Δρ. Χατζηκυπριανού: Με προοπτικές ανάπτυξης ο πανεπιστημιακός τομέας

Την εκτίμηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το 2022 θα είναι αρκετά θετικός και θα κυμανθεί γύρω στο 5%, εκφράζει ο Προέδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Χριστόφορος Χατζηκυπριανού, υπογραμμίζοντας πως ο πανεπιστημιακός τομέας θα αναπτυχθεί και το 2022 με ρυθμούς που θα ξεπερνούν τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του «In Business 2022 Forecasting-Towards Sustainable Growth», ο Δρ. Χατζηκυπριανού υποδεικνύει περαιτέρω ότι ο πανεπιστημιακός τομέας έχει αναδειχθεί ακόμη περισσότερο μέσα στην κρίση και αποτελεί παράδειγμα για τους υπολοίπους τομείς της οικονομίας. 

Διαβάστε ακόμα: 

Πετά η αγορά γραφείων σε όλη την Κύπρο (πίνακες)

Έρχονται τα… «Theme Parks of Cyprus» 

Η Consulco ανοίγει το γραφείο της στη Λεμεσό

Αναφερόμενος στους στόχους του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου για το 2022, ο Δρ. Χριστόφορος Χατζηκυπριανού υπογραμμίζει πως οι συνεχόμενες επενδύσεις της Galileo Global Education, του επιτρέπουν να αναπτύξουν φιλόδοξους στρατηγικούς σχεδιασμούς, που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την πετυχημένη πορεία του, καθώς και να υλοποιήσει τους νέους του στόχους.

«Στις άμεσες προτεραιότητές μας», επισημαίνει, «είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της εξ’ αποστάσεως μονάδας με νέα καινοτόμα προγράμματα, η εδραίωση των προγραμμάτων διά βίου μάθησης, η προσέλκυση ακαδημαϊκών και ερευνητών υψηλής ακαδημαϊκής στάθμης και η αναβάθμιση των διοικητικών υπηρεσιών με την ενίσχυση του e-governance και νέων πληροφοριακών συστημάτων».

Πώς αναμένετε να κινηθεί η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2022;

Εκτίμησή μου είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το 2022 θα είναι αρκετά θετικός και θα κυμανθεί γύρω στο 5%. Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, το νέο σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η αναμενομένη θετική πορεία στους τομείς του τουρισμού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της εκπαίδευσης, της υγείας και του κλάδου των κεφαλαίων όσο και η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης προσδίδουν καλές προοπτικές για την πορεία της οικονομίας μέσα στο 2022. Ταυτόχρονα, όμως, θα υπάρξουν πιέσεις και υψηλοί κίνδυνοι, αποτέλεσμα τόσο των πληθωριστικών πιέσεων όσο και της υγειονομικής και της ενεργειακής κρίσης, αλλά και της άσχημης κατάστασης που έχουν περιέλθει τα δημόσια οικονομικά λόγω της παρατεταμένης πανδημίας. Επίσης μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού και η πιθανότητά να μην καλύπτεται από τα υφιστάμενα εμβόλια μπορεί να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις στην οικονομία.

Πρέπει να τονίσω με έμφαση ότι μετασχηματισμός της οικονομίας λόγω των συνολικών επιπτώσεων της πανδημίας, καθώς και των δραστικών γεωπολιτικών αλλαγών, των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων και της δυναμικής της αγοράς επιβάλλουν την ανάγκη επανεξέτασης του οικονομικού μας μοντέλου και των μελλοντικών μας σχεδιασμών.

