H ιδέα που οδήγησε στο επιχειρηματικό success της Engino

Το κλειδί της επιτυχίας για μια μικρομεσαία επιχείρηση είναι ένας συνδυασμός παραγόντων: μια καλή ιδέα, η αναγνώριση ενός κενού στην αγορά, η γνώση και η εμπειρία του εφευρέτη, εξασφάλιση επενδύσεων και στρατηγικών συνεργασιών και πάθος για τη δουλειά. Αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν στο να γίνει η Engino πρότυπο για νέες επιχειρήσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

To Engino είναι ένα πολυβραβευμένο τρισδιάστατο παιχνίδι κατασκευών για παιδιά και ενήλικες, που αποτελείται από πλαστικές ράβδους και συνδετήρες που μπορούν να δημιουργήσουν απλά αλλά και πολύπλοκα σχέδια χρησιμοποιώντας μικρό αριθμό κομματιών κι εξαρτημάτων.

Η Engino ιδρύθηκε το 2004 από τον τότε επιθεωρητή του μαθήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, Κώστα Σίσαμο. Ο κ. Σίσαμος παρατήρησε ότι οι μαθητές του δυσκολεύονταν όταν έπρεπε να κτίσουν μοντέλα κολλώντας ξυλάκια μεταξύ τους και συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να βρει έναν ευκολότερο και γρηγορότερο τρόπο για αυτή τη διαδικασία. Έτσι, κατέληξε στην ιδέα του: ένα σύστημα συνδετήρων που επιτρέπει στο μαθητή να ενώσει τα ξυλάκια χωρίς να πρέπει να τα κολλήσει.

Όταν η εταιρεία κατάφερε να λάβει χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εμπορίου και ευρωπαϊκά κονδύλια από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, ο κ. Σίσαμος αφιερώθηκε στην έρευνα, το σχεδιασμό και τη δοκιμή μέχρι το 2007 που τα πρώτα Engino βγήκαν στην αγορά.

Σήμερα, τα κοινωνικά, οικονομικά και βιομηχανικά οφέλη τα οποία έχει προσφέρει η εταιρεία είναι σημαντικά όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την Ευρώπη. Το προϊόν είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που βοηθά παιδιά να αναπτύξουν συγκεκριμένες δεξιότητες που μπορούν να τους μεταμορφώσουν σε μικρούς εφευρέτες. Κι αφού εξάγεται σε πάνω από 15 χώρες μπορούμε να πούμε περήφανα πως ένα κυπριακό προϊόν χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση παιδιών διεθνώς. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα κατορθώματα ήταν η ίδρυση εργοστασίου παραγωγής στη Λεμεσό, το οποίο αποτελεί πρότυπο παραγωγής για εταιρείες του εξωτερικού.

Ο Κύπριος επιχειρηματίας στον τομέα της τεχνολογίας Κώστας Σίσαμος θα μιλήσει ενώπιον του Συνεδρίου με τίτλο «Αναπτύσσοντας τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Κύπρο για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου» για το πώς προέκυψε η ιδέα για δημιουργία της Engino και ποια στάδια υπήρξαν μέχρι την υλοποίησή της, την παραγωγή του πρώτου εκπαιδευτικού παιχνιδιού, καθώς και το πώς η αξιοποίηση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά ταμεία… απογείωσε την επιχείρησή του.

Το Συνέδριο «Αναπτύσσοντας τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου 2022 στις 2μ.μ. στους Χαρουπόμυλους Λανίτη στη Λεμεσό, απευθύνεται σε όλα τα διευθυντικά στελέχη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του Συνεδρίου, κάντε κλικ εδώ.

Δωρεάν συμμετοχή, με απαραίτητη τη δήλωση συμμετοχής. Για πληροφορίες και εγγραφές πατήστε εδώ.

Πληροφορίες Συνεδρίου

Οργανωτής: ΙΜΗ

Partners: Epic, Ελληνική Τράπεζα, Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus

Συνεργάτης: IMR

Με τη στήριξη: Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου

Χορηγοί Επικοινωνίας: REPORTER, περιοδικό ΙN Business, περιοδικό GOLD

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή