Γιώργος Τζιάζας: Να ξεκινάς από το μηδέν δεν είναι ποτέ εύκολο

Για τον Γιώργο Τζιάζα η δημιουργία μιας επιχείρησης δεν ήταν εύκολη υπόθεση καθώς η απόρριψη μιας καριέρας με σταθερό εισόδημα αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση για τον ίδιο. Παρόλα αυτά, κατάφερε να ξεκινήσει μια επιχείρηση από το μηδέν, την Ascanio Entertainment
 
Ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Ascanio Entertainment είναι μέλος της γενιάς των millennials. Των επιχειρηματιών δηλαδή που γεννήθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του '80 έως και τα τέλη της δεκαετίας του '90. Αυτοί που αν και εξακολουθούν να επικεντρώνονται στη διασφάλιση της κερδοφορίας των εταιρειών τους, ενδιαφέρονται επίσης να συντελέσουν τη δική τους αλλαγή στον κόσμο.
 
O Γιώργος Τζιάζας αποκαλύπτει στην κάμερα του InBusinessNews πτυχές της επαγγελματικής και προσωπικής του ζωής.
 
 

 
Ποιες οι κύριες δραστηριότητες της Ascanio Entertainment;
H Ascanio Entertainment ασχολείται με δημιουργία ηλεκτρονικών παιχνιδιών για το κοινό καθώς και για εταιρίες που επιθυμούν προώθηση μέσω παιχνιδιών, δημιουργία λογισμικού καθώς και υπηρεσίες συμβουλευτικής και στρατηγικού σχεδιασμού για εταιρίες. Επίσης βοηθούμε εταιρίες και ερευνητικά κέντρα να υλοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο των αρχών του Gamification και Game Theory μέσα στον οργανισμό και τις υπηρεσίες τους ή ακόμα πως χρησιμοποιώντας αυτές τις αρχές μπορούν να μεγαλώσουν το πελατολόγιό τους ή και να αυξήσουν τους επαναλαμβανόμενους πελάτες τους.

Πώς εξασκείτε πρακτικά διοίκηση στο χώρο εργασίας σας; Τι είδους μάνατζερ είστε;
Αποφεύγω το Micromanage και εμπιστεύομαι τόσο τους υπαλλήλους όσο και τα στελέχη να κάνουν την δουλειά τους στην εντέλεια. Θα ήταν τουλάχιστον αφελές να προσλαμβάνουμε ανθρώπους επειδή είναι ειδικοί στον τομέα τους και μετά να προσπαθούμε να τους λέμε πως να κάνουν την δουλεία τους. Ο καθένας έχει την ελευθερία να κάνει την δουλειά του με τον τρόπο που ο ίδιος θέλει, αλλά ταυτόχρονα παίρνει και τη βαρύτητα της ευθύνης των αποφάσεών του.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίσατε όταν δημιουργήσατε την δική σας επιχείρηση; Πόσο δύσκολο ήταν;
Το να ξεκινάς από το μηδέν δεν είναι ποτέ εύκολο. Μια μεγάλη πρόκληση ήταν η απόρριψη μιας ασφαλής καριέρας. Οι άνθρωποι είναι βιολογικά προγραμματισμένοι να θέλουν να έχουν σιγουριά και έτσι συνήθως αρκούνται στα σίγουρα. Ο Αντρέ Ζίντ είχε πει πως ο άνθρωπος για να ανακαλύψει νέα εδάφη, πρέπει να δεχτεί πως θα χάσει την όψη της ακτής για πολύ καιρό. Είναι σχεδόν αδύνατον να ξεκινήσεις να φτιάχνεις το όραμα σου από το μηδέν και ταυτόχρονα να έχεις και μια άλλη καριέρα. Το να μην έχεις εισόδημα για 5, 6, 7 μήνες και να μη μπορείς να βρεις ούτε πελάτες, ούτε επενδυτές είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρο. Αυτό που το κάνει ακόμα χειρότερο είναι διάφοροι «καλοθελητές» που σε αυτή τη πολύ ευάλωτη φάση ήθελαν να με πείσουν πως πήρα τη λάθος απόφαση. Ήταν ιδιαίτερα δύσκολο και χωρίς τους ανθρώπους που με στήριξαν θα ήταν ακόμη χειρότερο.

Πως επιτυγχάνετε work life balance;
Είμαι άνθρωπος του προγράμματος. Θεωρώ πως για όλα υπάρχει ο χρόνος εάν προγραμματιστεί σωστά. Η μεγαλύτερη παγίδα που πέφτουμε συνήθως είναι το να μην αξιολογούμε το χρόνο μας και πως αξίζει να τον ξοδέψουμε το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα να βλέπουμε τέσσερις πέντε ώρες Netflix. Εάν όντως αυτό είχαμε σκοπό να κάνουμε τότε όλα καλά, αλλά μετά δεν έχουμε δικαιολογία ότι δεν προλαβαίναμε να πάμε για καφέ με φίλους επειδή δεν είχαμε ώρα. Πρέπει να είναι συνειδητή επιλογή. Το πιο σημαντικό είναι οι δύο κόσμοι να μην εφάπτονται καθόλου. Τα προβλήματα της δουλείας δεν πρέπει να πηγαίνουν στο σπίτι και αντίστροφα. Μέχρι πρόσφατα περνούσα τον ελεύθερο μου χρόνο με τη γυναίκα μου και με φίλους παίζοντας επιτραπέζια, ηλεκτρονικά, πηγαίνοντας για καφέ ή φαγητό. Τον Αύγουστο είχα τη χαρά να γίνω πατέρας και από τότε η προσωπική μου ζωή καθώς και ο προγραμματισμός του ελεύθερου μου περιστρέφεται γύρω από τη κόρη μου.

Ποιο βιβλίο που έχετε διαβάσει σας άρεσε περισσότερο;
Υπάρχουν διαφορετικά βιβλία που μου αρέσουν για διαφορετικούς λόγους. Το «Lean Startup» του Eric Ries θεωρώ πως πρέπει να είναι η Βίβλος για όλες τις νεοφυής επιχειρήσεις και τους νέους επιχειρηματίες που προσπαθούν να ξεκινήσουν τώρα. To «The leader who had no title» του Robin Sharma είναι ακόμα ένα παράδειγμα εξαιρετικού βιβλίου, αυτό όμως αφορά τις νοοτροπίες που πρέπει να ενθαρρύνουμε μέσα σε μια επιχείρηση. Όσο για μυθιστόρημα νομίζω πως το «The Eight» της Catherine Neville, είναι από τα αγαπημένα μου.

Ποιο social media χρησιμοποιείτε περισσότερο;
Καθημερινά ανεβάζω ένα motivational quote στο Facebook και στο LinkedIn. Έστω και ένας άνθρωπος να το δει και να αλλάξει η μέρα του προς το καλύτερο, ή του δώσει δύναμή να προχωρήσει στον δικό του αγώνα, ο στόχος της δημοσίευσης έχει επιτευχθεί.
 
 

Οργανωτής: ΙΜΗ, Χορηγοί: PwC, CYTA, Bank of Cyprus, Επιστημονικός Συνεργάτης: IMR, Χορηγοί Επικοινωνίας: IN Business, Alpha Cyprus

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022
Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων και προώθηση του e-learning στο Δημόσιο
Cyprus: The new Global Tech and Innovation Hub Summit