Η μεγάλη πρόκληση είναι να πετύχουμε ένα καλό ρυθμό ανάπτυξης το 2022, αλλά ταυτόχρονα να θέσουμε τέτοια θεμέλια με τα οποία η ανάπτυξη που θα επιτευχθεί να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη. Η κυπριακή οικονομία έχει τις δυνατότητες να αναπτύξει ένα σύγχρονο, ανταγωνιστικό, ανθεκτικό, πράσινο και ψηφιακό αναπτυξιακό μοντέλο, εστιάζοντας σε παραγωγικές επενδύσεις και σε νέους τομείς. Αυτό μπορεί να γίνει κατορθωτό κυρίως μέσω της αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογιών και της ψηφιοποίησης της οικονομίας, τη διασύνδεση της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και τέλος την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης. Πρέπει επίσης να εργαστούμε συστηματικά και συλλογικά για τον άμεσο εκσυγχρονισμό των θεσμών και την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων.

Ο πανεπιστημιακός τομέας

Ποιες είναι οι σημαντικότερες τάσεις και εξελίξεις, αλλά και οι εκτιμήσεις σας για τον πανεπιστημιακό τομέα, τόσο για το 2022 όσο και μακροπρόθεσμα;  

Ο πανεπιστημιακός τομέας στην Κύπρο στην ολότητα του αντιπροσωπεύει περίπου το 7% του ΑΕΠ και είναι ένας οικονομικός τομέας με καλές προοπτικές ανάπτυξης, που δεν σχετίζονται με τους παραδοσιακούς πυλώνες ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

Στη δεκαετία που πέρασε τα πανεπιστήμια μας είχαν ένα αξιοζήλευτο ρυθμό ανάπτυξης, κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια και προχώρησαν σε τεράστιες επενδύσεις για να φτάσουν σε ένα ποιοτικό ακαδημαϊκό επίπεδο, αλλά και στήριξαν αποτελεσματικά και έμπρακτα πολλούς άλλους τομείς της οικονομίας, όπως τον κατασκευαστικό τομέα την εστίαση και τις υπηρεσίες. Οφείλω επίσης να επισημάνω πως ο πανεπιστημιακός τομέας έχει αναδειχθεί ακόμη περισσότερο μέσα σε αυτή την κρίση και αποτελεί παράδειγμα για τους υπολοίπους τομείς της οικονομίας, ενώ εξίσου σημαντικό να αναφερθεί είναι πως τα πανεπιστήμια μας συνεισφέρουν καθοριστικά σε πολλά επίπεδα, όπως στον τομέα της δημόσιας υγείας και στην υποστήριξη της χώρας με τεχνογνωσία, αλλά και με το ακαδημαϊκό τους προσωπικό.

Κατά την άποψή μου ο πανεπιστημιακός τομέας θα αναπτυχθεί και το 2022 με ρυθμούς που θα ξεπερνούν τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Ειδικότερα ο τομέας των εξ’ αποστάσεως προγραμμάτων αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Η δημιουργία ενός εθνικού φορέα για την προώθηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο εξωτερικό είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, κάτι που θα προσδώσει νέα διάσταση στη μελλοντική προοπτική του τομέα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Είναι καιρός για την πολιτεία, αλλά και την κυβέρνηση, να αξιοποιήσουν στρατηγικά και άμεσα τη ευκαιρία αυτή. 

Σε μια περίοδο όπου αναζητούνται νέα κοινωνικά και οικονομικά πρότυπα, όχι μόνο λόγω της πανδημίας αλλά και επειδή τα κατεστημένα έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή και μη βιώσιμα, η πανεπιστημιακή εκπαίδευση επιστρέφει σε πρώτο πλάνο. Έχω την άποψη ότι μας δίνεται η ευκαιρία για να υιοθετήσουμε ένα νέο τρόπο σκέψης και λειτουργίας και να στοχαστούμε το πώς η εκπαίδευση-και δη η Οικονομία της Γνώσης-αυτός ο συνδυασμός έρευνας, ανάπτυξης, ψηφιακής εκμάθησης και καινοτομίας, θα μας βοηθήσει να ανακάμψουμε δυναμικά, να προχωρήσουμε και να δημιουργήσουμε βιώσιμες και ποιοτικές συνθήκες που θα κάνουν τον τόπο και τη ζωή μας καλύτερες.

Άριστες προοπτικές ανάπτυξης

Τι να αναμένουμε για τον δικό σας οργανισμό το 2022; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Τα τελευταία χρόνια με μια ολοκληρωμένη στρατηγική με πυρήνα τη διεθνοποίηση, τη σύνδεση με την κοινωνία-βιομηχανία και την κουλτούρα καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης εδραιώσαμε τη φήμη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου ποιοτικών πανεπιστημιακών σπουδών και έρευνας.

Οι συνεχόμενες επενδύσεις της Galileo Global Education μας επιτρέπουν να αναπτύξουμε φιλόδοξους στρατηγικούς σχεδιασμούς που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την πετυχημένη πορεία μας, καθώς και να υλοποιήσουμε τους νέους μας στόχους. Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της εξ’ αποστάσεως μονάδας με νέα καινοτόμα προγράμματα, η εδραίωση των προγραμμάτων δια βίου μάθησης, η προσέλκυση ακαδημαϊκών και ερευνητών υψηλής ακαδημαϊκής στάθμης και η αναβάθμιση των διοικητικών υπηρεσιών με την ενίσχυση του e-governance και νέων πληροφοριακών συστημάτων.

Το επόμενο διάστημα θα δοθεί επίσης ακόμη περισσότερη έμφαση στο διεθνή προσανατολισμό του πανεπιστήμιου. Η πρόσφατη δημιουργία του “International Digital Economy College” στην Κίνα, που είναι μια κοινοπραξία με το Minjiang University και την έγκριση της κυβέρνησης της Κίνας, η έναρξη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου στη Φρανκφούρτη στη Γερμανία το Σεπτέμβρη του 2022 και οι στρατηγικές συμφωνίες στη Γαλλία και Γερμανία για προσφορά προγραμμάτων, προσδίδουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης για το 2022, αλλά και μακροπρόθεσμα. 

Θα συνεχίσουμε επίσης να δίνουμε τεράστια σημασία, αλλά και να επενδύουμε στην έρευνα, και θα εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας για να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις και περισσότερα κεφάλαια για έρευνα, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από άλλα ερευνητικά προγράμματα και οργανισμούς.

Η συμφωνία με το University of Cambridge/CCAF για την ενίσχυση των χρηματοπιστωτικών αγορών και την προώθηση της χρηματοοικονομικής ένταξης σε όλη τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο, η πρόσφατη συμπερίληψη 5 καθηγητών /ερευνητών του Πανεπιστημίου μας στη λίστα με το 2% των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως και η τελευταία επιτυχής κατοχύρωση νέων ερευνητικών προγραμμάτων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ενδεικτικά της δυναμικής που αναπτύσσεται στην έρευνα και προσδίδουν άριστες προοπτικές ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο.

Δειτε Επισης

Στα €91 εκατ. οι κρατικές δαπάνες για την προσφυγική πολιτική
Διγλωσσία κυβέρνησης για νέο επενδυτικό σχέδιο
Julio Tironi: Σε νέα εποχή οι υπηρεσίες δημόσιων συγκοινωνιών
Διπλάσια δωρεάν data στα προγράμματα κινητής Unlimited της PrimeTel
Blue Air: Πτήσεις από €26,84 προς Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βουκουρέστι
Αρχή Λιμένων: Ζητά προσφορές για δύο υποστατικά στο παλιό Λιμάνι Λεμεσού
Την πρώτη θέση στις παγκόσμιες πωλήσεις κατέλαβε ο όμιλος Volkswagen
ΣΟΔΑΠ: Προσφορές για πώληση ακινήτου στα Τσιφλικούδια
Κενά καταστήματα για το Pop-up Festival ζητά ο Δήμος Λευκωσίας
Προγραμματιστές συστημάτων ψάχνει το Τμήμα Φορολογίας