Ευγενία Ηροδότου: Άμεση η ανάγκη ανάπτυξης έργων ΑΠΕ

Η συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη συνολική κατανάλωση ηλεκτρισμού στη Κύπρο βρίσκεται στο 10%, με το υπόλοιπο 90% να παράγεται κυρίως από γεννήτριες που καίνε καύσιμα, εκπέμποντας τεράστιες ποσότητες ρύπων. Απαιτείται άμεσα η επιτάχυνση διαδικασιών ανάπτυξης έργων ΑΠΕ και ιδιαίτερα ηλιακών συστημάτων, με συνδυασμό αποθήκευσης ενέργειας.

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή της στο InBusinessNews, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της EnergyIntel Services, Ευγενία Ηροδότου. Η κ. Ηροδότου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρει η εταιρεία Energy Intel, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας ΑΠΕ, καθώς και στη θέση της Κύπρου σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή ανάλογων πρακτικών και πολιτικών.

Η εταιρεία
H EnergyIntel Services είναι μία κυπριακή εταιρεία, με τεχνογνωσία και δραστηριότητα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ιδρύθηκε το 2006, με στόχο να προωθήσει τη χρήση πράσινης ενέργειας από τους καταναλωτές. Όπως επισημαίνει η κ. Ηροδότου, «είναι ένας οργανισμός υγιής, ανεξάρτητος και πρωτοπόρος, και έχει σταθερό προσανατολισμό στην παραγωγή και εφαρμογή ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές». Αναπτύσσει ισχυρές διεθνείς τεχνολογικές και επενδυτικές συμμαχίες και συνεργασίες, και διαθέτει επιλεγμένο ανθρώπινο δυναμικό με υψηλή τεχνογνωσία, εξειδίκευση και τεχνική εμπειρία.

Είναι ενταγμένη στο σχέδιο χορηγιών για ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας, με την πρόταση για το έργο Intelcon, η οποία έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε., ενώ διαθέτει το πιστοποιητικό ISO 9001:2015 από τον Οργανισμό Επιθεώρησης και Πιστοποίησης TUV Cyprus (TUV Nord). Προς την κατεύθυνση προώθησης της αποθήκευσης θερμικής ενέργειας στην παγκόσμια αγορά, έχει υπογράψει συμβόλαιο με το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας για επιχορήγηση ενός εκατομμυρίου ευρώ, στο πλαίσιο της στρατηγικής Ευρώπη 2020 για έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη.  

Προϊόντα και υπηρεσίες
Η επιχείρηση καθιερώνεται ως η κυπριακή δύναμη εφαρμογής καθαρής, πράσινης ενέργειας στην καθημερινή ζωή. Παρέχει εξελιγμένα και καινοτόμα προϊόντα, όπως ηλιακά θερμικά και φωτοβολταϊκά συστήματα με ή χωρίς αποθήκευση ενέργειας, συστήματα υπέρυθρης θέρμανσης και έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης. Επιπρόσθετα, προσφέρει υπηρεσίες σχεδιασμού, αδειοδότησης, χρηματοδότησης και κατασκευής σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ.

Τα παρεχόμενα προϊόντα και υπηρεσίες αναπτύσσονται μετά από μελέτη των αναγκών των πελατών, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τον σχεδιασμό πρωτοποριακών και απλών υπηρεσιών και λύσεων για κάθε οικιακό καταναλωτή, επιχειρήσεις και βιομηχανίες, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πελατών.  

Οι προκλήσεις στον τομέα ΑΠΕ
Σύμφωνα με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του οργανισμού, «εκτιμάται ότι η κατανάλωση ηλεκτρισμού στη Κύπρο πρόκειται να διπλασιαστεί στα επόμενα χρόνια. Για τον λόγο αυτό, απαιτείται άμεσα η επιτάχυνση διαδικασιών ανάπτυξης έργων ΑΠΕ και ιδιαίτερα ηλιακών συστημάτων με συνδυασμό αποθήκευσης ενέργειας». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, για να καταστεί η Κύπρος ενεργειακά ανεξάρτητη από τα ορυκτά καύσιμα, θα πρέπει να εικοσαπλασιαστεί η συνεισφορά των ηλιακών συστημάτων ΑΠΕ. Οι αυξανόμενες ανάγκες σε ηλιακά συστήματα ΑΠΕ, συνέχισε, παρ' ότι προσφέρουν μία διευρυμένη γκάμα πελατών, συνεπάγονται παράλληλα αυξημένο ανταγωνισμό και περισσότερες προσδοκίες από τους πελάτες.   

Μακροπρόθεσμοι στόχοι
Στόχος της επιχείρησης, καταλήγει η κ. Ηροδότου, είναι «Να συμβάλει στη μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα για τις επιχειρήσεις και να εφαρμόζει κάθε βιώσιμη πρακτική για το περιβάλλον, την κοινωνία και τον άνθρωπο. Να είναι πρωταγωνιστής στην προσπάθεια αλλαγής του κόσμου, ως αξιόπιστος συνεργάτης αειφόρου ανάπτυξης, δημιουργώντας αξιόλογες κι αποδοτικές ενεργειακές λύσεις ΑΠΕ, που θα παρέχονται πάντοτε με πάθος, εξειδίκευση, ομαδική εργασία και αδιάκοπη εστίαση στην ικανοποίηση των πελατών».

Facts & Figures

Έτος ίδρυσης: 2006

Ιδρυτές: Ευγενία Ηροδότου και Μάριος Αλεξάνδρου

CEO: Ευγενία Ηροδότου

Αριθμός προσωπικού: 18

 

Συνεργάτες/Partners: Epic, Hellenic Βank και University of Central Lancashire Cyprus (UCLan Cyprus)

Δειτε Επισης

Βραβεία Καινοτομίας & Έρευνας από ΟΕΒ και ΙδΕΚ: Οι γεμάτες έμπνευση δηλώσεις των βραβευθέντων (vid)
Οδηγός προστασίας δεδομένων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022