Ο καπνός για στριφτά θα ανέλθει στα €12

Η πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καπνό για στριφτά τσιγάρα, εάν ψηφιστεί, θα οδηγήσει τις τιμές σε απαγορευτικά επίπεδα για τον καταναλωτή.

Συγκεκριμένα, η πρόταση του Υπουργείου προωθεί αύξηση της φορολογίας από €60 στα €150 ανά κιλό καπνού, δηλαδή αύξηση της τάξης του 150%.



Ενδεικτικά, οι λιανικές τιμές αναμένεται να διαμορφωθούν ως ακολούθως:

Καπνός για

Στριφτά Τσιγάρα     Λιανική Τιμή    Νέα Λιανική Τιμή    Ποσοστό Αύξησης
Φάκελος 50γρ                    €6,20                €12,00                      94%
Φάκελος 40γρ                    €5,20                €10,00                      92%
Φάκελος 25γρ                    €3,40                €6,50                        91%


Οι παραπάνω λιανικές τιμές που θα διαμορφωθούν μετά την επιβολή της φορολογίας θα καταστήσουν την Κύπρο ως την πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη μετά το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η αντίστοιχη προτεινόμενη αύξηση στα τσιγάρα είναι της τάξης των 30 σεντς ανά πακέτο, δηλαδή μια αύξηση στη φορολογία του 10%. Η Ευρωπαϊκή Αναφορά Οδηγίας (Directive Report COM460) κατευθύνει τα Υπουργεία των κρατών μελών να εφαρμόσουν  ένα συντελεστή αντιστοιχίας καπνού έναντι έτοιμων τσιγάρων στα 2/3. Η συγκεκριμένη πρόταση του Υπουργείου θα διαμορφώσει τον συντελεστή πάνω από το 1 προς 1, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Αναφορά Οδηγίας.

Μόλις στις αρχές του 2011 η φορολογία του καπνού για στριφτά τσιγάρα αυξήθηκε μετά από πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών κατά 100%, από €30 το κιλό σε €60. Ακολούθησαν δύο ακόμα κατεπείγουσες προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, το Φεβρουάριο και τον Ιούνιο του 2012, για επιπλέον 100% αύξηση, οι οποίες καταψηφίστηκαν  από τη Βουλή.

Είναι άξιο απορίας λοιπόν, γιατί το Υπουργείο καταφέρεται, μέσω της υπερβολικής  αυτής πρότασης, εναντίον της κατηγορίας  του καπνού για στριφτά.  
 
Εταιρείες του κλάδου εκτιμούν ότι η δυσανάλογη αύξηση της φορολογίας των στριφτών και κατ’ επέκταση της λιανικής τιμής, θα επιφέρει τις παρακάτω αρνητικές συνέπειες:
 
• Αύξηση του λαθρεμπορίου και της παράνομης εισαγωγής.
• Αύξηση της παράνομης διακίνησης από τα κατεχόμενα, καθώς η διαφορά τιμής με την Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι τεράστια (€4.50 ο φάκελος των 50 γρ. έναντι €12.00).
• Εκμηδενισμό των πωλήσεων στους τουρίστες, καθώς δεν θα υπάρχει κανένα οικονομικό όφελος για αυτούς. Οι πωλήσεις στους τουρίστες υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 30% (100 τόνοι) της συνολικής αγοράς καπνού. Επίσης, τα έσοδα του κράτους μόνο από πωλήσεις καπνού στριφτών σε τουρίστες ανέρχονται στα €10 εκατομμύρια ετησίως.
• Σημαντικές μειώσεις στα έσοδα του λιανεμπορίου, καθώς ο καπνός αποτελεί μια σημαντική κατηγορία.
 
Όλα τα παραπάνω θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση στην κατανάλωση του καπνού στριφτών. Επομένως, η αύξηση της φορολογίας δεν θα επιφέρει την προβλεπόμενη αύξηση εσόδων στο κράτος. Αντιθέτως, είναι πιθανό να οδηγήσει και σε μείωση των εσόδων από την συγκεκριμένη κατηγορία.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το εμπόριο έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την εξασφάλιση της μεγιστοποίησης εσόδων του κράτους και τη διατήρηση των  νόμιμων πωλήσεων του λιανεμπορίου.

Καταλήγοντας, αν η φορολογία που προτείνει το Υπουργείο Οικονομικών εφαρμοστεί οι συνέπειες για τον καταναλωτή, την αγορά και τα έσοδα του κράτους θα είναι καταστροφικές.

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό