Προκλήσεις και φιλοδοξίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η σύγχρονη τεχνολογική υποδομή στο επιχειρηματικό περιβάλλον θεωρείται εδώ και καιρό πια, αυτονόητη αξία. Συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας μιας επιχείρησης. Ταυτοχρόνως, της παρέχει την απαιτούμενη ευελιξία για να προσαρμόζεται στις ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς.

Αξία, που αποτελεί τη βάση επιτυχίας και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), καταλύτες για την οικονομική ανάπτυξη, την παραγωγή, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση.

Η σημαντικότητά τους για την οικονομία της χώρας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αποτελούν σχεδόν το 99% των τοπικών επιχειρήσεων. Ο αριθμός των επιχειρήσεων στην Κύπρο ήταν ανοδικός τα τέλη του 2020 με την αύξηση να περιορίζεται, όμως, στο 2% λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με το Μητρώο Επιχειρήσεων για το 2020, που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία τον Δεκέμβριο του 2021, ο αριθμός των επιχειρήσεων είχε ανέλθει σε 109.220 παρουσιάζοντας την αύξηση 2% σε ετήσια βάση, που είναι η μικρότερη από το 2016.

Η υγειονομική κρίση ήταν, συνεπώς, κομβικό σημείο για τις ΜμΕ της Κύπρου και το μέλλον τους. Στα προβληματικά θέματα και ο πολύ μικρός αριθμός προσωπικού που εκ των πραγμάτων τις καθιστούν πολύ πιο ευάλωτες σε έκτακτα γεγονότα αλλά και εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξή τους: Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 95,1% αποτελείται από 103.836 επιχειρήσεις με 0 έως 9 απασχολούμενους. Ποσοστό 4.2% του συνόλου (4.550) ήταν επιχειρήσεις που απασχολούσαν μεταξύ 10 και 49 άτομα, ποσοστό 0,6% (714) ήταν επιχειρήσεις που απασχολούσαν μεταξύ 50 και 249 ατόμων, ενώ μόλις ποσοστό 0,1% (120) ήταν το μερίδιο των επιχειρήσεων που απασχολούσαν πέραν των 250 ατόμων.

Ο μεγαλύτερος παραγωγικός τομέας σε αριθμό επιχειρήσεων εξακολουθεί να είναι αυτός του Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου και Επισκευής Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσικλετών με 16.942 επιχειρήσεις. Ακολουθούν οι τομείς των Επαγγελματικών, Επιστημονικών και Τεχνικών Δραστηριοτήτων με 10.415 και των Κατασκευών με 9.334. Ο μικρότερος παραγωγικός τομέας είναι τα Ορυχεία και Λατομεία.

Οι μοναδικές προκλήσεις και οι τρόποι αντιμετώπισης

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που εμπεριέχει η συμπερίληψη σε αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων, καθώς ενδεχομένως να συνιστά μια καθόλα μοναχική διαδικασία, δεδομένου του μικρού αριθμού διευθυντικών στελεχών, η ΙΜΗ, η Ελληνική Τράπεζα, η Epic και το Πανεπιστήμιο Central Lancashire Cyprus (UCLan Cyprus) οργανώνουν το συνέδριο για Μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τίτλο «Αναπτύσσοντας τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Κύπρο» για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.

Στο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου 2022 στους Χαρουπόμυλους Λανίτη στη Λεμεσό, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευχέρεια να μοιραστούν εμπειρίες και να αναπτύξουν εποικοδομητικό διάλογο για θέματα που αποτελούν την καθημερινή εταιρική τους πρακτική, καθώς επίσης και τις προκλήσεις και τις φιλοδοξίες τους.

Επί τάπητος θα βρεθούν ζητήματα όπως οι τρόποι μέσα από τους οποίους οι ΜμΕ μπορούν να αναβαθμιστούν, να αναπτυχθούν και να καινοτομήσουν μέσα από ευρωπαϊκά και κρατικά Σχέδια Χορηγιών καθώς και από καινοτόμες ιδέες. Την κερδοφορία απογειώνει όχι μόνο η υλοποίηση μιας έξυπνης λύσης ή ένα χρηματοδοτικό σχέδιο αλλά και η ικανότητα σωστού και σύγχρονου μάρκετινγκ. Γι’ αυτό και στο Συνέδριο θα υπάρξει ξεχωριστή ενότητα με τίτλο «Οι επαγγελματικές δεξιότητες που κάνουν τη διαφορά στο μάρκετινγκ». Τέλος, θα γίνει παρουσίαση των σύγχρονων, ασφαλών τηλεπικοινωνιακών Δικτύων για ΜμΕ, βασικά για την ομαλή λειτουργία τους.

Το Συνέδριο ενδιαφέρει όλα τα διευθυντικά στελέχη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του Συνεδρίου, κάντε κλικ εδώ.

Δωρεάν συμμετοχή, με απαραίτητη τη δήλωση συμμετοχής. Για πληροφορίες και εγγραφές πατήστε εδώ.

 

Πληροφορίες Συνεδρίου

Οργανωτής: ΙΜΗ

Partners: Epic, Ελληνική Τράπεζα, Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus

Συνεργάτης: IMR

Με τη στήριξη: Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου

Χορηγοί Επικοινωνίας: REPORTER, περιοδικό ΙN Business, περιοδικό GOLD, ALPHA Κύπρου

 

Δειτε Επισης

Βραβεία Καινοτομίας & Έρευνας από ΟΕΒ και ΙδΕΚ: Οι γεμάτες έμπνευση δηλώσεις των βραβευθέντων (vid)
Οδηγός προστασίας δεδομένων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022