Αποζημίωση για παραβάσεις σε θέματα ανταγωνισμού

Η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού ενημερώνει το κοινό ότι στις 21/7/2017 δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας ο «περί Αγωγών Αποζημίωσης για παραβάσεις του Δικαίου του Ανταγωνισμού Νόμος του 2017».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΠΑ, σκοπός του περί Αγωγών Αποζημίωσης για παραβάσεις του Δικαίου του Ανταγωνισμού Νόμος του 201, είναι η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την «Οδηγία 2014/104/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Νοεμβρίου 2014, σχετικά με ορισμένους κανόνες που διέπουν τις αγωγές αποζημίωσης βάσει του εθνικού δίκαιου για τις παραβάσεις των διατάξεων του δικαίου του ανταγωνισμού των Κρατών Μελών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

Με τον συγκεκριμένο Νόμο θεσπίζονται κανόνες, για να διασφαλιστεί ότι οποιοδήποτε πρόσωπο υπέστη ζημία λόγω παράβασης του δικαίου του ανταγωνισμού από επιχείρηση ή ένωση επιχειρήσεων μπορεί να ασκήσει αποτελεσματικά το δικαίωμα για αξίωση πλήρους αποζημίωσης κατά των εν λόγω επιχειρήσεων (βλέπε άρθρα 3 και 4). Περαιτέρω, με τον Νόμο θεσπίζονται κανόνες αναφορικά με την κοινοποίηση αποδεικτικών στοιχείων που βρίσκονται είτε στην κατοχή των διαδίκων, ή/και τρίτων προσώπων (βλ. άρθρο 5), είτε στο φάκελο εθνικής αρχής ανταγωνισμού (άρθρο 6), ενώ θεσπίζονται περιορισμοί στην χρήση εγγράφων (βλ. άρθρο 7), καθώς και οι κυρώσεις που δύναται να επιβάλει το Δικαστήριο (βλ. άρθρο 8). 

Επιπλέον, με τον Νόμο θεσπίζονται κανόνες αναφορικά με την ευθύνη των επιχειρήσεων ή των ενώσεων επιχειρήσεων που παραβίασαν το δίκαιο του ανταγωνισμού σε σχέση με τη ζημία που προκλήθηκε (βλ. άρθρα 11-15), τον καθορισμό της ζημίας (βλ. άρθρο 16), την περίοδο παραγραφής για την άσκηση αγωγής αποζημίωσης (άρθρο 10), καθώς και τα αποτελέσματα των συναινετικών διευθετήσεων όσον αφορά μεταγενέστερες αγωγές αποζημίωσης (βλέπε άρθρα 17 και 18). 

Σημειώενται ακόμα ότι με τον Νόμο καθορίζεται η ισχύς των αποφάσεων των εθνικών αρχών ανταγωνισμού (άρθρο 9). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Νόμο, οι τελεσίδικες αποφάσεις της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού αποτελούν αμάχητο τεκμήριο σε διαδικασία αγωγής αποζημίωσης ενώπιον Δικαστηρίου (βλ. άρθρο 9(1)), ενώ τελεσίδικη απόφαση αλλοδαπής αρχής ανταγωνισμού αποτελεί εκ πρώτης όψεως μέσο απόδειξης του γεγονότος της παράβασης του δικαίου του ανταγωνισμού το οποίο κατά περίπτωση μπορεί να εκτιμηθεί παράλληλα με τυχόν άλλο αποδεικτικό υλικό που προσκομίζουν οι διάδικοι (βλ. άρθρο 9(2)).

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες