Πέρα απο την Κερύνεια

Kyrenia & beyond: relaxing vacation homes from €33/night Αυτός ήταν ο τίτλος ενός ηλεκτρονικού μηνύματος που έλαβα σήμερα στις 8 Νοεμβρίου 2012 στις 10.48 το πρωί από τον διαδικτυακό κολοσσό TripAdvisor.

Το μήνυμα με ένα όμορφο και “αθώο” τρόπο μου προτείνει αν είμαι κουρασμένος και χρειάζομαι ένα διάλειμμα να κλείσω μια βίλα στην ειδυλλιακή Κερύνεια.  Επίσης ταυτόχρονα ρίχνει στην πρόταση του τον Πρωταρά, την Τάλα, το Sharm el Sheikh, Lanzarote και Adeje στην Πορτογαλία.

Το”αθώο” αυτό μήνυμα θα μπορούσα να το διαγράψω ή να το διαβάσω και να μην το λάβω υπόψη αλλά έκαμα το κόπο να το αναλύσω και το συμπέρασμα που έβγαλα είναι το ακόλουθο.

Το μήνυμα στάληκε μια ώρα πριν ανοίξει για τελευταία μέρα τις πύλες της η έκθεση World Travel Market στο Λονδίνο.  Σήμερα τελευταία μέρα της έκθεσης οι πόρτες της είναι ανοικτές για το κοινό και το μήνυμα αυτό απευθύνεται στο ταξιδιωτικό κοινό, σε αυτόν που στη γλώσσα των τουριστικών επιχειρήσεων αποκαλούμε τελικό χρήστη. Το μήνυμα αυτό στάληκε από το Αγγλόφωνο portal της TripAdvisor σε όλους όσους είτε κατοικούν στην Κύπρο είτε έμειναν σε κυπριακά ξενοδοχεία και έγραψαν κάποιο σχόλιο στο εν λόγω portal είτε δήλωσαν ότι τους ενδιαφέρει η Κύπρος σαν προορισμός κατά την ώρα που έκαναν εγγραφή στο portal είτε ένας συνδυασμός των πιο πάνω.  Δηλαδή, σε τελική ανάλυση το μήνυμα στάληκε στους χρήστες του TripAdvisor που έχουν οποιαδήποτε σχέση με την Κύπρο ως τουριστικό προορισμό και είναι ακριβώς αυτοί οι χρήστες που σήμερα το πρωί πολύ πιθανό αν κατοικούν στο Λονδίνο και θα επισκεφτούν την έκθεση World Travel Market θα έχουν στο κινητό τους τηλέφωνο (αφού οι πλείστοι λαμβάνουμε τα email μας πλέον στα κινητά μας) ένα μήνυμα που να τους προτείνει την Κερύνεια ως προορισμό ξεκούρασης.

Δεν πιστεύω ότι το συγκεκριμένο μήνυμα με τη συγκεκριμένη επικεφαλίδα έχει σταλεί την συγκεκριμένη ημερομηνία εντελώς συμπτωματικά.  Οι εταιρίες του μεγέθους της TripAdvisor δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη και τίποτα δεν είναι συμπτωματικό. Ο TripAdvisor είναι αυτή τη στιγμή ο φάρος των ελεύθερων περιηγητών αφού πάνω από 60 εκατομμύρια ταξιδιώτες από όλο το κόσμο επισκέφθονται κάθε μήνα τον ιστότοπο τους για να λάβουν χρήσιμες πληροφορίες από άλλους χρήστες για συγκεκριμένους προορισμούς είτε για να δώσουν δείγμα γραφής της δικής τους ταξιδιωτικής εμπειρίας σε όλο το κόσμο. Η αξία του TripAdvisor στο χρηματιστήριο Nasdaq είναι της τάξεως των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ με την μετοχή να είναι στα 34 δολάρια.

Πολλοί που θα διαβάσουν αυτό το άρθρο θα πουν ότι είμαι παρανοϊκός και ότι βλέπω φαντάσματα άλλοι θα πουν ότι είμαι τρελός και εκπέμπω αρνητικά μηνύματα. Η αλήθεια όμως είναι μια και μας την είπε με απλά λόγια το email που πολλοί από εμάς λάβαμε σήμερα από το TripAdvisor. Άλλοι θα διερωτηθείτε μα τι κάνουμε εμείς; Παρακαλώ αυτή την ερώτηση να την απευθύνετε στους αρμόδιους πολλοί από τους οποίους παραβρέθηκαν στην έκθεση του Λονδίνου με έξοδα δικά μας.

Αυτό που έκαναν οι Τούρκοι δεν είναι προπαγάνδα. Είναι απλά μια πολύ καλή τουριστική διπλωματία, μια καλά οργανωμένη τουριστική πολιτική βασισμένη σε απλά σχέδια που δεν κοστίζουν πολλά λεφτά, δεν περιέχουν διατυμπανιζόμενα ταξίδια στις πρωτεύουσες του κόσμου και καταφέρνουν να χρησιμοποιήσουν τις αδυναμίες τους αλλά και την όλη δουλειά που εμείς κάνουμε προς όφελος τους.

Ο τελικός χρήστης έχει πολύ μεγάλη σημασία για την τουριστική μας βιομηχανία φαίνεται ότι  που κάποιοι κάπου στην Κύπρο το κατάλαβαν και το χρησιμοποιούν.

Σημείωση: Η TripAdvisor  είναι θυγατρική της Expedia ενός από τους μεγαλύτερους πελάτες της Κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας.

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό