Mastercard: Όλο και πιο εξοικειωμένοι οι Κύπριοι με τη χρήση καρτών

Η διεύρυνση στη χρήση καρτών και online πληρωμών μπορεί να ωφελήσει τους πάντες, καθώς οι συναλλαγές είναι πιο ασφαλείς, γρήγορες και άνετες, τονίζει στο InBusinessNews η Άσπα Παλημέρη, Country Manager της Mastercard για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, εξηγώντας ότι με αυτό τον τρόπο προσφέρεται ευελιξία τόσο στην καθημερινότητα των καταναλωτών, όσο και των κυβερνήσεων, οι οποίες έχουν στα χέρια τους ένα σημαντικό όπλο στη μάχη κατά του μαύρου χρήματος και της παραοικονομίας.

Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει περαιτέρω περιθώριο διείσδυσης των καρτών, αλλά και άλλων μορφών ηλεκτρονικών πληρωμών, στις καθημερινές συναλλαγές στην κυπριακή αγορά, επισημαίνει, ωστόσο, ότι συνολικά διαφαίνεται μια ολοένα και αυξανόμενη εξοικείωση των Κύπριων καταναλωτών με τη χρήση καρτών.

Όσον αφορά τις ανάγκες της νέας εποχής του ψηφιακού πορτοφολιού, η Mastercard, με στόχο τη βελτίωση των καθημερινών συναλλαγών επεκτείνει την contactless εμπειρία στις πληρωμές, μέσα από mobile συσκευές, όπως τα issuer wallets, τα x-pays και τα wearables.

Περιθώριο διείσδυσης καρτών στις καθημερινές συναλλαγές

Μέσα από την παρουσία της Mastercard στην Κύπρο, θεωρείτε ότι οι Κύπριοι είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση καρτών;
Έχοντας γυρίσει πλέον σελίδα, η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης ευνοώντας τις επενδύσεις και την αγοραστική ενδυνάμωση. Για τη Mastercard, η Κύπρος αποτελεί μία αγορά με ουσιαστική δυναμική, ενώ η παρουσία μας εδώ, αποδεικνύει την πίστη μας στη χώρα, στην οικονομία της και στην προοπτική της. 

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2018), το ποσοστό της αξίας των δαπανών που οι Κύπριοι καταναλωτές πραγματοποιούν με κάρτα πληρωμών, ανέρχεται στο 35,7%, ποσοστό που υπολείπεται από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – 36,7%. Φαίνεται λοιπόν, ότι υπάρχει περαιτέρω περιθώριο διείσδυσης των καρτών, αλλά και άλλων μορφών ηλεκτρονικών πληρωμών, στις καθημερινές συναλλαγές, ωστόσο συνολικά διαφαίνεται μια ολοένα και αυξανόμενη εξοικείωση των Κύπριων καταναλωτών με τη χρήση καρτών.

Το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη ανά τον κόσμο τείνει προς μια ευρύτερη χρήση των καρτών και των online πληρωμών. Σε ποιο βαθμό επηρεάζουν αυτές οι εξελίξεις τη Mastercard;
Οι πληρωμές μέσω καρτών αλλά και ψηφιακών συσκευών παρουσιάζουν εντυπωσιακή αύξηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με τις κινητές συσκευές να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της νέας αυτής εποχής των ψηφιακών πληρωμών. Παράλληλα, το πεδίο των τραπεζικών υπηρεσιών μετασχηματίζεται αντίστοιχα, καθώς συναλλαγές όπως η μεταφορά χρημάτων και ο έλεγχος του τραπεζικού λογαριασμού, γίνονται κυρίως μέσα από τις mobile εφαρμογές που έχουν δημιουργήσει οι τραπεζικοί οργανισμοί.

Η Mastercard κατέχει ηγετική θέση στις εταιρείες τεχνολογίας που προσφέρουν λύσεις πληρωμών. Θεωρούμε ότι η διεύρυνση στη χρήση καρτών και online πληρωμών μπορεί να ωφελήσει τους πάντες, καθώς οι συναλλαγές είναι πιο ασφαλείς, γρήγορες και άνετες, προσφέροντας ευελιξία τόσο στην καθημερινότητα των καταναλωτών, όσο και των κυβερνήσεων, οι οποίες έχουν στα χέρια τους ένα σημαντικό όπλο στη μάχη κατά του μαύρου χρήματος και της παραοικονομίας. Με αιχμή την καινοτομία, η Mastercard μπορεί και προσφέρει προσωποποιημένες λύσεις στους καταναλωτές, αναβαθμίζοντας την αγοραστική εμπειρία και διασφαλίζοντας παράλληλα τις συναλλαγές τους.

