Αναζήτηση και αγορά διαμερίσματος

Σε εποχές δύσκολων οικονομικών συνθηκών όπως  αυτή που διανύουμε, αν και η ζήτηση παρουσιάζει αισθητή μείωση, η αγορά διαμερίσματος παραμένει ανάγκη και στόχος για πολύ κόσμο.  
Κάνουμε αναφορά στην αγορά διαμερίσματος και μόνον, διότι η αγορά ή ανέγερση κατοικίας  σε ολόκληρο ή έστω μισό οικόπεδο, αποτελεί σήμερα όνειρο για πολλούς, πραγματοποιήσιμο όμως για λίγους λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι πλείστοι από εμάς.

Μέχρι λοιπόν να ισορροπήσουν οι οικονομικές συγκυρίες, ας μιλήσουμε για αγορά διαμερίσματος, μια διαδικασία που αν και μπορεί να φαντάζει αγχωτική και κουραστική, μπορεί να απλοποιηθεί με την κατάλληλη προετοιμασία και έρευνα.  Είναι αλήθεια πως ειδικά αυτή την περίοδο όπου η αγορά κατακλύζεται από αδιάθετα ακίνητα, η αναζήτηση μέχρι την κατάληξη μπορεί να αποβεί χρονοβόρα.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποια βασικά ερωτήματα τα οποία οφείλεται να θέσετε στον εαυτό σας  πριν ξεκινήσετε την περιήγηση σας σε διαμερίσματα. Ερωτήματα που αν απαντήσετε θα κάνουν την απόφαση σας πιο εύκολη.

Αρχίστε με τον καθορισμό του προϋπολογισμού σας , έχοντας κατά νου τις πιθανές δαπάνες συντήρησης του ακινήτου, αφού  το κόστος δεν ολοκληρώνεται με την αγορά. Η συμβουλή μας είναι να αγοράσετε ένα διαμέρισμα το οποίο μπορείτε να αντέξετε οικονομικά χωρίς να πιέζεστε να αντεπεξέλθετε στις υποχρεώσεις που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της διαμονής σας σε αυτό. Μείνετε προσγειωμένοι και καλά προετοιμασμένοι  για τα καθημερινά έξοδα που θα παρουσιασθούν αργότερα.

Στη συνέχεια επιλέξτε περιοχή σύμφωνα με τις προτιμήσεις και προτεραιότητες σας . Για παράδειγμα, αναλογιστείτε κατά πόσον επιθυμείτε να διαμένετε κοντά στην εργασία σας, κοντά στο πατρικό σας,  αν θέλετε ησυχία ή αν σας αρέσει η κίνηση και η βοή του κέντρου της πόλης. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν σχολεία, πάρκα ή καταστήματα σε κοντινή απόσταση; Να έχετε επίσης υπόψη σας πως αν το ακίνητο για εσάς αποτελεί  επένδυση και όχι μόνο χώρο στέγασης, μελλοντικά η τοποθεσία του θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μεταπώληση ή ενοικίαση του.

Το επόμενο βήμα που πρέπει να ακολουθήσετε, είναι ο καθορισμός τους μεγέθους του διαμερίσματος  που θα αγοράσετε, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη σημαντικά και ενίοτε μακροπρόθεσμα κριτήρια , όπως την αύξηση των μελών της οικογενείας σας σε περίπτωση που σκέφτεστε να κάνετε παιδιά αν δεν έχετε ήδη.

Κριτήριο για την αγορά αποτελούν και οι επιμέρους επιθυμίες σας. Το μέγεθος της βεράντας εάν σας αρέσει να κάθεστε το καλοκαίρι έξω ή ο αριθμός των λουτρών είναι εξίσου σημαντικά στοιχεία τα οποία καλό είναι να λάβετε υπόψη.
Επίσης αν ο προσανατολισμός,  ο όροφος, η διαρρύθμιση, τα υλικά των τελειωμάτων και οι χώροι στάθμευσης αποτελούν παράγοντες στην επιλογή σας, καλό θα ήταν να επικεντρωθείτε σε ακίνητα που πληρούν αυτά τα κριτήρια.
Και κάπου εδώ φτάνουμε σε ένα άλλο καίριο δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι επίδοξοι αγοραστές. Καινούριο ή μεταχειρισμένο; 

Η συμβουλή μας είναι να μην απορρίψετε διαμερίσματα  τα οποία αν και παλαιότερα,  μπορεί να σας προσφέρουν προνόμια –όπως το μέγεθος-τα οποία συχνά δεν προσφέρουν διαμερίσματα σε καινούριες οικοδομές.  Παρατηρούμε συχνά ότι τα καινούρια διαμερίσματα ανεγείρονται στο ελάχιστο εμβαδόν που προβλέπει η νομοθεσία, όπως δυάρια με  εσωτερικού χώρους 75 τ.μ και με μόνο μία μικρή καλυμμένη βεράντα, χωρίς αυτό βεβαίως να αποτελεί κανόνα. Η εξήγηση συνήθως είναι το μικρό μέγεθος του οικοπέδου λόγω του υψηλού κόστους αγοράς γης  το οποίο επωμίζονται αναγκαστικά οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.

Ως εκ τούτου, εάν σας ενδιαφέρει η αγορά ενός μεταχειρισμένου διαμερίσματος, καλό θα ήταν να ελέγξετε την κατάσταση των πατωμάτων, τα κουφώματα και αν υπάρχουν προβλήματα υγρασίας. Στην περίπτωση του καινούριου, σιγουρευτείτε ότι το διαμέρισμα δεν καλύπτει μόνο τις πρακτικές σας ανάγκες αλλά και ότι η εταιρεία από την οποία το αγοράζεται δεν έχει προβεί σε οποιεσδήποτε παρατυπίες και αν θα είναι σε θέση να εκδώσει τίτλο ιδιοκτησίας.  

Εν κατακλείδι, αν νιώθετε έτοιμοι να αποκτήσετε το δικό σας ακίνητο, συντάξτε τη λίστα με τα «θέλω» σας. Δεν υπάρχει λόγος να σπαταλάτε χρόνο βλέποντας μόνο ακίνητα τα οποία βρήκατε στις αγγελίες γιατί κάνοντας κάτι τέτοιο, το μόνο που θα επιτύχετε είναι το να προκαλέσετε στον εαυτό σας ψυχοσωματική κούραση. 

Εξάλλου, ως γνωστόν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.  Με λίγα λόγια, εάν θέλετε να αποφύγετε τη σπατάλη χρόνου και κόπου, επιλέξτε εξ’ αρχής ένα επαγγελματία ο οποίος έχει τις γνώσεις και την ικανότητα να σας καθοδηγήσει  στην προσπάθεια σας για ανεύρεση του ιδανικού για εσάς χώρου. Συζητήστε μαζί του τις ανάγκες σας. Ο κτηματικός σας σύμβουλος θα σας ενημερώσει για νέα έργα στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, θα σας πληροφορήσει για τα μεταχειρισμένα ακίνητα της αγοράς και θα διαπραγματευτεί για εσάς την τελική τιμή πώλησης.  
Εσείς, δεν έχετε παρά να κρατήσετε στοιχεία όσον αφορά τα ακίνητα τα οποία έχετε επισκεφτεί και να κάνετε συγκρίσεις  σχετικά με σημαντικούς παράγοντες όπως είναι η περιοχή, το μέγεθος, η τιμή πώλησης, η ποιότητα κατασκευής καθώς και η ηλικία.

Επιλέξτε λοιπόν με βάση τις απαιτήσεις και τις προτεραιότητες σας και εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά. Και μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν πολλές. Χρειάζονται μόνον οι σωστές, μεθοδικές κινήσεις και η ορθή καθοδήγηση από τους επαγγελματίες.
 

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό