Vasilico Eggs: Μια ιστορία με ρίζες από τη δεκαετία του 1960

Η κυπριακή οικογενειακή επιχείρηση Vasilico Chicken Farm ιδρύθηκε το 1993 από τον Ανδρέα Σάββα και έχει τις ρίζες της πίσω στο 1960. Σήμερα, έχει στο ανθρώπινο δυναμικό της 10 άτομα και συγκαταλέγεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κύπρου.

Ο Χρίστος Σάββα, επικεφαλής στρατηγικής της Vasilico Chicken Farm, σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, αναλύει τις δραστηριότητες της εταιρείας καθώς και τα άμεσα σχέδια ανάπτυξης.

Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρεία σας και τα προϊόντα που παρέχετε.
Η ιστορία των αυγών Vasilico έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1960, ενώ η εταιρεία μας Vasilico Chicken Farm Ltd, ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1993. Διαχειριζόμαστε την προμήθεια αυγών σε όλο το νησί και προωθούμε την κατανάλωση αυγών και την υγιεινή διατροφή. Η καινοτομία και η τεχνική έρευνα μας δείχνουν τον καλύτερο τρόπο για να ξεπεράσουμε με επιτυχία όλες τις προκλήσεις που μας παρουσιάζει η αγορά. Eδω και 30 χρόνια προσφέρoυμε αυγά υψηλών προδιαγραφών που σφραγίζονται με τις πιστοποιήσεις ISO 22000 και παγκόσμια βραβεία γεύσης και ποιότητας. Το όνομα Vasilico είναι συνώνυμο με τα ποιοτικά κυπριακά αυγά. Η εταιρεία μας είναι η μοναδική εταιρεία στην Κύπρο που έχει την τιμή να είναι μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Αυγών. Η Διεθνής Επιτροπή Αυγών είναι ο μόνος οργανισμός που αντιπροσωπεύει την παγκόσμια βιομηχανία αυγών.

Ποιοι είναι οι πελάτες σας και γιατί οι καταναλωτές επιλέγουν τα αυγά Vasilico;
Επειδή γνωρίζουν ότι μπορούν να βασίζονται στην φιλική εξυπηρέτηση, την οικογενειακή ατμόσφαιρα και να απολαμβάνουν κορυφαία κυπριακά αυγά. Διαχωρίζουμε τους πελάτες μας σε δύο κατηγορίες. Στην κατηγορία HO.RE.CA που περιλαμβάνει ξενοδοχεία εστιατόρια και υπηρεσίες catering και στην κατηγορία του λιανικού εμπορίου που το πελατολόγιο είναι κυρίως υπεραγορές. Η εταιρεία δεν σταμάτησε ποτέ να εξελίσσεται κατανοώντας πλήρως τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή. Από την αρχή της νέας δεκαετίας εστιάσαμε την προσοχή μας στη γενιά των millennials ως τους κύριους καταναλωτές.  

Ποιες είναι σήμερα οι προκλήσεις για τον τομέα σας και την επιχείρησή σας;
Ο κλάδος της πτηνοτροφίας αλλά και γενικότερα της γεωργίας στην Κύπρο είναι σε κρίσιμη καμπή για την επιβίωση της. Οι προκλήσεις είναι διαχρονικές και έχουν να κάνουν κυρίως το χαμηλό κέρδος που επιστρέφει πίσω στους παραγωγούς αλλά και τα μεγάλα κεφάλαια που απαιτούνται για την δημιουργία ή την συντήρηση των μονάδων παραγωγής.

Ο εγχώριος ανταγωνισμός είναι μεγάλος καθώς υπάρχει συνωστισμός τόσο σε παραγωγούς αλλά και σε επωνυμίες / brands αυγών στην κυπριακή αγορά. Αναλογικά υπάρχει περίπου ένας παραγωγός αυγών για κάθε 20.000 κατοίκους στην Κύπρο. Αυτό αποτρέπει τις συνέργειες, τις οικονομίες κλίμακας και την εξειδίκευση σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Θα πρέπει επομένως να μετατρέψουμε το παραδοσιακό μοντέλο των πολλών με μικρές παραγωγές σε συνεταιρισμούς και συνεργασίες με επαρκές μέγεθος.

Επίσης, μετά και την παγκόσμια οικονομική κρίση και ειδικότερα την τελευταία πενταετία, υπάρχει έντονος ανταγωνισμός σε εισαγωγές αυγών από Ευρωπαϊκές χώρες όπως Βουλγαρία, Ισπανία, Πολωνία κυρίως λόγο και του χαμηλότερου κόστους παραγωγής σε σύγκριση με την Κύπρο. Ως εκ τούτου, οι πελάτες στράφηκαν σε φθηνότερες λύσεις πράγμα που κάνει αρκετούς παραγωγούς να μην μπορούν να ανταγωνιστούν τις τιμές και στην τελική μη βιώσιμους.

Συνεπώς, οι στρατηγικές συνεργασίες και οι συγχωνεύσεις αποτελούν μονόδρομο για τις επιχειρήσεις στον τομέα της πτηνοτροφίας.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια ανάπτυξης της εταιρείας σας;
Κύριο μέλημα τις εταιρείας μας είναι να καταφέρει να βγει αλώβητη από τις οικονομικές συνέπειες που έφερε και θα φέρει η πανδημία. Όσον αφορά τα σχέδια ανάπτυξης μας, είναι να συνεχίσουμε την ψηφιακή αναβάθμιση και τις βέλτιστες πρακτικές που αρχίσαμε στα μέσα του 2020. Ως εταιρεία, εντάξαμε στις διαδικασίες μας το smart farming με κεντρικό πυρήνα την τεχνολογία απόλυτου ελέγχου του περιβάλλοντος εντός τον μονάδων παραγωγής (αυτόματος φωτισμός, κλιματισμός, διατροφή). Ταυτόχρονα επεξεργαζόμαστε μελέτες που έχουν γίνει σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ και Big Data) στον τομέα της αυγοπαραγωγής. Υπάρχουν σχέδια για αναβάθμιση του ωοσκοπικού μας κέντρου και κέντρου συσκευασίας καθώς το 2021 κλείνει με απόλυτη επιτυχία 20 χρόνια από την πρώτη μέρα λειτουργίας του.

Εκτός από τα πιο πάνω, στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Vasilico και βάση των στόχων που τέθηκαν για ενεργή συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση των φυσικών πόρων, θα επενδύσουμε στην περιβαλλοντική αναβάθμιση. Αυτό περιλαμβάνει τη μετάβαση σε ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια μέσω συστήματος φωτοβολταϊκών σε όλες τις μονάδες μας, καθώς και βελτιώσεις ενεργειακής απόδοσης στα γραφεία μας.

 

Συνεργάτες / Partners: Epic, Hellenic Βank και University of Central Lancashire Cyprus (UCLan Cyprus)

Δειτε Επισης

Βραβεία Καινοτομίας & Έρευνας από ΟΕΒ και ΙδΕΚ: Οι γεμάτες έμπνευση δηλώσεις των βραβευθέντων (vid)
Οδηγός προστασίας δεδομένων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022