Η ασφάλεια στις συναλλαγές

Εκφράζονται ανησυχίες από το κοινό για την ασφάλεια των συναλλαγών μας είτε μέσω διαδικτύου είτε μέσω καρτών.  Πόσο ασφαλείς μπορούμε να αισθανόμαστε κάνοντας μια ηλεκτρονική συναλλαγή μέσω διαδικτύου; 
Ο ψηφιακός κόσμος διεισδύει όλο και περισσότερο στη ζωή μας, καθιστώντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, τόσο για τις ψηφιακές συσκευές και υπηρεσίες, όσο και για τις εταιρείες που τις παρέχουν, ολοένα και πιο σημαντική παράμετρο. Κάθε φορά που ένας χρήστης πραγματοποιεί αγορές online ή παραχωρεί τα προσωπικά του στοιχεία κατά την περιήγησή του στο ίντερνετ ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θέλει να νιώθει την ασφάλεια ότι θα γίνει σωστή χρήση των προσωπικών του δεδομένων και θα λάβει αυτό για το οποίο έχει πληρώσει. 

Η εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας PSD2, με την Ισχυρή Ταυτοποίηση Πελάτη (Strong Customer Authentication - SCA), φέρνει αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στις συναλλαγές, απαντώντας έτσι στην ανάγκη των καταναλωτών για περισσότερη ασφάλεια, δημιουργώντας παράλληλα την πρόκληση στο οικοσύστημα του κλάδου των πληρωμών, να εξασφαλίσει ότι δεν θα επηρεαστεί αρνητικά η εμπειρία του καταναλωτή.

Με γνώμονα τα παραπάνω και με στόχο την υποστήριξη των καταναλωτών, η Mastercard έχει αναπτύξει λύσεις όπως το πρότυπο ID Check, το οποίο υποστηρίζει την ταυτοποίηση πελάτη με εναλλακτικές μεθόδους, όπου μέσα από την εισαγωγή κωδικού μιας χρήσης (One Time Password-OTP) ή και τη χρήση βιομετρικών χαρακτηριστικών (δακτυλικό αποτύπωμα), με τρόπο συμβατό με τις απαιτήσεις της PSD2, αυξάνεται η ασφάλεια των online αγορών, αναβαθμίζοντας παράλληλα την εμπειρία για τον κάτοχο κάρτας. Την ίδια στιγμή, έχουμε πάντα υπόψη μας την ανάγκη για τη δημιουργία μίας αναβαθμισμένης εναλλακτικής εμπειρίας και για το μερίδιο των πελατών το οποίο δεν έχει πρόσβαση σε enabled smartphone και στο mobile banking application της Τράπεζάς του και εργαζόμαστε και προς αυτή την κατεύθυνση.

Η προοπτική του ψηφιακού πορτοφολιού

Παρατηρείται μια αυξητική τάση στη χρήση ψηφιακού πορτοφολιού (digital wallet), το οποίο είναι δημοφιλές στους νέους καταναλωτές. Ποιο είναι το αύριο αυτής της τεχνολογίας για τη Mastercard;
Η χρήση mobile συσκευών πλέον συναντάται σχεδόν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας των καταναλωτών. Το ψηφιακό πορτοφόλι αποτελεί μέρος του περιβάλλοντος αυτού παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς της Κύπρου, προσφέροντας στους καταναλωτές περαιτέρω ευελιξία, αλλά και ασφάλεια, τόσο στις φυσικές, όσο και στις online συναλλαγές τους. 

