Mellona: Προϊόντα εμπνευσμένα από τη φύση και την παράδοση

Με έτος ίδρυσης το 2010, η Mellona εξειδικεύεται στην παραγωγή φυσικών προϊόντων διατροφής με ξεχωριστή γεύση και μεγάλη θρεπτική αξία. Η εταιρεία είναι γνωστή κυρίως για το άθερμο μέλι που παράγει. Άλλα προϊόντα της Mellona, είναι το μοναδικό στο είδος του βαλσάμικο ξύδι από χαρούπι, τα 100% φυσικά σιρόπια από ρόδι, χαρούπι (χαρουπόμελο), ή σταφύλι (πετιμέζι), το βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τα αφεψήματα βοτάνων.

Αξιοσημείωτο, ότι η Mellona έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για πιστοποίηση κυπριακού χαρουπόμελου ως προϊόν ΠΟΠ.

Ο Στέλιος Στυλιανού, διευθυντής της εταιρείας, σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, παρουσιάζει τα προϊόντα και αναφέρει, μεταξύ άλλων, τις προκλήσεις του τομέα.

Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρεία και τα προϊόντα που παρέχετε…
H Mellona ιδρύθηκε το 2010 με στόχο την παραγωγή καινοτόμων φυσικών προϊόντων διατροφής με ξεχωριστή γεύση και μεγάλη θρεπτική αξία. Με κύριες πρώτες ύλες το μέλι, το χαρούπι, το ρόδι και την ελιά παράγουμε μοναδικά προϊόντα. Μερικά από αυτά είναι τα βραβευμένα για την καινοτομία τους, επαλείμματα από άθερμο μέλι, το μοναδικό στο είδος του βαλσάμικο ξύδι από χαρούπι, τα 100% φυσικά σιρόπια από ρόδι, χαρούπι (χαρουπόμελο), ή σταφύλι (πετιμέζι), το βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τα αφεψήματα βοτάνων.

Όλα τα προϊόντα δημιουργήθηκαν με γνώμονα την κορυφαία ποιότητα, την ελκυστική γεύση και τα οφέλη για την υγεία που φέρνει η κατανάλωση τους.

Είχαμε ξεκινήσει με ένα μόλις προϊόν, το άθερμο μέλι. Αυτή την στιγμή τα προϊόντα μας είναι δεκάδες και είναι διαθέσιμα στην Κυπριακή αγορά αλλά κυρίως στο εξωτερικό αφού οι εξαγωγές αποτελούν πρωταρχικό στόχο στον στρατηγικό μας σχεδιασμό. Από την αρχή είχαμε εντοπίσει τις τεράστιες ευκαιρίες για εξαγωγή μοναδικών, απόλυτα φυσικών και υψηλής ποιότητας προϊόντων διατροφής σε χώρες της Ε.Ε. αλλά και εκτός Ευρώπης.

Το όραμα μας είναι να δημιουργήσουμε μια πρότυπη μονάδα παραγωγής καινοτόμων, φυσικών προϊόντων διατροφής και μια εξαιρετική ομάδα που θα τα παράγει σε κορυφαία ποιότητα και θα καταφέρνει να τα στέλνει σε όσο το δυνατό περισσότερα σημεία σε όλο τον κόσμο.

Tι οφέλη προσφέρει στην υγεία το άθερμο μέλι;
Το άθερμο μέλι είναι το μέλι όπως βγαίνει κατευθείαν από την κερήθρα χωρίς βράσιμο, φιλτράρισμα ή οποιαδήποτε άλλη επεξεργασία. Λόγω του ότι δεν θερμένεται και δεν φιλτράρεται, κρυσταλλώνει εύκολα (η κρυστάλλωση είναι μια φυσική ιδιότητα του μελιού) και έτσι το βρίσκουμε σε στερεή, κρεμώδη μορφή και σε ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Το βράσιμο και το φιλτράρισμα αποφεύγονται για να διατηρεί το μέλι την αυθεντική του γεύση και πάνω από όλα την θρεπτική του αξία αφού πρόκειται για μια τροφή πολύ πλούσια σε ωφέλιμα στοιχεία. Το μέλι όταν εξάγεται από την κερήθρα περιέχει κόκκους γύρης, μικρά θραύσματα κερήθρας, ακόμη και μικρές ποσότητες πρόπολης που είναι όλα εξίσου θρεπτικά όσο και το μέλι το ίδιο. Το άθερμο μέλι τα περιέχει αφού δεν περνά από φίλτρο σε κανένα στάδιο της συσκευασίας.

Σε ποιους απευθύνεστε; Ποιοι είναι οι πελάτες σας;
Απευθυνόμαστε σε όλο τον κόσμο! Δεν είναι φυσικά όλος ο κόσμος πελάτες μας αλλά χρόνο με το χρόνο οι καταναλωτές που αγαπούν τα προϊόντα μας, αυξάνονται. Ο καταναλωτής που μας προτιμά είναι αυτός που αναγνωρίζει την σημασία της καλής διατροφής και το πόσο επηρεάζει η τροφή μας την υγεία και την ευεξία μας. Είναι αυτός που αναζητεί νέα προϊόντα και του αρέσει να δοκιμάζει κάτι νέο αλλά και αυτός του αρέσουν οι παραδοσιακές γεύσεις του τόπου μας όπως το «ξεχασμένο» χαρούπι.

Στην αγορά του εξωτερικού χωρίζουμε τους καταναλωτές μας σε δύο κατηγορίες που δεν είναι κατ’ ανάγκη όμως διακριτές. Τους φίλους της φυσικής, υγιεινής διατροφής και τους gourmet που ενδιαφέρονται περισσότερο για την γεύση. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορούμε να ικανοποιήσουμε και τους δύο.

Πόσα άτομα εργοδοτείτε;
Η στενή ομάδα της Mellona αποτελείται σήμερα από 7 άτομα. Φυσικά υπάρχει μια ευρύτερη ομάδα από παραγωγούς αλλά και εξωτερικούς συνεργάτες όπως διατροφολόγο, σεφ και τεχνολόγο τροφίμων.


Ποιες είναι σήμερα οι προκλήσεις για τον τομέα σας και την επιχείρησή σας;
Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τον τομέα μας δεν είναι σημερινές, όπως αυτή της πανδημίας. Βέβαια, σχετίζονται με την πανδημία. Για παράδειγμα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την κατακόρυφη αύξηση του μεταφορικού κόστους, κάτι που μας επηρέασε αρκετά τον τελευταίο καιρό. Φυσικά, αυτές οι συνθήκες δημιούργησαν και κάποιες ευκαιρίες. Το είδαμε στην πράξη αφού οι on-line πωλήσεις μας τον τελευταίο χρόνο κυρίως μέσω Amazon έχουν εκτοξευτεί. Ελπίζουμε ότι σύντομα η πανδημία θα είναι παρελθόν, αλλά όχι και οι ηλεκτρονικές πωλήσεις.

Διαχρονικά αντιμετωπίζουμε την πρόκληση του ψηλού μεταφορικού κόστους προς το εξωτερικό λόγω του ότι είμαστε νησί. Αυτό δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να αντιμετωπιστεί αλλά όσο μεγαλώνουν οι ποσότητες που εξάγουμε το κόστος χαμηλώνει. Άλλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι η εξεύρεση κεφαλαίων για επένδυση σε εξοπλισμό αλλά κυρίως στο μάρκετινγκ αφού ο ανταγωνισμός στο εξωτερικό από εξίσου καλά προϊόντα είναι αρκετά έντονος.

Τέλος, μια μεγάλη πρόκληση είναι η ευμετάβλητη παραγωγή των προϊόντων που αποτελούν τις πρώτες μας ύλες. Αυτό προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε σε στενή συνεργασία με τους παραγωγούς προμηθευτές μας που αποτελούν και τους σημαντικότερους συνεργάτες μας. Επιλέγουμε να συνεργαστούμε με παραγωγούς με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινές αξίες και έτσι τυχών προβλήματα που προκύπτουν, αντιμετωπίζονται καλύτερα.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια ανάπτυξης της εταιρείας σας;
Τα άμεσα σχέδια ανάπτυξης περιλαμβάνουν την αύξηση των εξαγωγών προς συγκεκριμένες αγορές, την καλύτερη οργάνωση του καναλιού των on line πωλήσεων και την ένταξη στην γκάμα των προϊόντων μας νέων προϊόντων από χαρούπι.

Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία για πιστοποίηση κυπριακού χαρουπόμελου ως προϊόν ΠΟΠ. Ο φάκελος είμαι έτοιμος και σύντομα θα κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές για έγκριση. Επίσης είμαστε ένας από τους τρείς βιομηχανικούς εταίρους που έχουν επιλεγεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου για συμμετοχή στο έργο «Black Gold, science meets industry» που έχει σκοπό την ανάδειξη ευεργετικών για τον οργανισμό ιδιοτήτων των χαρουπιών και την δημιουργία καινοτόμων προϊόντων με βάση τον εξαιρετικό αυτό καρπό του νησιού μας.

Συνεργάτες/Partners: Epic, Hellenic Βank και University of Central Lancashire Cyprus (UCLan Cyprus)

Δειτε Επισης

Βραβεία Καινοτομίας & Έρευνας από ΟΕΒ και ΙδΕΚ: Οι γεμάτες έμπνευση δηλώσεις των βραβευθέντων (vid)
Οδηγός προστασίας δεδομένων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022