Ανάγκη για νέα κεφάλαια $50 δισ. μετά το Brexit

Οι τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να βρουν επιπλέον κεφάλαια 30-50 δισ. δολαρίων για να στηρίξουν τις νέες Ευρωπαϊκές μονάδες μετά από ένα σκληρό Brexit, σύμφωνα με την Oliver Wyman Inc.

Τα επιπλέον αυτά χρήματα αντιστοιχούν στο 15%-30% των κεφαλαίων που αυτή τη στιγμή δεσμεύουν για την περιοχή οι τράπεζες χονδρικής, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων, μεταδίδει το Bloomberg. Επιπλέον, τα λειτουργικά κόστη θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 1 δισ. δολάρια καθώς λειτουργίες που χειρίζονταν προηγουμένως το Λονδίνο θα πρέπει να αναπαραχθούν στην Ευρώπη, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ένα σκληρό Brexit, στο πλαίσιο του οποίου οι τράπεζες θα χάσουν την προνομιούχο πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα «κατακερμάτιζε την ευρωπαϊκή αγορά χονδρικής τραπεζικής», σύμφωνα με την έκθεση. «Θα τις κάνει επίσης σημαντικά λιγότερο κερδοφόρες. Οι τράπεζες θα μπορούσαν να δουν να αφαιρούνται δυο ποσοστιαίες μονάδες από την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων τους».

Όπως σημειώνει το Bloomberg, έχοντας θορυβηθεί από την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις Βρετανίας-ΕΕ, οι τράπεζες που διαθέτουν δραστηριότητες στη Βρετανία ιδρύουν οντότητες στην ΕΕ. Η χαμένη πρόσβαση στην ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο έως και 35.000 θέσεων εργασίας του χρηματοπιστωτικού τομέα από τη Βρετανία, περιλαμβανομένων 17.000 θέσεων από την χονδρική τραπεζική, σύμφωνα με την Oliver Wyman.

Η πίεση που δέχονται οι τράπεζες να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους στην Ευρώπη πιθανότατα θα αυξηθεί καθώς η επιθυμία της ΕΚΤ για αυστηρότερη τραπεζική εποπτεία στην ευρωζώνη θα αναγκάσει τις τράπεζες να δείξουν πως είναι αυτάρκεις και διαθέτουν ισχυρή διακυβέρνηση, αναφέρεται στην έκθεση.

«Αυτές οι νέες προκλήσεις από το Brexit θα εγείρουν δύσκολα ερωτήματα για την βιωσιμότητα ορισμένων δραστηριοτήτων», σύμφωνα με την Oliver Wyman. «Ορισμένες τράπεζες μπορεί ακόμα να επιλέξουν να αποσύρουν τις δραστηριότητές τους από την Ευρωπαϊκή αγορά και να τις αναπτύξουν σε άλλες περιοχές, όπως η Ασία ή οι ΗΠΑ». 
 
 

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές