Προστατεύσετε τα Ταμεία Προνοίας και Συντάξεως από τους επιτήδειους

Τα Ταμεία Προνοίας και Συντάξεως (συνταξιοδοτικά ταμεία) στη χώρα μας έχουν επενδύσει €146 εκ. ευρώ, από τα €1,4 δις ευρώ που είναι συνολικά τα αξιόγραφα σε Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή, δηλαδή έχουν επενδύσει το 10,43% του συνόλου των αξιογράφων, δηλαδή στο υπόλοιπο 89,57% δεν περιλαμβάνονται άλλοι θεσμικοί οργανισμοί;  Επίσης, αν υπολογίσουμε ότι όλα τα Ταμεία Προνοίας και Συντάξεως στην Κύπρο έχουν συνολικά κεφάλαια περίπου €4 δις ευρώ, τότε έχουν επενδύσει το 3,65% του συνολικού τους αποθεματικού.  Το ερώτημα είναι που το έχουν επενδύσει;  Έχουν δανείσει ουσιαστικά τις δύο πιο μεγάλες τράπεζες της χώρας τους!!  Αυτό όμως έχει εκληφθεί ως μέγα έγκλημα από κάποια ΜΜΕ. 

Όπως είχε εκληφθεί έγκλημα όταν τόλμησαν κάποια Ταμεία Προνοίας, όπως το δικό μας, πριν 4 χρόνια να επενδύσουν στο εξωτερικό, θυμάμαι τότε γίνονταν και τηλεοπτικά πάνελ για να καταδικάσουν τις Διαχειριστικές Επιτροπές που τόλμησαν να κάνουν κάτι τέτοιο!!  Τελικά αυτά τα Ταμεία που επένδυσαν στο εξωτερικό, όπως αποδείχτηκε έκαναν την καλύτερη επένδυση.

Τα συνταξιοδοτικά Ταμεία έχουν περίπου το 50% τους σε καταθέσεις, δηλαδή €2 δις ευρώ.  Και ρωτώ, μήπως οι καταθέσεις στις Κύπρο δηλαδή δεν έχουν κίνδυνο;  Η κυβέρνηση δεν εγγυάται καταθέσεις σε συνταξιοδοτικά ταμεία, τι θα γίνει εάν όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία φύγουν τις καταθέσεις τους από την χώρα μας; 

Σίγουρα υπάρχει θέμα, όταν κάποια συνταξιοδοτικά ταμεία δεν έχουν επενδυτική πολιτική και επένδυσαν πέραν του επιτρεπτού ορίου που έχει θέσει η Αρμόδια Αρχή, που είναι 10% σε κάθε επένδυση ή/και έχουν επενδύσει κερδοσκοπικά μεγάλα ποσοστά σε αξιόγραφα εντός του 2011, τότε ναι υπάρχει θέμα!! και αυτό θα έπρεπε να αναδείξουν τα ΜΜΕ και όχι εκεί και όπου υπάρχει επενδυτική πολιτική και αυτό έγινε στα σωστά πλαίσια και οι επενδύσεις έγιναν με διαδικασίες εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, τότε πιο είναι το θέμα;  Γιατί μπαίνουν όλα στο ίδιο καζάνι;  Εκτός και εάν κάποια ΜΜΕ έχουν άγνοια από διαχείριση συνταξιοδοτικών ταμείων ή εξυπηρετούν άλλους σκοπούς.  Μάλλον και τα δύο!!         

Εάν υπήρχε Σύνδεσμος Συνταξιοδοτικών Ταμείων όπως πολλές φορές έχω ζητήσει, θα μπορούσε να απαντήσει τεκμηριωμένα σε αυτή την άδική ή επιτήδεια επίθεση που δέχεται κάθε λίγα χρόνια ο θεσμός των συνταξιοδοτικών ταμείων από τους γνωστούς-αγνωστους επιτήδειους που ουσιαστικά θέλουν να στρέψουν τον κόσμο μακριά από τα συνταξιοδοτικά ταμεία και προς στους κόλπους άλλων κερδοσκοπικών εταιρειών.

Σίγουρα τα Ταμεία Προνοίας θα απέδιδαν καλύτερα εάν από 2.000 που απαριθμούνται  σήμερα ήταν μόνον 20.  Θα διοικούνταν πιο επαγγελματικά με περισσότερη διαφάνεια προς όφελος των μελών τους.  Αυτό θα πρέπει να γίνει μεταξύ πολλών άλλων και όχι να στοχοποιείται ο θεσμός.    

Θα πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι είναι προς όφελος του να έχει Ταμείο Προνοίας ή Συντάξεως επειδή, έτσι προνοεί για τη σύνταξη του, επειδή, τα Ταμεία αυτά ότι κέρδη πραγματοποιούν, τα διαμοιράζουν στα Μέλη τους και όχι στους ιδιώτες μετόχους τους.  
Το Ταμείο μας κατέχει αξιόγραφα της Τράπεζας Κύπρου, τα οποία κατέχουν μικρό μέρος του ολικού χαρτοφυλακίου, ποσοστού 3,50%, τα οποία είναι παλαιού τύπου και αγοράστηκαν πριν από αρκετό χρονικό διάστημα και τα οποία δεν υπόκεινται σε υποχρεωτική μετατροπή σε μετοχές.

Από το 1996 μέχρι και σήμερα έχουμε μέσο όρο απόδοσης 5,68% κάθε χρόνο.  Έχουμε σωστή επενδυτική πολιτική, έχουμε πωλήσει όλες τις μετοχές σε Κύπρο και Ελλάδα από τις αρχές του 2010, έχουμε μεγάλη διασπορά του κίνδυνου σε όλες τις κατηγορίες επενδύσεων και πρόσφατα έχουμε προσθέσει περισσότερες.  Μέλημα μας είναι μόνο η ευημερία των Μελών μας.   
 

      



 

Δειτε Επισης

Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες