Αλέξανδρος Αλεξάνδρου: Τολμηρές αγορεύσεις

Κάνοντας πράξη στη δική του εταιρεία την φιλοσοφία του πως η νομική επιστήμη πρέπει να εφαρμόζεται πέραν της στενής-κλασσικής της έννοιας, ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου διαβλέπει πρόσφορο έδαφος σοβαρής καινοτομίας στο ευρύτερο κυπριακό επιχειρείν, ενώ καυτηριάζει την φοβία των επιχειρηματιών στη χώρα μας, όπως θεωρεί ότι συμβαίνει, να δώσουν θέσεις-κλειδιά σε άτομα κάτω των 35 ετών.
 
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
H δικηγορική μας εταιρεία ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2017. Αν και σχετικά νέος στο επάγγελμα του δικηγόρου, τόλμησα, ας μου επιτραπεί η έκφραση, ν’ αναπτύξω ένα νέο μοντέλο στον επιχειρηματικό στίβο των δικηγορικών εταιρειών. Αυτό δεν είναι άλλο από την προσφορά ενός ολοκληρωτικού, ολιστικού, ευρύτατου φάσματος νομικών και όχι μόνο, υπηρεσιών, που εδράζονται και αναπτύσσονται με γνώμονα τις ανάγκες του κάθε ιδιώτη, αλλά και επιχειρηματία. Ακολουθώντας όλες τις μεταβλητές του επιχειρηματικού μας πλάνου, καταφέραμε σε ανέλπιστα μικρό χρονικό διάστημα να εδραιωθούμε ως μια υπεύθυνη, άριστη ποιοτικά, ανθρωποκεντρική και καινοτόμα νομική εταιρεία, έτοιμη ν’ ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση. Οι πυλώνες που συνέτειναν σε αυτό, δεν είναι άλλοι παρά οι ίδιες οι πτυχές της φιλοσοφίας μας, όπως, μεταξύ άλλων, η συμπαγής ομάδα νέων, ταλαντούχων δικηγορών, που είναι ικανοί να εφαρμόσουν τη νομική επιστήμη πέρα από τη στενή-κλασσική της έννοια, προσδίδοντάς μας έτσι μια μοναδική ταυτότητα ως εταιρεία.
 
ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ
Πρωτίστως επιδιώκουμε την καθιέρωσή μας ως νέο δικηγορικό γραφείο στην κυπριακή αγορά νομικών υπηρεσιών, το οποίο ν’ ανταποκρίνεται σε κάθε δυνατή πρόκληση. Παράλληλα, μέσα από τη δράση μας, φιλοδοξούμε ν’ αναπτυχθούμε και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Επί τούτου, θα ήθελα ν’ αναφέρω πως μόλις πρόσφατα προχωρήσαμε σε άνοιγμα δικηγορικού γραφείου-μέσω συνεργασίας-, στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα.
 
ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
Αυτό που θα τοποθετούσα ως το πιο θετικό στο κυπριακό επιχειρείν είναι οι πολλές προκλήσεις που παρουσιάζει, καθότι η πλειοψηφία των προϊόντων που προσφέρει η Κύπρος, εδράζονται στον τομέα των υπηρεσιών. Αυτό από μόνο του παρέχει ένα πολυεπίπεδο πεδίο δράσης, το οποίο ξεδιπλώνει και αναδιπλώνει την επιχειρηματική φαντασία σε κάθε τομέα, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόσφορο έδαφος σοβαρής καινοτομίας. Αυτό που θα ήθελα ν’ αλλάξω είναι κάποιες…κακές νοοτροπίες που δυστυχώς διατηρούνται ακόμη, όπως για παράδειγμα η φοβία των επιχειρηματιών να δώσουν θέσεις κλειδιά σε άτομα κάτω των 35 ετών. Αν ανατρέξουμε σε παγκόσμια δεδομένα, γίνεται ευκόλως αντιληπτό πως εταιρείες κολοσσοί έχουν σε νευραλγικά πόστα άτομα κάτω των 35 ετών, κάτι που στην κυπριακή επιχειρηματική κοινωνία σπανίζει.
 
ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Σαφέστατα θα έλεγα ότι στις ανησυχίες μου βρίσκεται το ενδεχόμενο μιας νέας οικονομικής κρίσης. Έχουμε βιώσει στο παρελθόν τον αντίκτυπο που είχε στις επιχειρήσεις, και ειδικά στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, η κρίση του χρηματοοικονομικού συστήματος στην Κύπρο. Οι επιπτώσεις αντανακλώνται σε όλα τα επίπεδα των λειτουργιών κάθε επιχείρησης, από την προσφορά-ζήτηση, μέχρι την ικανότητα εξεύρεσης ικανού δυναμικού, αφού οι τελευταίοι καταφεύγουν σε λύσεις εργασίας εκτός Κύπρου. Επίσης, μια από τις ανησυχίες μου είναι ο συγκεντρωτικός πλούτος, αφού μειώνει την προσφορά και τη ζήτηση κατά πολύ.

