Α. Παπαδόπουλος: Η σχέση τράπεζας-ΜμΕ είναι win win ή lose lose

Μεγάλη προθυμία εκφράζουν οι τραπεζικοί οργανισμοί να χρηματοδοτήσουν καινοτόμες ιδέες και επιχειρήσεις μέσω της αυξημένης ρευστότητας στα ταμεία τους. Φυσικά, η χρηματοδότηση δεν παραχωρείται άνευ όρων.

Τα βασικά κριτήρια για παραχώρηση χρημάτων από τράπεζες και τη σχέση που πρέπει να αναπτύξει η επιχείρηση με τον τραπεζικό οργανισμό, παρέθεσε σε μια εξαιρετική παρουσίαση ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, Επικεφαλής της Μονάδας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Ελληνικής Τράπεζας στο Συνέδριο «Αναπτύσσοντας τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Κύπρο».

Ο κ. Παπαδόπουλος ξεκίνησε την παρουσίασή του αναφέροντας ότι 1 στα 5 νοικοκυριά έχει τη δική του επιχείρηση στην Κύπρο σε αντίθεση με 1 στα 10 στην Ε.Ε, γεγονός που δείχνει ότι ο Κύπριος «έχει το επιχειρείν μέσα του».

Όσο για το ποιος βγαίνει νικητής από τους δύο; «Η σχέση τράπεζας και επιχείρησης δεν είναι ποδόσφαιρο. Είναι win win ή lose lose», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος, που στη συνέχεια εξήγησε στο κοινό τον ρόλο της τράπεζας για την επιχείρηση και τι αναμένει ένα τραπεζικό ίδρυμα απ’ αυτές.

Στις βασικές παράμετροι που ενδιαφέρουν την τράπεζα, οι πωλήσεις του πελάτη, η ύπαρξη ικανοποιητικού περιθωρίου κέρδους, διασπορά των πωλήσεων και διάδοχη κατάσταση. Με βάση τα πιο πάνω η τράπεζα ετοιμάζει κάθε χρόνο γραπτή ανάλυση και παρουσίαση πιστοληπτικής ικανότητας της εταιρείας προς τις εγκριτικές αρχές.

Ακολούθως, ο κ. Παπαδόπουλος παρέθεσε τους βασικούς όρους χρηματοδότησης, εξηγώντας πότε αλλάζει το επιτόκιο δανεισμού και τι συμβαίνει όταν μια επιχείρηση δεν έχει αρκετές εξασφαλίσεις.

Σε ερώτημα που δέχτηκε για το κατά πόσο οι σημερινές συνθήκες είναι κατάλληλες για χρηματοδότηση ΜμΕ, ο ομιλητής σχολίασε τα εξής: «Βρισκόμαστε σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον και σε συνεχείς αλλαγές. Με την Ελληνική Τράπεζα έχετε το πλευρό σας ένα ισχυρό συνεργάτη». Στη συνέχει πρόσθεσε πως τελευταία παρατηρείται μια μαζική προσπάθεια για ανάπτυξη τόσο από φορείς όσο και από το ταμείο ανάκαμψης. «Συλλογικά και ομαδικά θα τα καταφέρουμε», είπε καταληκτικά.

Δειτε Επισης

Βραβεία Καινοτομίας & Έρευνας από ΟΕΒ και ΙδΕΚ: Οι γεμάτες έμπνευση δηλώσεις των βραβευθέντων (vid)
Οδηγός προστασίας δεδομένων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022