Α. Λευκαρίτης: Οι νέοι τολμούν για δική τους επιχείρηση

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι νέοι και νέες τολμούν να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση. Συνήθως βλέπουμε να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και επιλογή σε τομείς όπως τεχνολογία, παραγωγή και προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών, περιβάλλοντος, ανακύκλωσης και αγροτικών προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ανδρεάς Λευκαρίτης, Retail Network Operations Manager της Πετρολίνα.


Ο Ανδρέας Λευκαρίτης ως μέλος της γενιάς των Millennials, των επιχειρηματιών που γεννήθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του '80 έως και τα τέλη της δεκαετίας του '90, πιστεύει στην νεανική επιχειρηματικότητα και κρίνει αναγκαία την στήριξη της από την Κυπριακή Κυβέρνηση.


Ο Retail Network Operations Manager της Πετρολίνα μας αναφέρει ακόμη τις βασικές δεξιότητες που θεωρεί ότι πρέπει να κατέχει ένα επιχειρηματίας της δεύτερης ή τρίτης γενιάς πριν αναλάβει ένα διευθυντικό ρόλο, μέσω της δικής του εμπειρίας ως Millennial.


Ποιες είναι οι βασικές δεξιότητες που χρειάζεται να αποκτήσει ένας επιχειρηματίας της δεύτερης ή τρίτης γενιάς πριν αναλάβει ένα διευθυντικό ρόλο;


Για να πετύχει ένας επιχειρηματίας στα καθήκοντα του θεωρώ ότι πρέπει να έχει τις εξής δεξιότητες:

  • Να μπορεί να επιλύσει προβλήματα γρήγορα και αποτελεσματικά. Να είναι ευέλικτος και έτοιμος να βρει λύσεις σε κάθε πρόβλημα εκτός φυσικά σε θέματα Αρχών, για τα οποία πρέπει να είναι απόλυτος, χωρίς ανοχή.
  • Να είναι και να ενεργεί ως μέλος της ομάδας του, για να μπορεί να αντιλαμβάνεται το κλίμα, τα προβλήματα, τις σχέσεις στην ομάδα/εταιρεία του. Να έχει αποτελεσματική  επικοινωνία με την ομάδα του, καθώς και με συνεργάτες και πελάτες του. Να αναγνωρίζει και να προωθεί τα άτομα που θα τον βοηθούν περισσότερο στη διεκπεραίωση των καθηκόντων του.
  • Να διαθέτει αυτοπεποίθηση και δημιουργική σκέψη για να μπορεί να λύνει πιο εύκολα  προβλήματα και πολλές φορές να τα μετατρέπει σε ευκαιρίες.
  • Να λαμβάνει και να δέχεται συμβουλές, ιδέες, παρατηρήσεις και κριτική  από την ομάδα του, τους συνεργάτες και πελάτες του, να αξιολογεί σωστά τα δεδομένα και να βελτιώνει ή διορθώνει προβλήματα που παρουσιάζονται στη δουλειά του. Δεν πρέπει όμως να λειτουργεί συναισθηματικά ή με προκατάληψη γιατί εκεί λαμβάνονται πολλές φορές λανθασμένες αποφάσεις που συνήθως στοιχίζουν στην εταιρεία του.

Πώς βλέπετε την επιχειρηματικότητα στην Κύπρο ως νέος του 21ου αιώνα;


Τα τελευταία χρόνια ενισχύεται η νεανική επιχειρηματικότητα στην Κύπρο. Όλο και περισσότεροι νέοι και νέες τολμούν να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση. Είναι πολύ σημαντικό το ότι παρέχονται μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας χορηγίες για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας που καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος τους αρχικού κεφαλαίου που απαιτείται για τη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης. Επιπλέον, παρέχονται επιχορηγημένα εκπαιδευτικά σεμινάρια για τη δημιουργία νέων και βιώσιμων μικρών-μεσαίων επιχειρήσεων.


Συνήθως βλέπουμε να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και επιλογή σε τομείς τεχνολογίας, παραγωγής και προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών, περιβάλλοντος, ανακύκλωσης και αγροτικών προϊόντων και υπηρεσιών.


Η Κυπριακή Κυβέρνηση οφείλει να βοηθά περισσότερο τους ταλαντούχους νέους που θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση στον τόπο τους γιατί έτσι δεν θα ψάχνουν για δουλειά στο εξωτερικό, θα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και οι επενδύσεις θα βοηθούν τον τόπο μας.


Ποιοι είναι οι προσωπικοί σας στόχοι/σχέδια για την εταιρεία σας;


Ως βασικούς στόχους/σχέδια για την εταιρεία μας έχω:


Τη διατήρηση της ηγετικής μας θέσης στον τομέα των πετρελαιοειδών και την αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας μας. Γιατί μόνο μια υγιής επιχείρηση μπορεί να επενδύει και να προετοιμάζεται για τις αλλαγές που σύντομα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε στον τομέα μας και τις νέες τάσεις της αγοράς. Πρέπει να κάνουμε έγκαιρα τις κατάλληλες κινήσεις για να διασφαλίσουμε τον ηγετικό μας ρόλο στον τομέα της ενέργειας στην Κύπρο. Οφείλουμε να το πράξουμε ως η πρώτη και μεγαλύτερη Κυπριακή εταιρεία πετρελαιοειδών του τόπου μας.


Να διατηρήσουμε ως οικογένεια και ως άτομα την ανθρώπινη μας προσέγγιση στα καθημερινά θέματα της δουλειάς μας και να είμαστε πάντα δίπλα στους συναδέλφους μας, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα βρισκόμασταν εδώ που είμαστε σήμερα. Επίσης, να συνεχίσουμε την προσφορά μας προς την κοινωνία, τον αθλητισμό και το περιβάλλον.


Προσωπικός μου στόχος όπως ανάφερα και πιο πάνω είναι να μπορέσουμε μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια μου να διατηρήσουμε και να συνεχίσουμε την επιτυχημένη πορεία της εταιρεία μας και να διαφυλάξουμε όπως και οι προηγούμενες γενιές το όνομα μας ως καλοί εργοδότες και καλοί άνθρωποι.




Επιστημονικός Συνεργάτης: IMR, Χορηγός Επικοινωνίας: Alpha Κύπρου, Partners: PwC, Cyta, Bank of Cyprus
 

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022
Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων και προώθηση του e-learning στο Δημόσιο
Cyprus: The new Global Tech and Innovation Hub Summit