Η Mastercard εργάζεται συστηματικά για την ανάπτυξη νέων και καινοτόμων τεχνολογιών, ανταποκρινόμενη στις νέες αυτές ανάγκες. Για τη βελτίωση των καθημερινών συναλλαγών, επεκτείνουμε την contactless εμπειρία στις πληρωμές, μέσα από mobile συσκευές όπως τα issuer wallets, τα x-pays και τα wearables. Παράλληλα, προς αυτή τη κατεύθυνση, δημιουργούμε καινοτόμες υπηρεσίες, όπως το Μastercard Digital Enablement Service (MDES), μία υπηρεσία που δημιουργεί ξεχωριστά ψηφιακά tokens που αποθηκεύονται στις συσκευές μέσω των οποίων πραγματοποιούνται οι συναλλαγές, αντί του δεκαεξαψήφιου αριθμού της κάρτας του κατόχου.

Πώς βλέπετε την αγορά πληρωμών στο μέλλον; Προβλέπετε αλλαγές που θα αλλάξουν την καθημερινότητά μας;
Πλέον, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι άνθρωποι βρίσκονται στη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή.  Η μετάβαση αυτή, είναι προφανές ότι έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συναλλάσσονται και σίγουρα θα αλλάξει ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Ως ηγέτης στον κλάδο των ηλεκτρονικών πληρωμών παγκοσμίως και με στόχο να οδηγούμε τις εξελίξεις στον τομέα, στη Mastercard οραματιζόμαστε τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές. 

Με το βλέμμα προς αυτή την κατεύθυνση, εργαζόμαστε πάνω σε τρείς βασικούς πυλώνες: το εύρος των προσφερόμενων επιλογών, την ασύγκριτη ευκολία που παρέχουν οι υπηρεσίες μας, καθώς και τη διασφάλιση των καταναλωτών και των προσωπικών τους στοιχείων κατά την πραγματοποίηση συναλλαγών. Σχεδιάζουμε ένα περιβάλλον που ταυτίζεται με τον ορισμό που δίνουμε εσωτερικά για την εμπιστοσύνη στο οικοσύστημα των πληρωμών, προσφέροντας πλουραλισμό επιλογών για την πληρωμή τόσο ως προς το μέσο (κάρτα, κινητό, άλλη συνδεδεμένη συσκευή) όσο και ως προς την πηγή χρηματοδότησης (κάρτα, λογαριασμός). Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζεται περαιτέρω η εμπειρία των καταναλωτών και παράλληλα διατηρούνται υψηλά τα επίπεδα ασφαλείας που αυτοί αποζητούν.

Apple Pay σε συνεργασία με Τράπεζα Κύπρου

Πρόσφατα ανακοινώσατε την υπηρεσία Apple Pay σε συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα γι’ αυτή τη συνεργασία;
Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με την Τράπεζα Κύπρου και προσφέρουμε πλέον την υπηρεσία Apple Pay, μια υπηρεσία που κάνει τις ηλεκτρονικές πληρωμές εύκολες και ασφαλείς, με γρήγορο και άνετο τρόπο.

Η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα είναι οι βασικοί πυλώνες του Apple Pay. Με την χρήση της τεχνολογίας ψηφιακής ενεργοποίησης της Mastercard (MDES), η υπηρεσία παρέχει εξαιρετική εμπειρία και ασφάλεια στις πληρωμές. Το Apple Pay είναι εύκολο στην εγκατάσταση και δεν χρειάζεται η συμπλήρωση φόρμας ή η πληκτρολόγηση των πληροφοριών αποστολής και χρέωσης μιας και οι αγορές μέσω εφαρμογών ή στο διαδίκτυο που γίνονται μέσω Apple Pay είναι απλές με το Touch ID, ή με διπλό κλικ των πλαϊνών κουμπιών της συσκευής και επαληθεύεται με μόνο μια ματιά μέσω του Face ID. 

Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι χρησιμοποιώντας την κάρτα Mastercard  μέσω του Apple Pay, οι αριθμοί της κάρτας δεν αποθηκεύονται ούτε στη συσκευή αλλά ούτε και στους server της Apple αλλά παρέχεται ένας μοναδικός αριθμός λογαριασμού (Device Account Number) που κρυπτογραφείται και αποθηκεύεται με ασφάλεια στο Ασφαλές Στοιχείο (Secure Element) της συσκευής, ενώ κάθε συναλλαγή εγκρίνεται με έναν κωδικό ασφαλείας μιας χρήσης.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)