Περιπτώσεις απαλλοτρίωσης

Για σκοπούς δημόσιας ωφέλειας μπορεί οποιαδήποτε ιδιοκτησία αναγκαστικά να απαλλοτριωθεί σύμφωνα με το Άρθρο 23 του Συντάγματος και το Αρ. 15/62 του Περί Αναγκαστικής Απαλλοτρίωσης Νόμου.
Απαλλοτρίωση ιδιοκτησίας μπορεί να ζητηθεί από την Δημοκρατία, την Δημοτική Αρχή, την Κοινοτική Συνέλευση και τέλος το Νομικό Πρόσωπο δημόσιου δικαίου ή Οργανισμός κοινής ωφέλειας στον οποίον παραχωρείται δικαίωμα απαλλοτρίωσης με Νόμο.
Η Αρχή από την οποία ζητείται η απαλλοτρίωση, αφού πρώτα γίνει η έγκριση της, τότε ακολουθούν τα επόμενα βήματα ως εξής:
•Πρέπει πρώτα να κοινοποίηση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας την Απαλλοτρίωση και το σκοπό αυτής • Ακολούθως ενημερώνει με αντίγραφο τον κάτοχο της εν λόγω ιδιοκτησίας .Εάν για οποιοδήποτε λόγω δεν  είναι δυνατή η ενημέρωση του ατόμου αυτού με το αντίγραφο επειδή δεν ανευρέθηκε, τότε γίνεται η ανακοίνωση της απαλλοτρίωσης του εν λόγω ακινήτου σε δύο καθημερινές εφημερίδες τουλάχιστο.
•Αφού γίνει η ενημέρωση στον κάτοχο της ιδιοκτησίας, καλείται να υποβάλει ένσταση σε περίοδο 30 ημερών από την ημέρα της απόφασης.
•Αφού εξεταστούν οι ενστάσεις εντός ενός χρόνου, από την ημέρα που κοινοποιήθηκε η Απαλλοτρίωση του εν λόγω ακινήτου, με την κοινοποίηση του σχετικού Διατάγματος Απαλλοτρίωσης η απαλλοτρίωση θα πρέπει να επικυρωθεί, διαφορετικά η εξέλιξη της απαλλοτρίωσης μένει στάσιμη.
•η Αρχή η οποία έχει υποβάλλει την απαλλοτρίωση του ακινήτου, σε περίοδο δεκατεσσάρων μηνών από την ημέρα κοινοποίησης της Γνωστοποίησης Απαλλοτρίωσης θα πρέπει να ενημερώσει γραπτός το ύψος της αποζημίωσης.
Αφού δοθεί η προσφορά, τα ενδιαφερόμενα πρόσωμα μπορούν να ενεργήσουν ως εξής:
•Να αποδεχθεί την προσφορά για να ικανοποίηση όλες τις απαιτήσεις που έχει σχετικά με την απαλλοτρίωση.
•Με επιφύλαξη να αποδεχθεί την προσφορά, και έτσι η ιδιοκτησία περνά στην Αρχή που κατέθεσαν την απαλλοτρίωση και ο κάτοχος της ιδιοκτησίας έχει το δικαίωμα να αποταθεί στο Δικαστήριο μέσα σε 75 μέρες από την ημερομηνία που αποδέχεται την αποζημίωση.
•Και τέλος να μην αποδεχθεί την αποζημίωση, οδηγώντας έτσι την Αρχή που κατέθεσε την Απαλλοτρίωση να αποταθεί η ίδια στο Δικαστήριο για να καθορίσει αυτό την αποζημίωση.
Αποζημίωση
Το ποσό της αποζημίωσης που θα δοθεί στον ιδιοκτήτη του ακινήτου εάν απαλλοτριώνεται ολόκληρο το ακίνητο, υπολογίζεται  βάση την αγοραία αξία που έχει το ακίνητο κατά την ημερομηνία της δημοσίευσης της Γνωστοποίησης Απαλλοτρίωσης ενώ σε περίπτωση που απαλλοτριώνεται μέρος του ακινήτου αυτού, τότε η αποζημίωση υπολογίζεται στην αγοραία αξία του μεριδίου του ακινήτου. Στην αγοραία αξία του υπολοίπου δε προστίθεται οποιοδήποτε ποσό μείωσης και αφαιρείται οποιοδήποτε ποσό που δίνει μεγαλύτερη αξία από την αγοραία αξία του ακινήτου.
 Η αποζημίωση που δίδετε  λόγω απαλλοτρίωσης περιλαμβάνει και το κόστος οποιασδήποτε ζημιάς προκληθεί λόγω της απαλλοτρίωσης.
Ο τόκος που προστίθεται στην αποζημίωσης κατά την ημερομηνία της Γνωστοποίησης Απαλλοτρίωσης είναι 9%.

www.gp-lazarou.com

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό