Μόλις τρεις στις δέκα ΜμΕ στην Κύπρο αισιόδοξες για το 2022

Mόνο το 29% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων(ΜμΕ) παραμένουν γενικά αισιόδοξες για το 2022, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής έρευνας που διεξήγαγε η SMEunited και εκ μέρους της SMEunited διενήργησε στην Κύπρο το ΚΕΒΕ. 

Ειδικότερα και όσον αφορά τις πωλήσεις το 24%, την εργοδότηση το 21%, τις επενδύσεις το 23%,τις παραγγελίες το 28%. Επίσης το 68% αναμένει αύξηση των τιμών. Οι καλύτερες προβλέψεις προέρχονται από τον τομέα των υπηρεσιών, αλλά τονίζεται και πάλι ότι αυτές έγιναν πριν από το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στις 15 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος δείχνει ότι η ανάκαμψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) έφτασε σε αδιέξοδο. Τα αποτελέσματα του 2oυ εξαμήνου του 2021 υστερούν σημαντικά σε σχέση με τις προσδοκίες, ενώ επικρατεί αβεβαιότητα στις προβλέψεις για το 2022, οι οποίες αξίζει να σημειωθεί πως έγιναν πριν από την κρίση στην Ουκρανία.

 

Το επιχειρηματικό κλίμα των ΜμΕ βαθμολογείται με 75,2 %, ελαφρά μειωμένο κατά 0,9 % σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Στα αποτελέσματα της έρευνας επισημαίνεται ότι οι αποθαρρυντικές οικονομικές συνθήκες, όπως η εξάπλωση των νέων μεταλλάξεων της νόσου Covid-19, οι τιμές της ενέργειας και οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού, είναι οι κύριοι λόγοι για την ασθενέστερη επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Οι ΜμΕ στον τομέα των υπηρεσιών επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από τους νέους περιορισμούς της νόσου COVID-19 το φθινόπωρο του 2021.

Τα αποτελέσματα υστερούν πολύ σε σχέση με τις προσδοκίες, ιδίως όσον αφορά τον κύκλο εργασιών και τις επενδύσεις. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η έρευνα διεξήχθη πριν ξεκινήσει η εισβολή στην Ουκρανία, και η πραγματική κατάσταση για το τρέχον εξάμηνο μπορεί να είναι ακόμη πολύ χειρότερη από τις προσδοκίες που παρουσιάζονται.

H SMEunited αποτελεί την Ένωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ευρώπης με 65 μέλη οργανώσεις από περισσότερες από 30 ευρωπαϊκές χώρες. Η Ένωση εκπροσωπεί εθνικές διατομεακές ομοσπονδίες ΜμΕ, ευρωπαϊκές κλαδικές οργανώσεις ΜμΕ και συνδεδεμένα μέλη. Συνολικά, εκπροσωπεί περισσότερες από 22,5 εκατομμύρια επιχειρήσεις με περίπου 82 εκατομμύρια εργαζομένους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Συγκαταλέγεται δε ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ το ΚΕΒΕ είναι πλήρες μέλος της Ένωσης εκπροσωπώντας τις κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή το ΚΕΒΕ, ήδη πριν από τον πόλεμο, οι προοπτικές έδειξαν υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις της πανδημίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και την πιθανή συνέχιση των προβλημάτων στην προσφορά και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το ΚΕΒΕ, η SMEunited συνιστά η εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική να επικεντρωθεί στην ελάφρυνση των κυρώσεων στις ΜμΕ και στη σταθεροποίηση των αγορών ενέργειας και προϊόντων, ώστε να μπορέσουν οι ΜμΕ να ξεπεράσουν την υψηλή αβεβαιότητα που προκάλεσε ο ουκρανικός πόλεμος και η συνεχιζόμενη κρίση της νόσου COVID-19. Αυτό, όπως τονίζει, αποτελεί προϋπόθεση για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην τόνωση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

Δειτε Επισης

Βραβεία Καινοτομίας & Έρευνας από ΟΕΒ και ΙδΕΚ: Οι γεμάτες έμπνευση δηλώσεις των βραβευθέντων (vid)
Οδηγός προστασίας δεδομένων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022