Σημασία αξιοποίησης του τομέα της Ενέργειας μέσω του ΧΑΚ

Την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη, ως γνωστό από την Κυπριακή Δημοκρατία, η διαδικασία αδειοδότησης οικοπέδων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Δημοκρατίας, για σκοπούς εξόρυξης υδρογονανθράκων.
Η προσπάθεια αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να αποδώσει τα βέλτιστα και να επιφέρει σημαντικά οφέλη για τον τόπο μας, μέσω και της ανάπτυξης - αξιοποίησης του ενεργειακού τομέα της Κύπρου στην αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ).
Λαμβάνοντας υπόψη παραδείγματα ανάλογων περιπτώσεων διεθνώς, το Χρηματιστήριο μπορεί να διαδραματίσει ένα πολύ ουσιαστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια, προς όφελος και της οικονομίας και της  Κυπριακής Δημοκρατίας, ευρύτερα.

Προτείνονται συνεπώς στην κατεύθυνση αυτή, μεταξύ άλλων, οι  ακόλουθες εισηγήσεις:
(α)  Η Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.  Ανάλογες ρυθμίσεις συνιστούν την πρακτική που ακολουθείται διεθνώς στο θέμα. Ειδικότερα αναφερόμαστε στο παράδειγμα της Νορβηγίας - με την εταιρεία StatOil -, που είναι ενδεικτικό σχετικά με την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθηθεί και στην  περίπτωση της Κύπρου.  Μέσω μίας τέτοιας ρύθμισης και διάθεσης μέρους του μετοχικού κεφαλαίου σε επενδυτές (διεθνώς και εγχώρια), θα είναι δυνατό ως Κύπρος να ελκύσουμε μεγάλους θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού και να διευρυνθούν τα προσφερόμενα επενδυτικά προϊόντα, επιφέροντας πολλαπλά οφέλη για τη Δημοκρατία.
Η εταιρεία ΚΡΕΤΥΚ μπορεί να αναδειχθεί ως ο  εθνικός φορέας των ενεργειακών συμφερόντων της Δημοκρατίας και στα πλαίσια αυτά θα μπορεί να συσταθεί κι΄ ένα ανεξάρτητο ταμείο (sovereign fund) το οποίο θα ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπου θα έχει στην κυριότητα του την πλειοψηφία του κεφαλαίου της εταιρείας υδρογονανθράκων.   Σημειώνεται ότι στη Νορβηγία, βάσει διερεύνησης μας, το Κράτος διατηρεί ποσοστό συμμετοχής περίπου 67% στο μετοχικό κεφάλαιο της  αντίστοιχης εισηγμένης εταιρείας υδρογονανθράκων, με το υπόλοιπο ποσοστό να έχει διατεθεί σε αριθμό διεθνών και εγχώριων θεσμικών, αλλά  και ιδιωτών επενδυτών.
(β) Στις επικείμενες συμφωνίες που θα συνομολογηθούν μεταξύ της Δημοκρατίας και των εταιρειών εξόρυξης υδρογονανθράκων που τελικά θα επιλεγούν για κάθε οικόπεδο της ΑΟΖ, να προβλέπεται συμβατικά εκ μέρους τους η υποχρέωση για έκδοση αξιών με τη μορφή πιστοποιητικών παραστατικών μετοχών (Depository Receipts) και εισαγωγής τους στο Κυπριακό Χρηματιστήριο.  Με την επιλογή αυτή, θα συσταθεί ένας αξιοσημείωτος ενεργειακός τομέας στην αγορά του ΧΑΚ και θα προσφέρονται νέα προϊόντα στην επενδυτική κοινότητα (εγχώρια και διεθνώς) που θα είναι ιδιαίτερα ελκυστικά, για προσέλκυση επενδύσεων κι’ από την ευρύτερη περιοχή της Κύπρου. 

Μέσω της εφαρμογής των πιο πάνω, θα γίνει εφικτό όπως ο ενεργειακός τομέας της Κύπρου να αναδειχθεί σε περίοπτη θέση στη χρηματιστηριακή αγορά, εγχώρια αλλά και διεθνή και να λάβει ξεχωριστή σημασία για σκοπούς επενδύσεων. Σ’ αυτόν, θα μπορούν να δημιουργηθούν δείκτες μετοχών και ανάλογα παράγωγα προϊόντα σ΄  αυτούς, όπως π.χ. Futures, Options, ETF’s, κ.α.

Ανάλογες ρυθμίσεις έγιναν και στο γειτονικό Ισραήλ, όπου μέσω του τομέα της ενέργειας έχουν στη χώρα αυτή από τη μία διαχρονικά ενδυναμώσει περαιτέρω τις εταιρείες που ασχολούνται στον τομέα αυτό κι’ από την άλλη ο ενεργειακός τομέας έχει συνεισφέρει σε σημαντικό βαθμό στο να αναπτυχθεί περαιτέρω η χρηματιστηριακή αγορά της χώρας αυτής και να επιτευχθεί η έλκυση διεθνών επενδυτών.

Πρόσθετα θα παρέχεται και η ευχέρεια μέσω υλοποίησης των πιο πάνω εισηγήσεων, για προσέλκυση διεθνών επενδυτικών ταμείων (funds) στην Κύπρο, με εξειδίκευση στον τομέα της ενέργειας.  Το γεγονός αυτό θα προσδώσει και περαιτέρω αξία στην προσπάθεια της Κύπρου, για διατήρηση και πρόσθετη ανάπτυξη της χώρας, ως περιφερειακό χρηματοοικονομικό κέντρο.

Το ΧΑΚ είναι διασυνδεδεμένο με τις πλείστες όσες Ευρωπαϊκές και γειτονικές χρηματιστηριακές αγορές κι’ έχει μία αξιοζήλευτη υποδομή.  Αξιοποίηση του στον τομέα της ενέργειας, όπως έγινε σε ανάλογες περιπτώσεις άλλων χωρών, θα επιφέρει άμεσα και πρακτικά οφέλη για την Κυπριακή οικονομία.

Δειτε Επισης

Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Καρδιακή Αποκατάσταση: Πώς να ενδυναμώσετε την καρδιά σας μειώνοντας τους κινδύνους που την απειλούν
Αναγκαίοι ορυκτοί πόροι για την ενεργειακή μετάβαση
Το ενοικιοστάσιο εμποδίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στα ακίνητα
Είναι τελικά το μέλλον της τηλεόρασης ζοφερό ή μήπως πιο φωτεινό;
Αθηροσκλήρωση: Ο σιωπηλός «εχθρός» που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους
Διαχείριση της αλλαγής στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό: Οι 3 προκλήσεις για έναν επιτυχημένο μετασχηματισμό
Ο κατασκευαστικός τομέας, οι δημογραφικές αλλαγές και η διεθνής ζήτηση
Κατακτώντας τα κλικ: Οδηγός για να πετύχετε στη διαδικτυακή αγορά
Οικονομικό περιβάλλον και τομέας των ακινήτων