Παραδοσιακά αρκατένα με αυθεντικές κυπριακές μυρωδιές

Η  όμορφη ιστορία σαν παραμύθι των αρκατένων κουλουριών της Ελένης Νεοκλέους, αρχίζει στα τέλη του 19ου αιώνα στο Όμοδος. Πρωταγωνίστρια η Ελένη Γερολέμου, γιαγιά της κ. Νεοκλέους. Αρχικά, η γιαγιά Ελένη παρασκεύαζε τα αρκατένα για οικογενειακή χρήση, γεμίζοντας τα δρομάκια του Ομόδους με πρωτόγνωρες μυρωδιές. Η τέχνη παρασκευής αρκατένων πέρασε στις επόμενες γενιές, με την κόρη της γιαγιάς Ελένης, Φιγούρα Αντωνίου να συνεχίζει την παράδοση, πωλώντας αρκατένα από το 1935 στις Πλάτρες, το Τρόοδος και αργότερα στη Λευκωσία.

Στο πλάι της κ. Φιγούρας, η κόρη της, Ελένη Νεοκλέους, η οποία έμαθε από τα παιδικά της χρόνια όλα τα μυστικά του γνήσιου αρκατένου κουλουριού, του αφρομύκητα των αλεσμένων ρεβυθιών και του «ανατζινίσματός»  του κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η διαδικασία παρασκευής
Αρωματικά μυστικά με αλεύρι και αρκάτη πρωταγωνιστούν στην σκάφη, έτοιμα για ζύμωμα με καθαρό «ομοδίτικο» νερό. Στο παρελθόν, η κ. Νεοκλέους φούρνιζε τα αρκατένα, μετά την ολοκλήρωση του ζυμώματος, στον παραδοσιακό φούρνο που πύρωνε με ξύλα.

Το 1986, η ίδια έχτισε τον δικό της φούρνο που μέχρι σήμερα ψήνει χιλιάδες αρκατένα καθημερινά, αφού μετά από πολλές παροτρύνσεις των πελατών, οι οποίοι ζητούσαν να αγοράζουν τα αρκατένα από καταστήματα και υπεραγορές, επέκτεινε την επιχείρηση και την παραγωγή αρκατένων μαζί με τον γιο της, Γιάννη Γεωργίου. Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, o κ. Γεωργίου τόνισε ότι «παντοτινό μέλημά μας είναι η διατήρηση της γνήσιας συνταγής των αρκατένων». Εξάλλου, η UNESCO έχει αναγνωρίσει το αρκατένο ως κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Οι διαθέσιμες γεύσεις και συσκευασίες
Τα αρκατένα διατίθενται σε διάφορες γεύσεις και συσκευασίες. Συγκεκριμένα, ντόπιοι και τουρίστες μπορούν να απολαύσουν στρογγυλά παραδοσιακά αρκατένα σε συσκευασίες 500ων και 1000ων γραμμαρίων ή σε μπουκιές, παραδοσιακά αρκατένα ολικής αλέσεως 1000ων γραμμαρίων και σε μπουκιές, αρκατένα ζυμωμένα με χαρουπόμελο χωρίς ζάχαρη, αρκατένα με σταφυδάκια και αμυγδαλόκουνα, μικρά και μεγάλα αρκατένα ψωμιά και γεμιστά αρκατένα με χαλούμι, ελιές, λουκάνικο, ζαμπόν-τυρί και πολλά άλλα.

Με στόχο τη συνέχιση της κυπριακής παράδοσης
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, η συνέχιση της κυπριακής παράδοσης αποτελεί πρώτιστο μέλημα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «πολλοί αναζητούν τα γνήσια παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας. Η συνέχιση της παράδοσης είναι πολύ σημαντική για να μην ξεχάσουν οι νέοι μας το γνήσιο παραδοσιακό αρκατένο ψωμί, χωρίς συντηρητικά». Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι πρόκληση για την επιχείρηση είναι να πεισθεί ο κόσμος «για την αυθεντικότητα του δικού μας γνήσιου αρκατένου, που δυστυχώς πολύς κόσμος δεν γνωρίζει και πείθεται με παραπλήσια προϊόντα», ενώ υποσχέθηκε καινούργιες αρκατένες ιδέες στο άμεσο μέλλον!

Facts & Figures

  • Έτος ίδρυσης: 1960
  • Ιδρυτής: Ελένη Νεοκλέους
  • Ιδιοκτήτης: Γιάννης  Γεωργίου

Συνεργάτες/Partners: Epic, Hellenic Βank και University of Central Lancashire Cyprus (UCLan Cyprus)

Δειτε Επισης

Βραβεία Καινοτομίας & Έρευνας από ΟΕΒ και ΙδΕΚ: Οι γεμάτες έμπνευση δηλώσεις των βραβευθέντων (vid)
Οδηγός προστασίας δεδομένων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022