Από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μου ως νέος επιχειρηματίας είναι να καταφέρω να επιτύχω τουλάχιστον στο 85% των επιχειρηματικών στόχων που έχω θέσει πριν από το τέλος της «ποιοτικής περιόδου μου», ήτοι τα 45 μου χρόνια, ώστε να τεθούν τα θεμέλια εκείνα, που να επιτρέπουν στην επόμενη επιχειρηματική γενιά της εταιρείας μου να ενσωματωθεί με αρμονικό τρόπο και να συνεχίσει την ανοδική μας πορεία. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει και μια παράλληλη πρόκληση, καθότι χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση της αγοράς, μορφωτική και επιχειρηματική εξέλιξη, αλλά και σοβαρή αυτοκριτική όλων όσοι απαρτίζουν την εταιρεία μας.
 
BUSINESS ETHICS
Θεωρώ πολύ σημαντικό κάθε εταιρεία να συνδέει τον πυρήνα της με προγράμματα κοινωνικής ευθύνης, μέσα από τα οποία ν’ αναδεικνύονται οι αρχές και οι αξίες της. Είναι πεποίθησή μου πως οι εργοδοτούμενοι σε μια εταιρεία με σωστό πλαίσιο επιχειρηματικής δεοντολογίας, λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις σε λιγότερο χρόνο, αυξάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την παραγωγή, αλλά και το ίδιο το ηθικό τους. Στον τομέα μας, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό ένεκα και της φύσης των εργασιών μας, όπου απαιτείται άμεση ανταπόκριση και αποτελεσματικότητα σε κάθε πιθανό σενάριο.
 
H ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Το απότομο φρενάρισμα λόγω της πανδημίας έφερε στο φως, κατ’ αρχάς, διαχρονικά προβλήματα που όλοι γνωρίζαμε. Η αίσθηση της μη ελεγχόμενης κατάστασης, ως κάτι νέο, προκαλεί σε κάθε επιχείρηση την φοβία του αύριο, καθότι δεν γνωρίζεις τι επιχειρηματικό πλάνο δύναται να εφαρμόσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα. Εφαρμόσαμε ως εταιρεία μεθόδους ανάπτυξης των δραστηριοτήτων μας μέσω ηλεκτρονικών πλατφόρμων, αναπροσαρμόζοντας έτσι το πλαίσιο λειτουργίας μας. Φυσικά, αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό, αφού οι δυνατότητες αξιοποίησης ήταν περιορισμένες ένεκα του γεγονότος ότι το σύστημα δικαιοσύνης μας χρήζει εκσυγχρονισμού, κάτι επίσης που αντανακλάται σε όλους τους τομείς. Παρ’ όλα όμως τα πρακτικά προβλήματα, το σχέδιο δράσης μας ήταν ικανό, όχι μόνο να μας βοηθήσει να επανεκκινήσουμε, άλλα και να πάμε ακόμη πιο μπροστά. Προσμένουμε τώρα στην κεφαλαιοποίηση των πιο πάνω επενδύσεων μας, αφού ήδη τα πρώτα θετικά πρόσημα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους.
 
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ - ΕΜΠΝΕΥΣΗ
Στην Κύπρο θαυμάζω τον κ. Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη. Είχα την τύχη και τιμή να εργαστώ στο παρελθόν κοντά του, όπου διδάχθηκα πολλά όσον αφορά το επιχειρείν. Κατά την άποψή μου, πρόκειται για έναν επιχειρηματία που έχει τρομερή επιχειρηματική διορατικότητα, ενώ ως εργοδότης, σέβεται, εκτιμά, επιβραβεύει και αμείβει τους εργοδοτούμενούς του. Στο εξωτερικό θαυμάζω βεβαίως τον Ζούκεμπερκγ, δημιουργό του Facebook. Πέραν από τον τεράστιο όμιλο που έχει δημιουργήσει, άλλαξε καθολικά την παγκόσμια επιχειρηματική και κοινωνική επικοινωνία.
 
BΙΒΛΙΟ - ΕΜΠΝΕΥΣΗ
Χρησιμοποιώντας έρευνα και ζωντανά παραδείγματα, το βιβλίο «Built to Last» των C. Collins/Jerry I. Porras, παρουσιάζει μια σειρά από δεδομένα και συνήθειες που υιοθετούν παγκόσμια γνωστές εταιρείες, προκειμένου ν’ αντέξουν στον χρόνο.

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022
Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων και προώθηση του e-learning στο Δημόσιο
Cyprus: The new Global Tech and Innovation Hub Summit