Με αντίμετρα θα απαντήσει η Κομισιόν στις ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να λάβει αντίμετρα, στην περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες που συνεργάζονται με τη Ρωσία για την κατασκευή αγωγών ενέργειας.

To θέμα απασχόλησε το Κολέγιο των Επιτρόπων σήμερα και με βάση την παρουσίαση του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Αντιπροέδρου Κατάινεν, το σώμα των Επιτρόπων συζήτησε την πορεία του αμερικανικού σχεδίου νόμου για τις κυρώσεις στη Ρωσία («Αντιμετώπιση της Ρωσικής Επιρροής στην Ευρώπη και Νόμος περί Ευρασίας 2017»).

Οι Επίτροποι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους κυρίως εξαιτίας του ενδεχόμενου αντίκτυπου του νομοσχεδίου για την ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ. Το νομοσχέδιο, όπως υποστηρίχθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, καταδεικνύει ότι λαμβάνονται υπόψη ορισμένες από τις ανησυχίες αυτές.

Προβλέπει ωστόσο την επιβολή κυρώσεων σε οποιαδήποτε εταιρεία (και ευρωπαϊκής) η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη, συντήρηση, εκσυγχρονισμό ή επισκευή αγωγών εξαγωγής ενέργειας από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ανάλογα με την εφαρμογή του, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την υποδομή που μεταφέρει ενεργειακούς πόρους στην Ευρώπη, για παράδειγμα τη συντήρηση και την αναβάθμιση των αγωγών στη Ρωσία που τροφοδοτούν το σύστημα διαμετακόμισης φυσικού αερίου στην Ουκρανία, αναφέρει σε ανακοίνωση η Κομισιόν.

Θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο σε έργα ζωτικής σημασίας για τους στόχους διαφοροποίησης της ΕΕ, όπως το σχέδιο για το υγροποιημένο φυσικό αέριο στη Βαλτική. Ενώ το Σώμα υπογράμμισε τη σημασία του καθεστώτος κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της αυστηρής εφαρμογής του, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις ενδεχόμενες αρνητικές πολιτικές συνέπειες του σχεδίου νόμου. Όπως επαναλαμβάνεται από τη G7 το Μάιο, οι νέες κυρώσεις θα πρέπει πάντα να συντονίζονται μεταξύ των συμμάχων.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε: "Η ΕΕ είναι πλήρως αφοσιωμένη στο καθεστώς κυρώσεων της Ρωσίας. Όμως το αμερικανικό νομοσχέδιο θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες μονομερείς επιπτώσεις που επηρεάζουν τα συμφέροντα της ΕΕ στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας.Για το λόγο αυτό, η Κομισιόν κατέληξε σήμερα στο συμπέρασμα ότι αν οι ανησυχίες μας δεν ληφθούν επαρκώς υπόψη, είμαστε έτοιμοι να δράσουμε κατάλληλα. Τα συμφέροντα της Ευρώπης δεν πρέπει να έρχονται τελευταία".

Η ΕΕ εκφράζει επί του παρόντος τις ανησυχίες της, μέσω όλων των διπλωματικών οδών. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη συνεχιζόμενη νομοθετική διαδικασία στις ΗΠΑ και την επακόλουθη εφαρμογή του νομοσχεδίου και θα ενεργήσει ταχέως εάν και όταν χρειαστεί.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο