Verba volant, scripta manent

Η λατινική φράση «verba Volant, scripta manent», όπου στην Ελληνική γλώσσα μεταφράζεται ως « τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν», είναι παροιμία που δείχνει την αξία που έχει ένα γραπτό κείμενο έναντι προφορικού λόγου που μπορεί να ανακληθεί ή να αμφισβητηθεί. Παρόλο που ο κτηματομεσίτης σήμερα είναι κατοχυρωμένος βάση του «περί κτηματομεσιτών νόμου» και δεν απαιτείται η γραπτή εξουσιοδοτήσει για να μεσολαβήσει για την πώληση ενός ακινήτου και η προφορική εξουσιοδότηση θεωρείται πάλι έγκυρη.   

Ο επαγγελματίας κτηματομεσίτης (εγγεγραμμένος αδειούχος  ή ασκούμενος) που εργάζεται σε μία κτηματομεσιτική εταιρεία θα σας ζητήσει σε περίπτωση που του αναθέσετε να πωλήσει το ακίνητο σας να συμβληθείτε μαζί του υπογράφοντας  του ,συμφωνία κτηματικής συναλλαγής  ή την εντολή ανάθεσης πωλήσεις ακινήτου.
Αποκλειστική Συμφωνία Ανάθεσης Πώλησης Ακινήτου.

Η αποκλειστική συμφωνία γίνεται μεταξύ του προτιθεμένου πωλητή από την μία και της εγγεγραμμένης και αδειούχας κτηματομεσιτικής εταιρείας από την άλλη. Στην συμφωνία αυτή περιγράφεται με πλήρη κτηματολογικά στοιχεία  το ακίνητο που διατίθεται προς πώληση, η ζητηθείσα τιμή καθώς και η χρονική περίοδος που θα διαρκέσει η αποκλειστική συμφωνία. Μετά την υπογραφή αυτής της συμφωνίας ο κτηματομεσίτης πλέον αναλαμβάνει κατά αποκλειστικότητα την προώθηση του συγκεκριμένου ακινήτου προς πώληση στην αγορά και με δικά του έξοδα ( προώθησης, διαφήμισης, παρουσίασης) προσπαθεί να διάθεση το ακίνητο. Η αποκλειστική εντολή δίνει κίνητρο στο κτηματομεσίτη να θέσει το ακίνητο σε άμεση προτεραιότητα έναντι άλλων πιθανόν προτάσεων.  Το ποιο σημαντικό  της εν λόγω ανάθεσης είναι ότι ο ιδιοκτήτης  διορίζει ένα ειδικό περί του θέματος που θα τον προφυλάξει από ανεπιθύμητους υποψήφιους αγοραστές, παγίδες και παράλληλα θα τον συμβουλεύει τόσο για την τιμή διάθεσης όσο και κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Ο ειδικός που προσλάβετε έχει την εμπειρία της παρουσίασης και της διαπραγμάτευσης και θα μπορεί να χειριστεί τυχόν αντιρρήσεις των υποψήφιων αγοραστών.  Το μόνο μειονέκτημα που έχει η αποκλειστική εντολή είναι ότι σε περίπτωση πώλησης του ακινήτου στη χρονική περίοδο που συμφωνήσατε  απ’ εσάς ή άλλο κτηματομεσίτη πλην αυτού που συμβληθήκατε θα πρέπει ο πρώτος κτηματομεσίτης να αποζημιωθεί. Προσέξετε τον όρο που έχουν οι περισσότερες συμφωνίες που προνοεί την αυτόματη ανανέωση της εντολής.

Μη Αποκλειστική Ανάθεση Πώλησης Ακινήτου.   

Μπορείτε επίσης να συμβληθείτε με κτηματομεσίτη με την υπογραφή της μη αποκλειστικής ανάθεσης πώλησης  ακινήτου. Στη περίπτωση αυτή θα μπορείτε να αναθέσετε το ακίνητο σας σε όσους κτηματομεσίτες επιθυμείτε και θα καταβάλετε αμοιβή μόνο σε αυτό που θα επιτυχή την πώληση του ακινήτου σας. Τα μειονεκτήματα σε σχέση με την αποκλειστική είναι ότι το ακίνητο σας πλέον δεν θα είναι η προτεραιότητα του μεσίτη επειδή θα προηγούνται αυτοί που τον εμπιστεύτηκαν περισσότερο. Επίσης η εταιρεία δεν θα ρισκάρει να επενδύσει  σε πολυέξοδη διαφήμιση και προώθηση γιατί θα είναι αμφίβολη η αμοιβή της.
Επειδή οι καλές συμφωνίες κάνουν τους καλούς φίλους ζητάτε επιτακτικά να συμβληθείτε γραπτός με οποιοδήποτε κτηματομεσίτη με όποια συμφωνία κρίνετε ότι είναι προς το συμφέρον σας για να αποφύγετε τυχόν παρεξηγήσεις παραλήψεις και λάθη. Με αυτούς τους  τρόπους αποφεύγετε να συνεργαστείτε με παράνομους κτηματομεσίτες ( αφού κανένας δεν θα τολμήσει να συμβληθεί γραπτός) και να υποπέσετε εν αγνοία σας σε ποινικό αδίκημα.

 

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό