Υπ. Ενέργειας: €50 εκατ. για ενίσχυση ΜμΕ του μεταποιητικού τομέα

InBusinessNews  07/02/2022 13:47
Υπ. Ενέργειας: €50 εκατ. για ενίσχυση ΜμΕ του μεταποιητικού τομέα

Υπ. Ενέργειας: €50 εκατ. για ενίσχυση ΜμΕ του μεταποιητικού τομέα

InBusinessNews  07/02/2022 13:47

Με στόχο την ενθάρρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, την προώθηση της καινοτομίας, την πράσινη και κυκλική καινοτομία, αλλά και τη μείωση ανεργίας, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας εφαρμόζει σχέδια χορηγιών.

Η οικονομική ενίσχυση παραχωρείται υπό μορφή μη επιστρεπτέας χορηγίας η οποία υπολογίζεται ως ποσοστό πάνω στο επιλέξιμο κόστος της επένδυσης και το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται στο κάθε σχέδιο χορηγιών που ανακοινώνεται.

Μιλώντας στο «5o Συνέδριο Ευρωπαϊκών και Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων-Νέα Προγραμματική Περίοδος 2021-2027», ο διευθυντής της υπηρεσίας βιομηχανίας και τεχνολογίας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας υπέδειξε ότι το Υπουργείο διαθέτει 300 και πλέον εκατ. ευρώ για να εφαρμόσει στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Σχέδια χορηγιών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ)

Όσον αφορά το «Σχέδιο για Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ του Μεταποιητικού Τομέα και Άλλων Στενευμένων Κλάδων» που προκηρύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και έληξε τον Σεπτέμβριο του 2021, το Υπουργείο έλαβε περίπου 650 αιτήσεις και προϋπολογισμός αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο κ. Φωτιάδης, μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 150 επιχειρήσεις και αναμένονται να εγκριθούν περαιτέρω.

Επιπρόσθετα, το «Σχέδιο για Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ στις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων» προκηρύχθηκε τον Μάρτιο του 2021 και έληξε τον Σεπτέμβριο του 2021 και ο προϋπολογισμός του έφτασε το 1,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Φωτιάδη, μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 13 αιτήσεις.

Ο κ. Φωτιάδης ανακοίνωσε ότι τους επόμενους μήνες, και συγκεκριμένα το Α’ εξάμηνο του 2022, το Υπουργείο θα προχωρήσει με νέες προκηρύξεις τεσσάρων σχεδίων με συνολικό προϋπολογισμό 97 εκατ. ευρώ.  Όσον αφορά τις ΜμΕ, το σχέδιο θα αφορά πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και θα ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ.

Πρόσβαση σε δανεισμό  

Εκτός από τα σχέδια χορηγιών, ο κ. Φωτιάδης ανέφερε ότι το Υπουργείο αναγνωρίζει τις ανάγκες των ΜμΕ για δανεισμό από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο ξεκίνησε μια σειρά συζητήσεων με άλλα εμπλεκόμενα Υπουργεία, τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου και με τράπεζες.

RELATED ARTICLES

Πίσω στην αρχή της σελίδας