Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

Επειδή οι συμπολίτες μας πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια για την κρισιμότητα των επόμενων λίγων εβδομάδων και για το τι διακυβεύεται, , θεωρώ καθήκον μου να μην σιωπήσω όπως ζητά η κυβέρνηση με πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών και χρόνων είναι γνωστά.  Το δημόσιο χρέος επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ κατέστη μη βιώσιμο εξ’ αιτίας της υπερβολικής αύξησης των κρατικών δαπανών και των δεσμεύσεων για μελλοντικές μη παραγωγικές δαπάνες.  Αυτό διαφαίνεται και στην πρόσφατη έκθεση  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, (Fiscal  Sustainability Report 2012), και δεν οφείλεται στο τραπεζικό σύστημα.  

Η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ  έχασε την αξιοπιστία της και δεν μπορούσε να δανειστεί για τις ανάγκες της ήδη από το Μάιο του 2011, πριν προκύψει οποιοδήποτε ζήτημα με τις τράπεζες μας. Πριν δηλαδή το ελληνικό κούρεμα και πριν ακόμα την καταστροφή στο Μαρί που επανέφερε την οικονομία σε βαθιά ύφεση.  

Η απώλεια αξιοπιστίας του κράτους, μαζί με την απόφαση για κούρεμα των ελληνικών ομολόγων από τον πρόεδρο Χριστόφια και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες τον Οκτώβριο του 2011, δημιούργησαν την ανάγκη προσωρινής κρατικής βοήθειας της Λαϊκής Τράπεζας το Μάιο του 2012.  Παρά τη δύσκολη συγκυρία, η κατάσταση ήταν ακόμα διαχειρίσιμη τότε.  Με σωστούς χειρισμούς από την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), χειρισμούς που περιλάμβαναν υλοποίηση δεσμεύσεων που η κυβέρνηση είχε ήδη αναλάβει και ήπιες περικοπές δαπανών,  η κυβέρνηση μπορούσε να επανακτήσει την αξιοπιστία της, και με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ) να αποφύγει το Μηχανισμό.  Δυστυχώς, αντ' αυτού, η κυβέρνηση επέλεξε μια διαφορετική πορεία.

Αντί λήψης μέτρων εξυγίανσης για αποφυγή της Τρόικας, η κυβέρνηση, σε συντονισμό με την Κεντρική Τράπεζα, επικεντρώθηκαν σ' ένα επικοινωνιακό παιγνίδι αποπροσανατολισμού των συμπολιτών μας μέσω της συκοφάντησης του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο και διεθνώς.  Εξ’ αιτίας αυτών των χειρισμών, πριν το τέλος Ιουνίου του 2012, η Κύπρος έγινε η πρώτη χώρα στη ιστορία της οποίας η κεντρική τράπεζα (η ΕΚΤ) συστηματικά δεν δέχεται τα ομόλογα της ως εξασφάλιση για άντληση ρευστότητας.  

Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε την κυβέρνηση να προσκαλέσει την Τρόικα. Το αποτέλεσμα ήταν πριν το τέλος του 2012 και αφού προηγήθηκε ρητό και γραπτό τελεσίγραφο της ΕΚΤ, να επιβάλει οδυνηρά μέτρα.  Δυστυχώς όμως, αντί να προσπαθήσει να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες της Τρόικας στο τόπο μας, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, επέλεξαν τη συνέχιση της στοχοποίησης του τραπεζικού συστήματος με αποτέλεσμα να θέσουν την οικονομία μας σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.

'Eνα πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών προβλημάτων σήμαινε δανεισμό της τάξης των 7-8 δισ. ευρώ.  Ήταν βολικό για σκοπούς προπαγάνδας του ΑΚΕΛ να καταλήξει η ΚΤΚ με «ανάγκες» κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα ακόμα μεγαλύτερες, ίσως μέχρι και 10 δισ.

Το φούσκωμα του τελικού ποσού για τις «ανάγκες» των τραπεζών άρχισε από τον Ιούνιο, μεταξύ άλλων και με αλλαγές στη μεθοδολογία υπολογισμού μη εξυπηρετούμενων δανείων και προβλέψεων έναντι πιθανών μελλοντικών ζημιών όπως επίσης και με υπερβολικά απαισιόδοξα σενάρια για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας, μη εξυπηρετούμενων δανείων και ζημιών.

Αν και αυτές οι αλλαγές, τις οποίες είτε εισηγήθηκε είτε αποδέχθηκε η ΚΤΚ, εξυπηρετούν την επικοινωνιακή στρατηγική του ΑΚΕΛ για λίγους μήνες, οι επιπτώσεις τους για το τόπο είναι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες.  Το φούσκωμα  των αριθμών για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών έχει σοβαρές παρενέργειες:  
 
•    Πρώτον, η εφαρμογή της ίδιας μεθοδολογίας με αυτή που ακολουθείται για τις τράπεζες στο συνεργατικό κίνημα, συνεπάγεται ότι τα συνεργατικά ιδρύματα θα έχουν ανάγκες δισεκατομμυρίων ευρώ, που θέτουν το συνεργατικό κίνημα σε άμεσο κίνδυνο.  
•    Δεύτερον, και χειρότερο, όταν το νούμερο των 10 δισ ευρώ για την υποτιθέμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προστεθεί στα 7-8 δισ ευρώ που χρειάζεται η κυβέρνηση για τις άμεσες δημοσιονομικές της ανάγκες, το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας κρίνεται ως μη διαχειρίσιμο άμεσα, ακόμα και μετά την λήψη μέτρων.  Ως αποτέλεσμα, η Τρόικα  ενδέχεται να ζητήσει από την κυβέρνηση όχι μόνο πώληση περιουσιακών στοιχείων, αλλά και υποθήκευση μελλοντικών πόρων, αναδιάρθρωση υποχρεώσεων του κράτους και άλλα.  Τέτοιες εξελίξεις θα αποτελέσουν το τελειωτικό χτύπημα στη αξιοπιστία της Κύπρου ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο και θα οδηγήσουν σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και καταστροφής της οικονομίας.
•    Τρίτον, η δημιουργία ερωτηματικών για τη βιωσιμότητα του χρέους θέτει σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία της Κύπρου με επικίνδυνες συνέπειες και για το εθνικό μας θέμα.

Αυτές οι καταστροφικές συνέπειες για την Κύπρο μπορεί και πρέπει να αποφευχθούν.  Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους πρέπει να διαφυλαχθεί χωρίς ερωτηματικά. Η ΚΤΚ πρέπει να πρωτοστατήσει για να αποφευχθεί η καταστροφή του χρηματοοικονομικού τομέα στη Κύπρο.  Αλλαγές μεθοδολογίας, εκτιμήσεις και παραδοχές που φουσκώνουν τα νούμερα για υποτιθέμενες κεφαλαιακές ανάγκες στα συνεργατικά και τις τράπεζες μας δεν πρέπει να γίνουν αποδεχτές.  

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο,  χαιρετίζω τη συζήτηση για διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους από την Επιτροπή Οικονομικών και επίσης την επανεξέταση των κεφαλαιακών αναγκών των συνεργατικών και των τραπεζών. Εύχομαι η ΚΤΚ να προβεί στην αναγκαία αλλαγή των όρων εντολής για να φέρει το επιθυμητό για τον τόπο αποτέλεσμα. Γιατί η οικονομία του τόπου μας είναι εθνική υπόθεση.
 

Δειτε Επισης

Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό
Καρδιακή Αποκατάσταση: Πώς να ενδυναμώσετε την καρδιά σας μειώνοντας τους κινδύνους που την απειλούν
Αναγκαίοι ορυκτοί πόροι για την ενεργειακή μετάβαση
Το ενοικιοστάσιο εμποδίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στα ακίνητα
Είναι τελικά το μέλλον της τηλεόρασης ζοφερό ή μήπως πιο φωτεινό;
Αθηροσκλήρωση: Ο σιωπηλός «εχθρός» που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους
Διαχείριση της αλλαγής στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό: Οι 3 προκλήσεις για έναν επιτυχημένο μετασχηματισμό
Ο κατασκευαστικός τομέας, οι δημογραφικές αλλαγές και η διεθνής ζήτηση
Κατακτώντας τα κλικ: Οδηγός για να πετύχετε στη διαδικτυακή αγορά