξένους.
Κυρίως αναμένουμε εκδήλωση ενδιαφέροντος από ξένους που θα έλθουν στα πλαίσια της εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της Κύπρου και θα αναζητήσουν κατοικίες και γραφεία.

Η δημιουργία καζίνων, ιδιωτικών νοσοκομείων κ.α. που εξήγγειλαν οι υποψήφιοι, θα οδηγήσει σε  εκδήλωση ενδιαφέροντος και αναμένεται ότι θα αυξηθεί η ζήτηση τόσο οικιστικών όσο και εμπορικών ακινήτων.

Υπάρχουν, ακόμη θετικά μηνύματα για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος ιδιαίτερα από τη Ρωσία.
Μάλιστα οι Ρώσοι, με βάση τα τελευταία δεδομένα, άρχισαν τώρα να ενδιαφέρονται και για ακίνητα μεσαίας  κατηγορίας και όχι μόνο για πολυτελείς εξοχικές κατοικίες, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Επιπρόσθετα το ενδιαφέρον για αγορά επεκτείνεται και στις άλλες παράλιες πέραν της Λεμεσού. 

Σίγουρα και πρέπει να το αναφέρουμε ότι το κίνητρο για την αγορά ακινήτων, πέραν των 300.000 ευρώ, συνεχίζει να προσελκύει ξένους επενδυτές για απόκτηση της άδειας μόνιμης διαμονής. Απόδειξη το συνεχιζόμενο έντονο ενδιαφέρον από την κινέζικη αγορά και τις γειτονικές Αραβικές χώρες κυρίως την Αίγυπτο.

Κοντά σ’ όλα αυτά δεν πρέπει φυσικά να ξεχνάμε και το ενδιαφέρον από Κύπριους που έχουν την οικονομική δυνατότητα, για να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να αγοράσουν ακίνητο. Μάλιστα να σπεύσουν όσο η αγορά προσφέρεται και να αγοράσουν το δικό τους ακίνητο. Αυτά είναι μερικά από τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί τα οποία νομίζουμε ότι θα δώσουν την πολυπόθητη κινητικότητα στον τομέα των ακινήτων.           
 

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό